Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Jussà
PAJ 020_Llimiana
Espai d'Interès Natural Serra del Montsec. Vall de Barcedana. Serra dels Obacs. Serra de la Vall de
Llimiana_Mata-solana_Hostal Roig_Coll deGrau_Llimiana
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 26 Km
Desnivell: 810 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
NOG 001_Vilanova de Meià
PAJ 023_Sant Salvador de Toló
PAJ 029_Sant Serni
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta per la Vall de Barcedana
Entre la serra del Montsec de Rúbies i les serres de la Vall de Llimiana i dels Obacs, s’estén la vall de Barcedana, un depressió que desguassa al pantà de Terradets. Tots tres accidents geogràfics formen part de l’escenari por on trancorre aquesta ruta que destaca pel gaudi fabulós de l’entorn paisatgístic a l’entorn de les conques de Tremp i Dellà.

Llimiana és troba damunt d’un roquissar des d’on es domina tota la Conca de Tremp i la Conca Dellà. Un mirador d’excepció des d’on albirar aquesta depressió vertebrada pel riu Noguera Ribagorçana amb els relleus que la tanquen: Montsec, Gurp i Boumort i més enllà d’aquesta geografia propera prepirinenca, gaudim també de tot un seguit de cims del Pirineu Central.

Ens deixem caure rabent per la carretera fins trobar una pista que ens baixa entre camps d’ametllers al fons del Barranc de Barcedana. Davant nostre el poderós Montsec s’aixeca enorme i poderós, encara que l'empenta i la força erosiva del riu ha aconseguit dibuixar i perfilar l’espectacular congost de Terradets dividint aquet sector de la serra en dos, el Montsec de Rúbies i el d’Ares . A l’altra banda del riu trobem la pista que recorre tota la base de la muntanya. Guanyem alçada seguint l’orografia de la depressió que davalla suaument des de l’Hostal Roig fins al Pantà de Terradets. Una coma pregona entre relleus abruptes que acull grans extensions de cultius que van des de cereals a plantacions d’ametllers o oliveres. Cap al final de la pujada al coll trobem el sender que condueix a la Cova Negra de Mata-Solana, una cavitat amb una única sala principal molt gran què queda fora de la ruta. De fet, en tota la serra les cavitats son habituals

Abans d’arribar a l’Hostal Roig, pas entre la Noguera i el Pallars Jussà que defensava l’antic castell romànic de Montllor del qual queden restes minses, ens desviem per assolir el Coll de Grau. A partir d’aquí comença el darrer tram de la ruta. Un trajecte per les carenes de les serres dels Obacs i de la Vall de Llimiana que ens regala grans panoràmiques del territori que ens envolta: la gran depressió, esquitxada de petits nuclis, amb els relleus que la tanquen i més enllà de la conca, les serres del Cadí o Port del Comte i els cims que tanquen la Vall Fosca o els més alts del Pirineu.

Un trajecte intens en sensacions i imatges que ens porta de nou a Llimiana. Durant el trajecte podem veure les torres vigilants del Castell de Sant Gervàs dominant la Vall de Barcedana i el Montsec. Aquest castell forma part d’un nucli d’edificacions amb l’ermita i restes d’un poble antic de l’edat mitjana.

Març de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Cova Negra de Mata-Solana. Castell de Sant Gervàs

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.pallarsjussa.net