Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Priorat
PRI 003_Cornudella de Montsant
Parc Natural del Montsant
Cornudella de Montsant_Albarca_Ulldemolins_Margalef_La Bisbal de Falset_Collet de la Manxa_Cabacés_Coll de l’Ermengol_Collet de l’Hort_Morera de Montsant_Cornudella de Montsant
Mapes Comarcals de Catalunya. Priorat. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Els Mapes dels Parcs Naturals. Montsant.Muntanyes de Prades. E 1:30.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).


Resum
Distància: 70 Km
Desnivell: 1700 m
Temps: 8 H 30 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PRI 001_Ulldemolins
PRI 002_Margalef
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta al Montsant

La Via del Montsant és un repte per tots aquells que gaudeixen de la bicicleta de muntanya. Una volta exigent a tot el Parc Natural de la Serra de Montsant passant pels municipis que s’assenten a les seves vessants. Una aventura imprescindible per gaudir sobre rodes!

La ruta us condueix per la vora dels grans cingles del Montsant, a través de camins centenaris com el Camí dels Cartoixans i senders de gran bellesa amb trams espectaculars. Es viuen moments inoblidables com el trajecte per la Serra de la Llena amb unes vistes extraordinàries del congost de Fraguerau o el descens cap a Cabacés, ple de raconades salvatges i verges, profunds torrents feréstecs i enormes blocs de roca conglomerada que donen lloc a innumerables balmes. La ruta ens apropa a la Cartoixa d'Escaladei i a ermites emblemàtiques ubicades en indrets carregats d'espiritualitat.Sortim de l’església de Santa Maria de Cornudella, l’única de tot el Priorat que té dues torres, pel carrer Major travessem el casc antic i en direcció al cementiri, on continuem per la pista que ens portarà a l’ermita de Sant Joan del Codolar. El camí puja cada cop amb més pendent i més vistes espectaculars dels grans cingles de Sant Joan fins a arribar a l’ermita, un indret que convida al recés, la tranquil·litat i l’espiritualitat.

Darrere de l’edifici, que està habitat, surt el GR 174 que ens portarà a Albarca. Aquest és, sens dubte, un dels trams per gaudir de la BTT i dels més bonics de tots el senders que farem, ja que és molt aeri, transita per damunt de cingleres, amb bones vistes de l’entorn i tècnicament no presenta pràcticament dificultats.

Abans d’arribar a Albarca, passareu pels Hostalets, antic punt de parada i fonda de camí a Lleida, avui en runes. Podeu visitar el poble més petit del Priorat, Albarca, ara ja deshabitat, que pertany al municipi de Cornudella. Tornem per on hem vingut i prenem la direcció de Santa Magdalena - Ulldemolins. Es tracta d’una pista molt divertida que transcorre inicialment per un paisatge àrid i rocós mancat de vegetació i des del qual dominem tota la plana on s’assenta el poble d’Ulldemolins.

Aquest preludi de paisatge desèrtic dóna pas a boscos de pinedes de pinassa situats al peu de les cingleres que coronen el massís i que tenen una gran importància biològica. Anem seguint la pista principal fins a arribar a Ulldemolins. Ens dirigim a la plaça on hi ha l’església renaixentista de Sant Jaume Apòstol i continuem per una antiga carrerada que baixava al riu de Prades, que quan conflueix amb el riuet del Teix es converteix en el riu Montsant. Creuarem el riu de Prades i per carretera guanyem alçada progressivament cap a la part alta de la serra de la Llena; poc abans d’assolir la carena hi ha un mirador des d’on es dominen magnífiques vistes de la vall i del congost de Fraguerau i els Ventadors.

Anem uns 5 kilòmetres seguint la carena fins trobar el camí del serrall de les Espadelles. Durant el trajecte, que fem bàsicament per asfalt, encara que hi ha petits trams que ho fem per pistes i algun corriol, passem per la Venta de la Llena, un antic hostal del camí ral. Quant prenem la pista del serrall de les Espadelles tornem a gaudir de camins de terra, planejant entre balmes i amb unes vistes esplèndides del congost de Fraguerau, abrupte i salvatge, un dels més espectaculars de Catalunya.

Sobtadament, la pista, ara pavimentada, cau de cop al fons del barranc. En finalitzar el descens, arribem a la carretera, on decidim no fer la marrada que porta al pantà de Margalef i anem directament cap al poble. A Margalef és molt recomanable visitar el carrer de les Covetes i l’església de Sant Miquel.

Des de Margalef, creuem el riu Montsant pel pont i agafem la pista que voreja el riu avall. Anem de pla còmodament pel marge dret fins que el travessem. Posteriorment creuem la carretera, arribem al camp de futbol, d’on surt un corriol marcat amb franges grogues de la xarxa de camins del Priorat que ens porta a la Bisbal de Falset.

Des del poble baixem cap a la piscina i creuem el riu Montsant. A l’altra banda anem guanyant alçada cap al coll de la Manxa, pedalant a l’inici entre camps de fruiters i oliveres. A mesura que pugem, la perspectiva del poble va creixent, conferint al conjunt una gran bellesa.

Un cop al coll iniciem el descens cap a Cabacés i, per primer cop, ens endinsem cap a l’interior de la serra del Montsant, per un dels trams més bonics de la travessa, ple de raconades salvatges i verges, de profunds torrents feréstecs i enormes blocs de roca conglomerada que donen lloc a innumerables balmes que han estat aprofitades per construir edificacions per a diferents usos. El millor exemple d’aquests tipus d’aprofitament el trobem a la Covassa, a la dreta baixant pel barranc Tancat, impossible de passar-hi de llarg. Poc abans d’arribar al poble, podem veure a la nostra dreta un pont d’origen medieval.

Al nucli de Cabacés podem visitar un lloc d’interès natural com és l’Albereda, i també l'ermita de Sant Joan, edifici barroc del segle XVIII que té al costat la font del Canal, receptora de l'aigua de la sèquia de la vila. La ruta llarga marxa en direcció a la Figuera. La curta se’n va pel carrer Sant Miquel en direcció al poliesportiu i passat aquest es desvia per una pista seguint la direcció de la font de la Cavaloca. Ens endinsem de nou a la serra per la petita vall anomenada Racó de les Valls tot guanyant alçada per una pista que presenta alguns trams de fort pendent.

Arribem a un petit coll des d’on podem veure els cims rocallosos del vessant sud del Montsant. El nostre objectiu és la Morera de Montsant resseguint l’orografia de la serra i intentant perdre el mínim d’altitud possible, fet que ens deixarà voluntàriament fora del trajecte de la Cartoixa d’Escala Dei. Continuem, ara de pla, per la pista que puja de la bonica vall de Cavaloca, però la deixem quan aquesta perd alçada cap al fons de la vall per una a l’esquerra de secundària que mor més endavant, prop de la font de la Cavaloca.

Des d’aquí fins prop del Mas de Forçans ens esperen poc més de dos quilòmetres de sender, molt còmode a partir del Coll de l’Ermengol i més complicat per pujar fins a aquest petit collet, encara que els ciclistes més tècnics poden fer aquest tram gairebé pedalant en la seva totalitat. Pedalem seguint senyals del GR-171 entre mig de dues faixes encinglerades, fet que ens permet gaudir de bones panoràmiques del sud de les terres del Priorat. Deixem el sender prop del Mas de Forçans, encaixat en un petit pla entre les dues línies de cingleres i tancat pels abruptes cingles de la Martorella. Aquest mas és un clar testimoni de la forma de vida i treball que durant segles va haver-hi a la muntanya. Històricament, durant l’època del domini de la Cartoixa, els monjos van fer construir aquest i altres masos per aprofitar els plans de dalt de la serra per conrear-hi la vinya.

Continuem pedalant sempre resseguint l’orografia de les abruptes cingleres del vessant sud de la serra que configuren la típica i icònica imatge que identifica normalment el Montsant. Passat el Coll de l’Horta continuem pedalant arran de cinglera.

Deixem la pista que baixa seguint el GR a la Cartoixa d’Escala Dei -per altra banda de visita gairebé obligada si no s’hi ha estat mai, encara que obliga a perdre nivell i cal reprendre la ruta seguint el GR en direcció a la Morera de Montsant-, continuem en direcció a la Morera de Montsant amb alguna sorpresa en forma de rampa duríssima que posarà a prova els més valents.

Arribem al poble per la pista que hi duu o bé, prop del nucli, pel GR que transcorre per un divertit corriol que hi porta fent una petita drecera. Des de la Morera de Montsant, situat al peu del cingle, iniciem la baixada a Cornudella pel conegut com a camí dels Cartoixans. En aquest tram, cal anar amb compte amb possibles excursionistes, perquè el corriol és estret i bastant tècnic. Així, anem baixant, alternant camins i corriols, fins arribar a l'antic monestir de Santa Maria de Bonrepòs, un antic cenobi femení; encara que els vestigis de l'edifici primitiu són mínims, es pot veure l'antiga capella del convent, convertida en celler del mas de Sant Blai.

Seguim el senderó de baixada per indrets d’ombrívola bellesa fins sortir a la pista que passant pel coll de Conill ens permet, seguint el GR, arribar còmodament a Cornudella de Montsant.

Març de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Sant Joan de Codolar. Sant Vicenç d’Albarca. Les Covetes de Margalef. Sant Miquel de Margalef. La Covassa. Ermita de Sant Joan de Cabacés. Monestir de Santa Maria de Bonrepòs

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.turismepriorat.org/