Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pallars Sobirà
PAS 012_Llavorsí
Parc Natural de l’Alt Pirineu. Torreta de l’Orri. Vall de Santa Magdalena. Pui d’Urdosa.
Llavorsí_Montenartró_Coll de Sant Joan_Sant Joan de l’Erm Vell_Refugi de la Basseta_Santa Magdalena_Coll de Jou_Coll de la Creu de Bedet_Coll de So_Farrera_Ermita de la Mare de Déu de la Serra_Glorieta_Tírvia_Llavorsí
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya

Resum
Distància: 63 Km
Desnivell: 1610 m
Temps: 4 H 45 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AUR 005_Os de Civís
PAS 001_Tírvia
PAS 004_Llavorsí
AUR 011_Os de Civis
PAS 016_Llavorsi
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Les bordes de l’Alt Pirineu o Volta al Pui d’Urdosa

Hi ha censats més de 450 edificis entre bordes i cabanes al Parc Natural de l'Alt Pirineu. Us proposem una llarga i exigent volta al Pui d’Urdosa, pujant per petites valls excavades per antics glaciars, cadascuna amb els seu grup de bordes. Pel camí gaudireu d’aquest ric patrimoni i també de la història de Sant Joan de l’Erm Vell o la bonica i tranquil·la ermita de Santa Magdalena. Una ruta per antics camins que comunicaven comarques veïnes; senderes i Pirineu en estat pur.
Sortim de Llavorsí per carretera davallant amb el riu durant poc menys de sis quilòmetres. Trobem una pista a l’esquerra de ferm irregular i pedregossa que marxa en direcció contraria a la que portem i que ens permet enllaçar amb el camí que unia l’Alt Urgell amb el Pallars Sobirà per Montenartró, a on ens dirigim.

Al petit nucli, hi ha el refugi l’Abadia, punt d’informació del Parc. El poble és un bon mirador de la part baixa de la vall de Santa Magdalena, profunda i esquerpa. Continuem pujant còmodament fins connectar amb la pista que, passant pel Coll de Sant Joan, porta al refugi de la Basseta; un trajecte molt agradable i planer per espessos boscos que pràticament no deixen passar la llum i amb un interessant centre d’interès pel camí, les restes de l’antic santuari i hostatgeria de Sant Joan de l’Erm Vell, totalment en runes des d’un incendi el 1936. Tot i que hom ha suposat uns orígens medievals per al santuari de Sant Joan de l'Erm Vell, no hi ha documentació d'aquesta època que en parli d'una forma indiscutible. Segons les fotografies conservades, el temple anterior a l'incendi de 1936 semblava més aviat datable de l'edat moderna. L'esment explícit més antic que es coneix de l'hospici data de 1519, i fins a la seva destrucció conservà la funció d'hospital i lloc d'acolliment. El santuari era administrat pel cabiscol de la col·legiata de Castellbò i el batlle i els regidors de la vila.

Des del refugi de la Basseta iniciarem un lleuger descens fins al riu de Santa Magdalena. En aquest tram més obac són destacables els arbres monumentals. Arribats al riu, la pista remunta còmodament fins a l’ermita, immersa en un bucòlic paisatge. A l’ermita prenem la pista que per la vall de Bedet puja a Coll de Jou i Coll de la Creu de Bedet. Som al punt més alt de la ruta, les vistes son esplèndides. Des del coll veiem les verdes valls a banda i banda del mateix, cadascuna d’elles amb les seves respectives bordes voltades de pastures, història viva i mode de vida de la gent del Pallars, sobre tot en temps passats.

Iniciem el descens en direcció al Coll de So. Les vistes des d’aquest punt són especialment majestuoses, ja que es domina bona part dels cims del Pallars Sobirà i els pobles enclavats a la vall per on baixarem. Al poble de Farrera tenim dues opcions: una ràpida i trepidant baixada per pista rodadora, o bé per un sender, força tècnic a l’inici, excitant per als amants de les trialeres. A la part baixa surt un esplèndid camí que ens porta per una carena pissarenca fins l’ermita, molt malmesa, de la Mare de Déu de la Serra i continua per l’oest del carenat fins trobar una pista un cop travessem la riera. Una trialera realment bonica.

Sortim a la carretera que baixa de Montescaldo i enllacem amb un sender que de vegades podem trobar anegat en alguna tram, ja que marxa seguint la riera, i que ens porta fins a Tírvia. La vista del poble encimbellat en un sortint rocòs és realment impressionant. A Tírvia continuem per un bonic sender en direcció a Llavorsí, senyalitzat, que marxa pel marge esquerra de la Noguera de Cardós.

Agost de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Sant Joan de l’Erm Vell. Ermita de Santa Magdalena.Bordes de Bedet, de la Plana, de Coté, de Tressó i de Burg. Ermita de la Mare de Déu de la Serra.

ALLOTJAMENT / RESTAURANTS
http://vallferreratourist.com