Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Urgell
AUR 017_Sorribes
Parc Natural del Cadí-Moixeró. Vall de la Vansa. Montsec de Tost
Sorribes_Montargull_Molí de Fórnols_Fórnols_Coll de Bancs_Adraén_Coll de Laguén_Coll de Creus_Banyeres_Sant Julià dels Garrics_La Barceloneta_Sorribes
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 33 Km
Desnivell: 895 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 001_Tuixent
AUR 016_Organyà
AUR 020_Molí de Fórnols
AUR 021_Torà de Tost
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
El despoblat de Banyeres

La ruta ens permet un plàcid viatge flotant per damunt la vall de la Vansa contemplant els relleus que l’envolten, descobrir pobles que traspuen serenitat i calma, comprovar amb tristesa la fi del nucli de Banyeres i descobrir una joia arquitectònica del romànic de la vall com és l’església de Sant Julià dels Garrics.

Des de Sorribes remuntem la tranquil·la i plàcida vall de la Vansa fins al Molí de Fórnols des d’on iniciem l’ascensió al poble de Fórnols per una pista de bon ferm que fa còmode la pujada. A mesura que guanyem alçada i sortim del fons de la vall, la perspectiva del territori que ens envolta creix exponencialment. El Cadí es fa present cada vegada amb més força, sobretot en els relleus més occidentals de la serra, i el seu petit germà, el Cadinell, dóna forma a l’estreta vall, solitària i desconeguda, de Ribanegra.

A Fórnols continuem per la carretera fins al Coll de Laguén. Malgrat aquesta part del trajecte per asfalt pugui semblar pesada a priori, res més al contrari. La calma, pau i tranquil·litat que es respira a tota la vall impregna cada pedalada convertint aquest tram en instants màgics que conviden a la relaxació i a la contemplació, especialment dels relleus que ens envolten. Flotant per la carretera a vol d’ocell, el paisatge es desplega davant nostre i inunda la mirada. El petit nucli d’Ossera, enfilat en un ressalt rocós al fons de la vall, l’arrodonida silueta de la Tosa Pelada de Port del Comte o les esquerpes parets de la serra del Verd tancant la vall per l’est... Sembla com si el paisatge acompanyat de l’aire fresc del matí volgués acaronar-te la pell per fer-te el moviment molt més plaent.

Passat el Coll de Bancs podem veure, a l’altra banda de la vall solcada pel riu de Bona, l’objectiu de la sortida: el despoblat de Banyeres, als peus del Montsec de Tost o Montsec de Cadí. Ubicat a la capçalera del riu de Bona, a 1.434 metres d'altitud, trobem un poble de bucòlica i pastoral imatge completament integrat al paisatge, Adraén, el més alt de la Vall de la Vansa. Un nucli de pocs habitants, calmat, amb alguna teulada fumejant però on és més fàcil escoltar les gallines escatainar que trobar algú pel carrer.

Seguim per carretera fins a Coll de Laguén, on prenem la pista que porta a l’antic nucli de Banyeres. Mentre avancem, la presència dels cims occidentals del Cadí es fan més evidents. Arribem a Coll de Creus, un paisatge màgic de terres vermelles que crida poderosament l’atenció. A l’altra banda del coll gaudim de les serralades pirinenques del Principat, així com de la capital de l’Alt Urgell. També paga la pena fer una parada per gaudir de l’entorn a la casa de Coll de Creus.

L’últim tram fins al poble és força pedregós. Des de la llunyania, la ubicació de Banyeres esdevé privilegiada, per damunt d’una profunda vall, en un coster del Montsec de Tost i banyada pel sol tot el dia. Totes les cases estan en un estat deplorable, especialment l’església de Sant Joan, amb el sostre esfondrat. Poc a poc, l’inexorable pas del temps convertirà aquest tranquil i solitari llogaret en un munt de rocs caiguts que la vegetació enterrarà per sempre. I com passa a tots els pobles abandonats ja corren llegendes de tresors amagats a l’església, aparicions al castell, històries de bruixeria…


Una mica desolats pel que sempre representa la mort d’un poble que en altres temps era ple de vida, iniciem el retorn al punt de sortida per un sender local senyalitzat però no especialment sovintejat. Hi ha trams emboscats, però es pot anar fent, exceptuant-ne un de fort pendent on la prudència ens aconsella posar peu a terra pel risc de saltar pel davant.

Un cop a la vall ens desviem momentàniament per conèixer de prop Sant Julià dels Garrics, una església romànica de notables dimensions, construïda a la segona meitat del segle XI i reformada durant el segle XIII. Es tracta d’un edifici de gran valor arquitectònic, situat en un indret de notable interès paisatgístic. Desfem un tros de camí, fem un tram de fort pendent fins al mas de cal Muntada i un cop al fons de la vall, la remuntem per carretera fins al punt de sortida.

Setembre de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Sant Climent de Fórnols. Sant Martí d’Adraén. Sant Joan de Banyeres. Sant Julià dels Garrics

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://www.alturgell.cat/vansa-i-fornols