Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Segarra
SEG 013_Cervera
Plans de Sió
Cervera_Vergós_Montfalcó Murallat_Les Oluges_Malgrat_Prenyanosa_La Cardosa_Cervera.
Mapes Comarcals de Catalunya. Segarra. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 28 Km
Desnivell: 410 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
SEG 002 Sant Ramon
SEG_003_Sant Ramon
SEG 004_Cervera
SEG 011_Cervera
SEG 012_Cervera
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Vila closa de Montfalcó Murallat

Declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, Montfalcó és el millor exemple de vila closa medieval que hi ha a Catalunya. Aquesta ruta de dificultat baixa ens permet descobrir aquest impressionant conjunt arquitectònic i petits nuclis de població que van néixer també a redós d’un castell; tot plegat convida a imaginar històries que es remunten al final del segle X, quan la riba del riu Sió havia estat una línia defensiva que esdevingué un clar espai fronterer entre la cultura sarraïna i la cristiana.

La ruta comença davant l’imponent edifici de l’antiga Universitat de Cervera, creada arran de l’ordre de supressió de Felip V, el 1717, de les set universitats de Catalunya (Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa, Solsona i Vic); surt de la ciutat per l’aclaparador carrer de les Bruixes, on segons la llegenda s’hi trobaven les bruixes les nits de lluna plena per posar en comú els seus encanteris. Un indret idoni per fer volar la imaginació. I és que d’aquí ha nascut la festa de les bruixes, l’Aquelarre.

La porta que tanca el carreró connecta amb la plaça de la Paeria i els carrers de baixada que ens treuen a extramurs. Pedalem a la vora del riu Ondara pel Camí dels Horts fins a Vergós, agrupació de cases al voltant d'un antic molí que donen forma a un petit nucli que defuig de l'estil encastellat de la majoria de pobles de la Segarra.

Una forta pujada ens retorna de nou al pla. Seguint la via del tren arribem al nucli deshabitat de Mas Suau, una finca amb l’esglesiola de de Santa Magdalena. A l’horitzó destaca la bonica i poderosa estampa fortificada de Montfalcó Murallat, on arribem després d’una ràpida baixada. Un passeig per aquest recinte tancat ens transporta, fins i tot sense posar-hi imaginació, al passat medieval d’aquesta vila. Una descoberta molt interessant.

La vila closa de Montfalcó Murallat se situa en una talaia que domina la confluència dels rius Vergós i Sió. El castell és esmentat cap l’any 1043, data en què la fortalesa i la vila ja devien constituir un conjunt únic que ha modelat el millor exemple de vila closa medieval que hi ha a Catalunya. El mur que volta la població està format per una dotzena de cases adossades amb el vessant de les teulades dirigida a la plaça central on, encara avui, una cisterna recull l’aigua de la pluja. La muralla, del segle XIII, tenia una única porta d’accés adovellada. Al centre del recinte hi ha el palau dels Cardona, senyors de Montfalcó des del 1234, i a l’extrem oriental del poble hi ha l’església de Sant Pere.


Però la ruta no s’acaba aquí per als viatgers en bicicleta. Petits nuclis de població que van néixer a redós d’un castell ens conviden a imaginar històries que es remunten al final del segle X, quan la riba del riu Sió va ser reconquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana tot creant una línia defensiva que esdevingué un clar espai fronterer entre les dues cultures.

Amb un ritme pausat, cada cop de pedal ens acostarà a aquest passat històric i monumental. Davant dels nostres ulls desfilaran petits nuclis com les Oluges, Malgrat, Castellnou de les Oluges o la Cardosa, emmarcats en paisatges de relleus sinuosos propis de la comarca de la Segarra.
El poble de les Oluges, que s’estén a la falda del serrat, evidencia clarament el fet que originàriament, al segle XI, es tractava de dos nuclis, cadascun amb el seu castell i església, coneguts com a Oluja Alta o Sobirana i Oluja Baixa o Jussana. Actualment, entre els dos nuclis destaca el castell Jussà o de Baix, una notable construcció renaixentista del segle XVI. Sota la torre del castell hi ha un brollador d’aigua, utilitzat d’abeurador. A la part alta del poble també hi trobareu les restes de l’antic castell de l’Oluja Alta o Sobirana, actualment reconvertit en una casa senyorial.

Seguint la vall del Sió trobem Malgrat, un agrupament format per unes poques cases i coronat per l´antic castell, que li dóna una força sorprenent. Deixem la vall del Sió remuntant de nou al pla pels carrerons serpentejants del nucli de Prenyanosa, que s’enfilen pel coster. Continuem pedalant entre conreus de secà delimitats per murs de pedra seca. Arribem a la Cardosa, on hi trobem la petita església de Sant Pere (o dels Sants Apòstols), d’origen medieval i força malmesa, i l’antic castell o casa senyorial de la Cardosa, que és actualment una masoveria.

Enfilem cap a Cervera en direcció sud, deixant al darrera, tancant la immensa plana, els imponents relleus prepirinencs que els coneixedors del territori identificaran ràpidament. El que no costa gaire reconèixer entre el paisatge és l’enorme nau blanca d’una empresa de mobiliari d’oficina al polígon de Cervera.

Març de 2017

CENTRES D’INTERÈS

Sant Salvador de Vergós. Santa Magdalena de Mas Suau. Montfalcó Murallat. Castells de les Olugues. Castell de Malgrat. Sant Pere i castell de la Cardosa

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
www.lasegarra.org