Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Empordà
AEM 030_L’Escala
Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
L’Escala_Empúries_Sant Martí d’Empúries_Cinc Claus _Viladamat_ Albons_L’Escala
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 25 Km
Desnivell: 25 m
Temps: 2 H 15 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AEM 027_Sant Pere Pescador
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
El plaer de pedalar per la plana empordanesa

El jaciment i els aiguamolls d’Empúries, el singulars llogarets de Sant Martí i Cinc Claus, pedalar vora el mar o per una plana extensa i el bonic camí del Cossi sota l’atenta mirada de l’imponent Canigó o el proper Montgrí, son elements més que suficients perquè cada pedalada sigui un plaer per als sentits i dibuixi una vivència extraordinària.

La proposta recorre un territori amb una mínima elevació respecte al nivell del mar. L’horitzontalitat del terreny és tal que les serralades llunyanes com els relleus de Cap de Creus, Montgrí i, fins i tot, els Pirineus, semblin propers.

Sortim de la platja de Riells pedalant còmodament pel carril bici vora el mar. Arribem a la bonica platja del Portitxol des d’on tenim, mirant enrere, una bonica postal de l’Escala coronada per la torre de Montgó i, fitant al nostre davant, la mirada abasta tot el Golf de Roses tancat al nord per la Serra de Roda i la muntanya del Pení.

Passem a tocar del magnífic jaciment d’Empúries on conviuen les restes d’una ciutat grega, Empòrion, amb les d’una ciutat romana, Emporiae. No cal estar particularment interessat en història o en arqueologia per a rendir-se a l’encant de les excavacions d’Empúries. Els grecs es van establir aquí a principis del segle VI abans de Jesucrist, i més tard els romans van iniciar la romanització de la península (s. II aC) també des d’aquest lloc, no sols per les raons estratègiques que els brindava el Golf de Roses, sinó també per la indubtable bellesa d’aquest enclavament.

El nom actual d’Empúries prové del terme grec “Emporion” que significa centre de compres o centre comercial, i descrivia fidelment el propòsit del lloc ja que la ciutat es va construir inicialment a l’antic delta del riu Fluvià, encreuament de diverses rutes comercials, i amb un port natural que oferia una bona protecció a les naus comercials.

El primer assentament grec està datat al segle VI aC. El seu emplaçament se situava en l’actual població de St. Martí d’Empúries (Palaià Polis) que en aquella època es trobava totalment rodejada d’aigua, i que més tard s’integraria al litoral gràcies a les aportacions de sediments del Fluvià.

Continuem pel camí de ronda, perfectament arranjat fins al petit nucli de Sant Martí d’Empúries. Arribem al Riu Vell, també anomenat Fluvià Vell ja que som a l’antiga desembocadura del riu. El traçat del llit actual, des de Sant Miquel de Fluvià fins a arribar al mar, ha estat retallat per acció del home en més de 2,5 km com a conseqüència de les extraccions d'àrids i les canalitzacions efectuades en els darrers trenta anys. Ens enfilem a la passarel·la que travessa el riu per gaudir de l’extensió d’aiguamolls que s’estén cap a terra, una considerable extensió plena de canyissar i alhora un paisatge deltaic amb dunes que ens separen del mar.

Deixem el litoral gaudint de la calma de pedalar per un paisatge planer típic d’aiguamolls i com a teló de fons de l’imponent Canigó, encara amb la coberta nívia hivernal, sobresortint gegantí de la gran extensió horitzontal. Arribem sense esforços a Cinc Claus, un llogaret abans conegut amb el nom de “Cent Claus”, esmentat ja al 958. Cinc Claus és un conjunt de masos dominats per un castell, propietat dela família de cavallers Pau. Encara s’observa el pont medieval, el portal d’entrada i una torre adosada al mas Piferrer. A la mateixa època s’edifica sobre les ruïnes d’una vil·la romana l’església dels sants Joan Baptista i Eugènia, que a partir de 1703 es coneix amb el nom de santa Reparada.

Enllacem els nuclis de Viladomat i Albons per camins rurals que serveixen de connexions neuràlgiques entre les grans extensions agràries del Baix Empordà que es despleguen al nord del Montgrí, present en tot moment durant aquesta part del trajecte.

L’estructura urbanística del poble d’Albons té el seu origen en les fortificacions de l'antic castell i l'església parroquial de Sant Cugat, on més tard es va formar un conjunt de cases agrupades entorn del pujol. Deixem el poble pedalant cap a llevant. Passem per l’interessant mas de can Jepot, i als afores de l’Escala prenem una pista que entra en territori del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, una trajecte que ens connecta amb el Camí del Cossi, preciós, sobretot en els trams que està flanquejat per murs de pedra seca, una mostra de l’arquitectura tradicional, que ens porta fins a Cala Montgó i de nou al punt de sortida

Febrer de 2020

CENTRES D’INTERÈS
Jaciment Arqueològic d'Empúries_Sant Martí d’Empúries_Castell de Cinc Claus¬_Ermita de Santa Reparada de Cinc Claus. Can Jepot

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
https://www.visitlescala.com/