Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Anoia
ANO 009_Copons
Alta Segarra. Conca d’Òdena. Serra de Rubió
Copons_Sant Pere de Copons_Rubió_Can Palomes_Sant Martí de Maçanes_Torre de la Manresana_Els Prats de Rei_Cal Codina de la Quadra¬_Ermita de Sant Ermengol_Copons
Mapes Comarcals de Catalunya. Anoia 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 40 Km
Desnivell: 901 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ANO 002 Calaf
ANO 008_Calaf
ANO 010_Igualada
ANO 019_Copons
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La Batalla d’Els Prats de Rei i la Torre de la Manresana.

Volta per les serres i plans ubicades entre l’altiplà de la Segarra i la Conca d’Òdena pujant a la Serra de Rubió, des d’on gaudim de bones panoràmiques que van des del Pirineu a les serralades Prelitorals, pedalejant entre gran quantitat de moderns molins de vent i pel paisatge on es va lliurar la Batalla d’Els Prats de Rei, un dels episodis de la Guerra de Successió.


Sortim de Copons per la carretera en direcció a Calaf. Ens desviem a la dreta per la pista que porta directament a Sant Pere de Copons des d’on guanyem per dures rampes, la carena de la Serra Morena. Fem uns metres carenant fins torbar a la dreta la pista que baixa directament per la carena del Turó dels Rogers a la vall de Rubió on trobem la carretera que puja al municipi. La seguim fins el trencant de Ca l’Alzina que evitem per l’esquerra seguint el GR que ens porta directament al poble. Rubió té dos patrimonis arquitectònics, les restes de l’antic castell, i al seus peus l’església de Santa Maria, un esvelt edifici construït a finals del segle XIII i antigament integrat amb les estructures del castell formant part de les seves construccions defensives amb un retaule a l’altar que constitueix una de les peces pictòriques més importants del gòtic català.

A mesura que guanyem alçada còmodament per una petita carretera sense transit en direcció a la serra de Rubió, colonitzada per innumerables molins de vent, el paisatge de la Conca d’Òdena se’ns fa present i ens deixa entreveure com l’altiplà segarrenc es cau abruptament cap a la vall de l’Anoia d’on sobresurt poderosament el massís de Montserrat. Un espectacle geogràfic pels ulls del viatger.

Deixem la carretera a la part alta seguint la pista ampla que recorre la carena de la Serra de Rubió però la deixem tot seguit per la pista que baixa a Sant Martí de Maçana, un petit nucli format per les diferents masies que es troben al voltant de la seva església ubicada a dalt d’un turonet que domina la petita vall del torrent de la Maçana.

Deixem la vall quan trobem la desviació que ens retorna de nou en suau pujada, seguint la vall del torrent de Can Mates, a la carretera de Rubió que seguim uns metres a l’esquerra. Prenem la primera pista que trobem a la dreta i que ens baixa directament a la Torre de la Manresana, escenari d'un episodi destacable de la Guerra de Successió: durant la guerra de successió espanyola el comandant Guido von Starhemberg va dirigir les seves tropes des d'aquesta torre a la Batalla dels Prats de Rei. Actualment es pot accedir lliurament a la part alta de la torre des d’on es domina una gran part del territori i alhora podem imaginar les posicions de cada bàndol durant la batalla.

Per un corriol connectem amb el nucli d’els Prats de Rei des d’on iniciem el retorn a Copons per l’ampla carena del serrat que separa les aigües de l’Anoia i del seu afluent, la Riera Major. Per accedir-hi ho fem pel camí de Cal Codina de la Quadra, uns metres fora de la ruta però on val la pena arribar, una masia abandonada reconstruïda al segle XVIII poc després de la Guerra de Successió. Endinsar-se clandestinament al seu interior mostra com era la vida a pagès, com el temps adquiria el seu ritme ancestral, com l'esforç donava fruits dels quals viure i gaudir... Tot aquest món éstà ara abandonat, malmès i moribund.

Sempre per la carena en direcció sud, enllacem pistes que ens porten a l’ermita en runes de Sant Ermengol i finalment a Copons.

Maig de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Sant Pere de Copons. Santa Maria de Rubió. Castell de Rubió. Sant Martí de Maçanes. Torre de la Manresana. Cal Codina de la Quadra. Ermita de Sant Ermengol

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS

https://www.flickr.com/photos/marisuntan/sets/72157626457725575/