Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Empordà
AEM 029_El Far d’Empordà
Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
El Far d’Empordà_Vila-sacra_Vilanova de la Muga_Castelló d’Empúries_Fortià_el Far de l’Empordà.
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 0 Km
Desnivell: 0 m
Temps: 0 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AEM 021_Castelló d’Empúries
AEM 025_Castelló d’Empúries
AEM 028_Perelada
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
L’antiga capital del Comptat d’Empúries

Ruta totalment planera apte per fer en família amb l’objectiu de descobrir el passat històric medieval de la zona i, especialment, Castelló d’Empúries, que fou la capital del Comtat d'Empúries després del trasllat des de la veïna Sant Martí d'Empúries durant els segles de més esplendor polític d'aquest comtat.

Deixem el Far d’Empordà pedalant per la carretera secundària que porta a Vila-sacra. Al poble dos edificis ens criden poderosament l’atenció: l’església parroquial de Sant Esteve de Vila-sacra, una església fortificada d'origen romànic ampliada en època barroca i el Castell Palau de l'Abat o Castell de Vila-sacra un antic monestir que pertanyia a l'orde benedictí de Sant Pere de Rodes. S'ha rehabilitat i des del 2011 acull l'Ajuntament.

Deixem el nucli, travessem l’autovia per un pont i anem a buscar el curs fluvial del riu Manol, un dels principals cursos fluvials de la comarca que constitueix, juntament amb la Muga, un dels connectors biològics més importants de l’Alt Empordà. Pedalem al costat del riu entre una espessa vegetació de ribera fins el nucli de Vilanova de la Muga. Del poble destaca l’església romànica de Santa Eulàlia del s. XI amb el seu absis central decorat amb frescos que daten del segle XIII.

Continuem per Camí vell de Vilanova de la Muga a Castelló d’Empúries, un tram arranjat que ens porta amb comoditat fins a la vila comtal. Castelló d’Empúries adquirí la condició de capital del Comtat d'Empúries després del trasllat des de la veïna Sant Martí d'Empúries, més exposada als atacs des del mar, esdevenint així l'autèntica capital medieval de l'Empordà durant els segles de més esplendor polític d'aquest comtat. Aquest, fou un dels més insurgents amb el poder reial i un dels darrers a unir-se a la Corona d'Aragó, fet que donà lloc a curiosos episodis, com foren la desviació del cabal del riu Ter per part dels comtes d'Empúries o la inacabada construcció del vistós castell del Montgrí per part dels reis catalans dalt del massís del mateix nom. Castelló fou una vila important. Deu ser per això que la gent dels altres pobles de la comarca deien: «Castelló vila major, tot són jutges i notaris». Pedalant pel nucli antic entre l’entramat de carrers estrets amb edificis històrics d’origen medieval és un exercici recorrent per auto-transportar la imaginació a aquesta època.

Deixem la vila pel pont vell, una obra d'enginyeria d'època medieval que permet el pas sobre el curs de la Muga entre Castelló d'Empúries i el camí de Fortià, nucli on arribem passant abans pel Molí d’en Dorra, documentat des d’època medieval. Al poble de Fortià hi ha l’església de Sant Julià i Santa Basilissa. Es té coneixement de l’existència de l’església des d’època romànica, però l’actual temple és d’estil gòtic tardà, edificat entre els segles XV i XVI, a causa dels efectes dels aiguats de 1421 que el van deixar molt malmès. La llinda de la porta, de 1573, correspon a la fase final de la construcció de l’església, acabada a la dècada de 1590.

Continuem fins al cementiri del poble i des d’aquí enllacem diferents pistes que ens porten al veïnat de l’Oliva pertanyent a El Far d’Empordà i des d’aquí de nou al punt de partida

Octubre de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Sant Esteve de Vila-sacra. Castell de Vila-sacra. Santa Maria de Castelló d'Empúries. Sant Julià i Santa Basilissa de Fortià

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
https://www.empordaturisme.com/c/el-far-demporda/