Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Montsià
MON 007_Les Cases d’Alcanar
Espai Natural Protegit de la Serra del Montsià
Les Cases d’Alcanar_Alcanar_Ulldecona_Mas de Mulet_Les Cases d’Alcanar
Mapes Comarcals de Catalunya. Montsià. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 37 Km
Desnivell: 430 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
MON 006_Sant Carles de la Ràpita
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Camí de Mas de Mulet a la Revertera

Amb aquest nom es coneix un dels antics camins de carro, dels pocs que hi ha a muntanya, que travessa la serralada pel sud, la antiguitat del qual encara es pot veure en els senyals que les rodes dels carros han deixat en la roca mare en alguns trams del camí. Complementa la ruta el bonic passeig vora el litoral i el sorprenent Castell d’Ulldecona.

Deixem el nucli de les Cases d’Alcanar per un camí segregat de la carretera que segueix el litoral fins la desembocadura del riu La Sènia. Pedalar calmadament vora el mar sentint a la pell les onades desbocades que omplen els narius d’aromes salins i gaudir de la immensitat horitzontal de l’aigua és un d’aquells plaers que cal degustar a fons. Un tram curt i intens de sensacions que es complementa amb les fortaleses que trobem a la platja de l’Estany, antics búnquers que foren nius de metralladores durant la prescindible Guerra Civil.

Arribem a la frontera entre Catalunya i el País Valencià que dibuixa el riu La Sènia. Continuem sense canviar de comunitat enllaçant diversos camins voltats de camps de taronges per arribar a Alcanar, als peus dels contraforts a migjorn de la Serra del Montsià.

Sortim del poble en direcció oest per una assossegada carretera que deixem quan trobem les indicacions d’Ulldecona. Pedalem per un camí rural voltat de camps de cítrics d’aromes dolços que omplen una extensa plana tancada al nord per les muntanyes del Massís del Port.

Fem una combinació un pel estranya per evitar l’autopista, passant per sota un viaducte de la mateixa i entrant momentàniament al País Valencià. Travessem un polígon continuant pel marge dret de la Sènia per una pista ample i rodadora fins que, a les envistes del Castell d’Ulldecona, novament la travessem. Per conquerir sobre la bicicleta el conjunt medieval fem una petita marrada voltant per l’esquerra el Turó del Molí Nou i atacant la fortalesa per ponent.


La història de l’emplaçament comença en època iber quan aquest turó era considerat com a punt de control important sobre les rutes comercials que travessaven el territori. En època romana esdevingué un dels miradors estratègics de la Via Augusta i, també, de les explotacions agrícoles que s'establiren al seu voltant.

El castell d'Ulldecona va ser conquerit l'any 1148 per Ramon Berenguer IV i concedit posteriorment a l'orde de l'Hospital, que en va construir sobre la base de l'estructura que ja havien construït els àrabs abans de ser expulsats els edificis més emblemàtics: la torre rodona i la torre quadrada. Aquesta remodelació del segle XII va convertir la fortalesa en el bressol de la Ulldecona medieval i, fins i tot, va ser l'espai on es va signar la carta de poblament, l'any 1222.

Just al pàrquing del castell surt a la dreta de la pujada un bonic sender que ens comunica amb Ulldecona. Deixem el poble navegant per la plana que s’estira entre les Serres de Godall i el Montsià, seguint el GR 92 en direcció a Freginals. Deixem la senyalització roja i blanca quan trobem la sortida de la vall del Barranc de les Codines, una petita vall interior als peus dels Moletons, uns relleus singulars del Montsià on comença el “Camí de Mas de Mulet a la Revertera.

El tramo entre Mas de Mulet i mas Bitxac és una pista forestal voltada d’oliveres. A banda i banda de la vall s’enfilen antics bancals, ara abandonats, per les vessants de la muntanya, un símptoma inequívoc de l’activitat i aprofitament agrícola de la zona en temps passats. A partir del mas Bitxac comença A partir del mas Bitxac comença un dels antics camins de carro, dels pocs que hi ha a muntanya, que travessa la serralada pel sud, la antiguitat del qual encara es pot veure en els senyals que han deixat les rodes dels carros en la roca mare en alguns trams del camí.

El primer tram del sender porta fins una petit coll a partir del qual el camí descendeix per la vall de Libori. Un tram que agradarà als que gaudeixen d’aquests tipus de camins sobre la bicicleta encara que el munt de rocs que hi ha fa trontollar la bicicleta. L’antic camí de carro que travessava la muntanya desemboca en una pista que recorrent el Barranc de Sant Jaume ens porta sense problemes al punt de sortida, les Cases d’Alcanar

Abril de 2019

CENTRES D’INTERÈS
Búnquers de la platja de l’Estanyat. Castell d’Ulldecona.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.alcanarturisme.es/