Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Anoia
ANO 018_Vilanova del Camí
Conca d’Òdena. Serra de la Monja. Serra de la Tardana. Serra de Llobreria.
Vilanova del Camí_Castell de Castelloli_Coll de cal Muntaner_Coll del Bosc_La Pobla de Claramunt_Castell de Claramunt_Vilanova del Camí
Mapes Comarcals de Catalunya. Anoià. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).Resum
Distància: 36 Km
Desnivell: 815 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ANO 007_Piera
ANO 010_Igualada
ANO 015_Òdena
ANO 017_Capellades
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Castells de Frontera: Castellolí i Claramunt. Guardians de la Catalunya Vella

Ruta que des de la Conca d’Òdena visita dos castells emblemàtics construïts en llocs estratègics a les terres de la riba esquerra del Llobregat i amb una missió idèntica servant dos passos vitals en direcció a Barcelona, el del Bruc i el del Congost de Capellades, per tal de consolidar les fronteres comtals amb els sarraïns.

Des de la plaça de l’església de Vilanova del Camí anem a buscar la riera d’Òdena en direcció nord, cercant la palanca que ens permet travessar la via del ferrocarril. A l’altra banda comença el Camí de les Vinyes, un camí amb història i històries. Històries d’un mar que es va assecar fa milions d’anys, històries de diferents maneres de viure al llarg del temps, històries d’aprofitament de l’aigua per poder ensulfatar les vinyes i abeurar els animals assedegats i, també, històries d’una guerra, d’un aeròdrom, d’uns avions i d’uns perills que ara ens semblen llunyans.

Aquest camí que porta a Òdena, passa a tocar de l’aeròdrom construït durant la guerra civil com a base dels caces republicans, d’un refugi antiaeri i d’una bassa de vinya abans d’arribar a la Finca de Can Macià, una casa pairal i un celler, protegida com a bé cultural d'interès local i rodejada d’extensions de vinya i ametllers.

Passada la masia prenem el Camí del Marquès que ens porta sota mateix de l’A2. Fem una marrada o saltem directament la tanca de la carretera i continuem en direcció al poble d’Ollioli. En una rotonda deixem la carretera per una pista que marxa per la vall fins que s’enfila per pendents costeruts que ens permeten salvar el desnivell que ens separa d’un petit pla on hi ha diverses masies, la principal de les quals és Cal Jaume Bruguers.

A tocar d’aquesta imponent masia, sobre una talaia, hi ha el conjunt de ruïnes de l'antic castell de Castellolí, antigament conegut com a castell d'Aulí. Del recinte encara es conserven importants fragments de muralla, una gran cisterna i dues estances cobertes amb volta de mig punt. En un dels extrems es conserven l'absis guarnit amb bandes llombardes de la que va ser l’església romànica de Sant Feliu.


Deixem el castell i continuem guanyant alçada còmodament seguint el GR acompanyant la pedalada amb la visió de les agulles pètries de Montserrat al fons. Enllacem amb el Camí de Can Aguilera, una pista ample i rodadora que es desenvolupa seguint la carena de les serres de la Monja i de la Tardana. Un còmode trajecte amb vistes cap al migdia de la comarca de l’Anoia. A Coll del Bosc deixem la pista principal i ens desviem a la dreta per flanquejar la Serra de Llobreia, voltem el turó de Mirama, on hi ha unes antenes, i iniciem el descens cap a la Pobla de Claramunt. La majestuositat del castell de Claramunt es fa sempre present en tot el descens.

Al poble continuem pel camí cimentat que puja al Castell de Claramunt. A diferència del castell de Castellolí, es tracta d’un majestuós edifici convenientment restaurat. La pista acaba en una primera línia de muralles amb torres circulars i quadrades. Des de l’exterior podem veure els absis de l’església romànica i l’imponent recinte sobirà. Tot l’edifici fa paleses les funcions estratègiques i de control sobre el territori que l’ha definit al llarg de la història. Si podeu accedir al recinte (comprovar horaris i dates de visita) des de dalt es gaudeix d’una immillorable panoràmica de l’entorn, especialment de la conca d’Òdena i el pas de Collegats.

Continuem per un sender que marxa per sota el cingle on s’assenta el castell i enllacem amb una antiga pista, força atrotinada, que ens baixa a tocar del riu Anoia, que seguim i travessem diverses vegades, amb trams de corriols entretinguts, fins arribar de nou al punt de sortida.

Juny de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Aeròdrom d’Òdena. Finca Can Macià. Castell de Castellolí. Castell de Claramunt.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.vilanovadelcami.cat/