Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Conca de Barberà
CBA 006_Rocafort de Queralt
Serra de Tallat. Plans de Conesa. Serra dels Clots. Montclar. Serra de Comaverd
Rocafort de Queralt_Conesa_Les Piles_Biure de Gaià_Coll de Puig de Gaigs_Coll de Malda_Montbrió de la Marca_Rocafort de Queralt
Mapes Comarcals de Catalunya. Conca de Barberà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 31 Km
Desnivell: 810 m
Temps: 3 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
CBA 004_Les Piles
CBA 005_Sarral
CBA 006_Rocafort de Queralt
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Ruta de les tres capçaleres: Vallverd, el Corb i el Gaià

Ruta que volta la capçalera que recull les aigües de la vall del Vallverd, riu que vertebra la cubeta de la Conca de Barberà, alhora que fa una incursió en terres que recullen les aigües que alimenten el riu Corb al seu pas per Conesa, una meravellosa vila medieval i el riu Gaià quan travessem els municipis de les Piles i Biure de Gaià

Sortim de Rocafort de Queralt per la part de darrera del castell, un edifici de reconstrucció moderna, baixant fins a la Font de Baix que recull l’aigua de la Rasa de Cabestany i on hi ha un antic safareig. Una successió de pistes de ferm variat per accedir als conreus ubicats als costers de la banda nord del poble, ens permeten guanyar l’altiplà a l'extrem nord-est de la serra del Tallat.

Tenim a prop el poble de Forès, conegut també com el Mirador de la Conca per les esplèndides panoràmiques que s’albiren des de la seva ubicació privilegiada. Naveguem per Les Planes entre molins de Vents del Parc Eòlic de les Forques que ens acompanyen en el trajecte cap a Conesa.

La vila medieval de Conesa, un bé cultural d’interès nacional, ve definida per un clos, delimitat perfectament per una muralla defensiva. Les úniques obertures són dos portals que facilitaven el control per part del senyor. El petit nucli murallat és una autèntica bellesa de l’edat mitjana amb la seva plaça de forma irregular, amb raconades, porxos i arcades de pedra, un forn de pa del segle XIV, un call jueu estret i sense sortida, amb cases que encara conserven els noms dels oficis artesans dels que hi vivien. Fora muralla hi ha les restes de l’ermita-hospital de Sant Antoni, inicialment aixecat com a església es creu que podria haver-se utilitzat com a hospital en èpoques de pestes i malalties contagioses.

Deixem enrere aquest petit tresor arquitectònic per la carretera de les Piles, encara que n’evitem un tram enfilant-nos a un turonet des d’on es domina tot el poble. Naveguem pels Plans de Conesa, un trajecte plàcid voltat de grans extensions de conreus perfectament amollats als relleus suaus que ens envolten. Quan el pla s’acaba, entrem en un paisatge més accidentat drenat per nombroses torrents i barrancs que van a parar al riu Gaia.

El primer que veiem arribant a Les Piles és el seu castell, actualment amb molts afegits i reformes. A la part baixa del poble prenem un camí ben arranjat que marxa per l’esquerra del torrent i enllaça amb la carretera que duu a Biure. Aquesta pedania de les Piles esta presidida pel castell, que fou bastit com gairebé tots els edificis defensius de la vall del Gaià al segle XI, en època del repoblament encara que actualment presenta l’aspecte de castell-palau residencial amb torres emmerletades d'estil medievalista. La ruta passa a tocar del castell i continua per una pista que va guanyant alçada en direcció al Montclar. Durant el trajecte gaudim d’una extensa panoràmica dels pobles i la plana que defineix la part alta del Gaià, tancada pels contraforts de la Segarra.

Arribem en baixada al Coll de Puig de Gaigs i iniciem l’ascensió al Puig de Comaverd, punt més alt de la serra del mateix nom, per una pista de rocalla fragmentada que escodrinya la sinuosa carena de la serra. El trajecte ens depara extenses panoràmiques de la Conca de Barberà, que gairebé podem copsar al complet d’una sola ullada, i de les serres que aboquen les seves aigües al riu Gaià. A Coll de Maldà, lloc des d’on iniciem el descens a Montbrió de la Marca, ens sorprèn gratament com de prop tenim la Mediterrània.

A Montbrió de la Marca, nomenclatura que fa referència a la frontera en temps de la reconquesta, continuem per una pista envoltada de vinyes que ens porta a Rocafort de Queralt.

Setembre de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Santa Maria de Conesa. Poble Medieval de Conesa. Castell de les Piles. Castell Biure de Gaià

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.rocafort.altanet.org/