Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Noguera
NOG 022_Penelles
Plana d’Urgell
Penelles_Castellserà_Castell del Remei_Linyola_Bellcaire d’Urgell_Penelles
Mapes Comarcals de Catalunya. Noguera. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 220 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
NOG 004_Balaguer
PLU 001_Ivars d’Urgell
PLU 002_Linyola
PLU 005_Linyola
NOG 021_Bellcaire d’Urgell
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Camins de terra i aigua

Una ruta planera navegant per la Plana d’Urgell regada per les aigües segrestades al Segre i distribuïdes pel Canal d’Urgell i diferents ramals del mateix que evidencia els canvis en els cultius que passen de secà a regadiu. Un viatge entre els mons l’aigua i la terra, essències de vida.

Sortim de Penelles nucli amb un interessant reclam turístic: els murals d'art rural. És tracta de grans murals pintats sobre les parets d’alguns edificis, en direcció nord cap a la Sèquia Primera del Canal d’Urgell per tot seguit navegar cap al sud per arribar a Castellserà.

Continuem navegant per un terreny horitzontal ple de camps arreu, cereals i arbres fruiters, plens d’un verd primaveral i amb els relleus que tanquen la extensa depressió de fons, una postal de bellesa paisatgística que recull en primer terme el conjunt de serres que ens separen de la Ribera del Sió, com les serres d’Almenara o de les Quadres, i al darrera d’aquestes, els relleus prepirinencs dels tres Montsec o les més properes com les serres de Mont-roig o Carbonera.

Arribem amb pedalada còmode fins la Sèquia Segona del canal que deixem per anar a uns dels centres d’interès de la ruta, la finca vitivinícola de Castell del Remei, els cellers de la qual formen part de la denominació d'origen Costers del Segre. El conjunt que formen el castell, de fet un gran casal al qual afegiren quatre torres, i el santuari del Remei es troben sobre un antic fons de llac que es caracteritza per tenir terres calcàries. Actualment hi ha un parell de pantans que acullen ànecs i oques. De fet el conjunt és un autèntic recés de pau i tranquil·litat.

Continuem per la pista darrera l‘antic molí seguint senyals del Camí de Sant Jaume fins a Linyola. Si no és vol passar per Linyola podem, opcionalment, seguir el Canal Auxiliar d’Urgell remuntant pel marge dret. És aconsellable visitar el centre històric del poble, un conjunt que forma part de l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. En aquest sector, presidit per l'església parroquial de Santa Maria, es conserven encara alguns grans cases dels segles XVI, XVII i XVIII, construïts sobre porxos. Les muralles i els tres portals que tenien han anat desapareixent en les successives ampliacions i modificacions de traçat urbà. L'església de Santa Maria, d'una sola nau amb capelles laterals entre els contraforts, absis poligonal i campanar de vuit cares sobre el costat esquerre de la façana, és un exemple d'edifici d'estil gòtic molt tardà amb elements plenament renaixentistes (pilastres amb capitells clàssics a l'interior, portades a l'exterior, de les quals la que centra la façana principal podria ser del segle XVII

Deixem Linyola pel camí de Balaguer, que deixem arribant a la Masia de l’Espanyol. Connectem amb el Canal Auxiliar d’Urgell que seguim fins la Torre del Notari. Un camí plaent amb l’aigua fresca lliscant avall i els intensos verds que vesteixen els camps.

Entre la Torre del Notari i la Masia Ramon Paleta surt el camí que duu a Bellcaire d’Urgell. Travessem el nucli i continuem en direcció nord-est fins trobar de nou la Sèquia Primera del Canal d’Urgell que seguim. El canal segueix les sinuositats del serpentejant continuadament abans de trobar-se amb el Canal d’Urgell. Just passada la Masia dels Comdals el deixem per un camí que ens porta directament a Penelles.

Maig de 2019

CENTRE D’INTERÈS
Santa Maria Magdalena de Castellserà. Santuari i Castell del Remei. Centre Històric de Linyola. Santa Maria de Linyola. Santa Maria de Bellcaire d’Urgell.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.penelles.cat/