Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Anoia
ANO 010_Igualada
Serra de Rubió. Puig de Sant Miquel
Igualada_Vilanova del Camí_Òdena_Còpia de Palomes_Sant Pere d’Ardesa_L’Espelt_Santa Magdalena de l’Espelt_Igualada
Mapes Comarcals de Catalunya. Anoia. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 38 Km
Desnivell: 750 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BAG 014_Castellar
ANO 003_Òdena
ANO 004_Òdena
ANO 009_Copons
ANO 015_Òdena
ANO 016_Igualada
ANO 018_Vilanova del Camí
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta a la conca d’Òdena per la Serra de Rubió

Ruta que des d’Igualada puja a la serra de Rubió, coronada per grans molins de vent, i que torna a la conca pel sender trialer que passa per Sant Pere, de l’antic nucli d’Ardesa, actualment totalment abandonat.

Sortim d’Igualada per la riba dreta de l’Anoia, un autèntic habitat per a ocells que hi viuen tot l’any, com el bernat pescaire, la polla d’aigua o l’ànec collverd. Encara que podem enllaçar amb Vilanova del Camí seguint la riba, ens elevem uns metres per sortir de la llera i guanyar el pla del Pare Mariano, des d’on gaudim d’un bon perfil de la ciutat. Entrem a Vilanova pel punt on el riu Òdena conflueix amb l’Anoia.

Ens dirigim cap al nord vers al pla de la Gavarresa ciclant per extensions agràries tancades per les siluetes del Puig d’Aguilar i més enllà pel massís de Montserrat, que ens acompanyen en el nostre trajecte fins a Òdena.

D’Òdena sortim des del turó on hi havia hagut el castell i el poble vell, ara restaurats i als quals recomanem fer una visita per descobrir el passat de la vila i alhora per les bones vistes que s’albiren. Perdem alçada cap a la riera d’Òdena passant per uns antics forns de guix, una activitat minera característica a la conca d’Òdena des de sempre.

Un cop sortim de la llera del riu ens desviem en direcció al mas els Cups de l’Enric iniciant l’ascens a la serra de Rubió tot passant pel petit altiplà on s’assenta el mas de Cal Servitge. Travessem la carena de la serra de Rubió entre la remor que fan les aspes dels grans molins mentre giren i amb la visió d’un extens territori de Catalunya que va des dels relleus més propers com Montserrat, Serra de l’Obac o el Montseny, a les serres prepirinenques de l’Alt Berguedà com Pedraforca o Cadí i fins i tots a relleus tant llunyans com el Pirineu del Pallars Jussà. Un plaer pels amants de la geografia catalana.

Passat el cim de Còpia de Palomes continuem per la resta del parc eòlic fins al seu límit per la banda sud. La pista s’acaba al puig del Morrocurt, on cerquem el sender que marxa cap a l’ermita de Sant Pere d’Ardesa, sota el puig de Sant Miquel i a recer de l’antic castell del mateix nom. El sender fins a l’ermita de l’antic nucli ara abandonat té trams exigents on cal extremar les precaucions. Continuem baixant fins al mas Ca l’Estruc (també s’hi pot arribar per la pista asfaltada evitant la trialera). A partir del mas, el sender perd alçada cap al fons de la conca on recorrem el pla de l’Espelt, entre camps d’ametllers. Acabem la ruta enllaçant camins diversos que ens retornen a Igualada.

CENTRES D’INTERÈS
Castell i Torre Albarrana. Sant Pere d’Ardesa. Santa Magdalena de l’Espelt

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.igualadaturisme.cat/turenllacos.php