Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Solsonès
SOL 012_Lladurs
Espai Natural Protegit de la Ribera Salada. Carena del Soler. Serra de la Mora
Llanurs_Timoneda_Aigüesjuntes_Montpol_Pont de la Ginebrosa_El Pla dels Roures_Lladurs
Mapes Comarcals de Catalunya. Solsonès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 35 Km
Desnivell: 940 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
SOL 001_Solsona
SOL 002_Solsona
SOL 010_Montpol
SOL 011_Timoneda
SOL 016_Lladurs
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La Ribera Salada. Volta a la vall de Riard

Una volta que recorre part de l’altiplà del Solsonès, un territori enganyós de profundes fondalades que amaguen raconades de singular bellesa com l’indret on conflueixen les aigües que dona nom a la Ribera Salada, descobrint-nos dos vilatges mereixedors de ser coneguts com Montpol i Timoneda.

Seguint la petita carretera que marxa cap a ponent trobem la pista indicada del mas la Moixella. Baixem al fons de la vall del Riard drenada pel mateix torrent que trobarem més endavant, quant aquest lliure tot el seu cabal a la Ribera Salada. Enfilem per una bona pista la Carena del Soler que ens duu fins al mas Sarri, passant pel bonic llogaret d’El Soler de la Timoneda, excel·lentment ubicat en un petit replà sobre la vall, des d’on es dominen boniques panoràmiques cap a migjorn.

Una petita carretera asfaltada que es desenvolupa per la carena de la Serra de la Mora ens duu a l’església romànica Santa Eulàlia de Timoneda, de la qual destaca el seu campanar, l’element més ben conservat de la construcció primitiva. El cementiri i l'antiga rectoria, adossada a ponent de l'església, complementen el conjunt de l'antiga parròquia. Continuem carenant fins trobar una bona pista a la part obaga del serrat i que cau bruscament als fondals de la Riera de Canalda. El trajecte fins al fons de la vall es senzillament sensacional. Ens movem per un bosc humit i esplendorós fins la part baixa on pedalem per damunt d’abruptes i verticals cingleres conglomerades que encaixen el riu en un petit congost de gran bellesa.


Finalment podem travessar la riera a l’alçada de l’esplanada de l’antic mas de Can Ral on hi ha una zona de pícnic. Pedalem encaixats en un petit congost de conglomerat amb el riu fent-nos companyia. Arribem a un lloc molt especial, gairebé màgic, Aigüesjuntes, lloc on el Riu Canalda, també conegut com a Riu Calent, es troba amb les aigües del Riu Fred, aigües amb una gran concentració salina perfectament canalitzades entre les verticals parets conglomerades que fant impossible que sortin de mare. Aigües avall aquest corrent rep el nom de La Ribera Salada i passa per un bellíssim i estret congost fins al pont del Clop, tram on és impossible continuar en bicicleta. La singularitat de l’espai protegit de la Ribera Salada te molt a veure amb la puresa de l’entorn i el seu ric i variat ecosistema d’aigües inalterades des de la seva capçalera.

Sortim del congost per una pista cimentada construïda sobre la roca mare. Amb l’alçada gaudim d’una nova perspectiva del territori, caracteritzat per un altiplà de base conglomerada tipus montserratina solcat per profundes fondalades aparentment inaccessibles. Un territori indòmit entre la Serra de Port del Comte i la Depressió Central del Solsonès. Enllaçant diferents pista arribem al nucli de Montpol. Durant aquest trajecte passem pel mas del Pla de Montpol on, si parem atenció, podem veure a la dreta una antiga carbonera metàl·lica que ens recorda antics oficis relacionats amb el bosc consistents en transformar en carbó la llenya d’alzina o roure.

Montpol es troba als peus de l’imponent Roca de Montpol, lloc en el que s’alçà el que probablement fou una torra defensiva i que en certs documents figura com a castell de Montpol, amb les restes del qual es bastí una primitiva església romànica, avui en runes. L’església actual, Sant Miquel de Montpol, és un edifici del segle XVII, al costat del qual es construí, a mitjans del segle XX, l’escola de Montpol.

Uns metres carretera amunt trobem una pista que cau calmada cap a la vall de la Ribera Salada passant per la masia enrunada de Cal Reig, documentada des de 1372. Un cop a la part baixa naveguem pel marge dret del riu fins la masia d’Inglabaga. Mentre passem a l’altra marge del riu, davant mateix, enlairat, veiem el Castell de Terrasola, les restes actuals del qual són de la baixa edat mitjana, tot i que la major part del conjunt és resultat de les reformes que van tenir lloc durant els segles XVI-XVII.

Ens llancem per una bona pista aigües avall amb el paisatge i l’aigua com a protagonistes. Passem al costat del bonic pont del Molí de Ginebrosa, de tres arcs, tot de pedra, pla i sense baranes. Una ràpida i fugaç baixada ens porta a Pla de Roures on prenem una pista que s’endinsa per la Rasa de Socarrats. Un camí poc freqüentat que sobtadament s’enfila costeruda cap al mas de Socarrats.

Un camí rural asfaltat que ens permet pedalar còmodament ens porta des de Socarrats a l’Hostal de la Cirera. Les vistes mentre naveguem pel pla son magnífiques i la parada per fruir del paisatge obligada: al nord es dibuixa perfectament la silueta de Port del Comte i, a la nostra esquena, les serres prepirinenques de Boumort, Aubenc i, més properes, les serres d’Oliana i del Turp. Entre nosaltres i aquestes, es dibuixa falsament un altiplà, en realitat un miratge ja que com la ruta ens ha descobert, amaga profundes i insondables barrancades. A l’alçada de l’Hostal Cirera prenem la carretera que ens duu de nou a Lladurs

Novembre de 2017

CENTRE DE INTERÈS
Santa Margarida de Cal Soler de Timoneda. Santa Eulàlia de Timoneda. Aigüesjuntes. Sant Miquel de Montpol. Pont de la Ginebrosa. Castell de Terrasola

ALOTJAMENTS / RESTURANTS.
http://www.hotelvellafarga.com/ca/
http://www.corraldelladurs.com