Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Baix Llobregat
BLL 005_Esparreguera
Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Roques Blanques
Esparreguera_Collbató_Can Jorba_El Bruc_Coll de la Massana_Montserrat Parc_Coll del Bruc_Can Soteres_Sant Pere de Pierola_Pierola_Can Fosalba_El Mas d’en Gall_Esparreguera
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Llobregat. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 44 Km
Desnivell: 960 m
Temps: 4 H 15 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BAG 035_Monistrol de Montserrat
ANO 007_Piera_El Bruc
BLL 003_Olesa de Montserrat_Sant Salvador de les Espases
ANO 015_Òdena
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Boscos de Roques Blanques, un espai protegit

Ruta que transcorre per dos espais protegits separats per l’autopista. A la primera part naveguem pel Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. La tornada es fa per l’Espai d’Interès Natural de Roques Blanques que constitueix una prolongació vers a ponent del massís de Montserrat, format per una vall estreta i tancada, encerclada per les muntanyes del Bruc i de la Fembra Morta. La transició entre l’un i l’altre la fem a través del Coll del Bruc, evitant l’autopista, veritable element que separa els dos espais.

La ruta comença pel carrer de darrera l’església en direcció a Collbató seguint el GR i el camí de Sant Jaume. Les primeres pedalades són exigents ja que les pistes són pedregoses i amb alguns trams costeruts. Arribant a Collbató trobarem les restes d’antics forns de calç, ara en desús, una parada força on és interessant.

Arribem a Collbató pel corriol que trobem passat els forns de calç, a l’altra banda de la carretera. Al municipi seguim amb la senyalització del GR fins al Coll de Can Massana. Un bonic tram pel vessant sud del massís de Montserrat pedalant entre pinedes i oliveres i passant per la Vinya Nova i can Jorba, punts de sortida d’escaladors i excursionistes. Arribem al coll pel Camí de les Batalles, un ample sender, on el juny de 1808, els sometents, tropes regulars i habitants dels pobles de la zona van fer front i derrotar els soldats de l’exèrcit napoleònic.

Des del coll deixem el GR i continuem un curt tram per carretera en direcció a Manresa fins trobar la pista que ens permet arribar a la urbanització de Montserrat Parc. El trajecte ens deixa contemplar les serres i valls entre Igualada i el sud de la comarca del Bages.

Retrobem el GR a la urbanització que travessem seguint la senyalització. Passat el Coll del Bruc deixem el GR continuant per la pista que puja al cim de Roques Blanques, un espai que comprèn territoris dels municipis del Bruc i els Hostalets de Pierola, a la comarca de l’Anoia. Deixem el GR i més tard la pista per un sender a la dreta el trajecte del qual ens permetrà gaudir d’un dels trams més bonics de la ruta. Un tram per una antiga pista, ara convertida en un sender ample sense dificultats tècniques, que recorre el bonic bosc de Can Martí.

Arribem a una bifurcació a tocar d’una torre elèctrica on continuem per la pista de l’esquerra. Connectem amb la pista, molt bona, que baixa de Roques Blanques travessant espais urbanitzats i zones boscoses de pinedes. Viatgem sempre per la carena fins a una nova bifurcació passat can Rovira on podem decidir baixar per la carena de la Serra de la Rectoria que ens permet visitar l’edifici de Sant Pere de Pierola, abans que el clima i el pas del temps l’ensorri definitivament, opció recomanable encara que el cap de setmana ens podem trobar amb els propietaris d’un mas prop de l’ermita, persones no gaire amigues dels ciclistes tot i que el dret de pas ens dóna la raó o bé, anar a la dreta sortint a la carretera. En qualsevol elecció que trieu hem d’anar a buscar la riera de Pierola just al mas del mateix nom.

Des de la Pierola continuem per la pista que ressegueix el llit de la riera seca fins trobar un dels carrers asfaltats que pugen, molt costeruts, a la urbanització de Fonsalba des d’on enllaçant trams asfaltats amb pistes rurals arribem de nou a Esparraguera.

Agost de 2014


CENTRES DE INTERÈS
Forn de Calç de Collbató. Mare de Deu de la Font. Camí de les Batalles. Sant Pere de Pierola