Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Baix Empordà
BEM 009_Colomers
Riberes del Baix Ter
Colomers_Sidillà_Sant Llorenç de les Arenes_Sobrànigues_Sant Jordi Desvalls_Diana_Gaüses_Pins_Vilopriu_Colomers
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 23 Km
Desnivell: 270 m
Temps: 2 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BEM 008_Verges
GIR 007_Cervià de Ter
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Descobertes entre Colomers i Gaüses

Una ruta d’indubtable valor històric, ja que passa per nuclis amb elements de gran interès; especialment a l’inici hi descobrim un veritable troballa, el jaciment de Sidillà, un poblat que es va abandonar en quedar colgat pels sediments sorrencs, una veritable duna, aportats pels canvis del curs del Ter.

Sortim de la part baixa del poble, on anem a buscar la presa que reté l’aigua del Ter per donar forma al pantà de Colomers. Travessem la presa pel pont de ferro i enfilem cap a les restes de l’antic poble de Sidillà. Es tracta d’un conjunt arqueològic i monumental format per l'església de Sant Romà, pel poblat i per l'edifici de Sant Sebastià. El lloc s'esmenta per primera vegada en textos medievals de finals del segle X. Les excavacions arqueològiques de 2016 van permetre detectar una fase d’ocupació consistent en una necròpolis anterior a la construcció de l’església. Tant al peu de l’edifici de l’església com a sota les estructures del poblat apareixen sepultures. En un moment indeterminat es remodelà el gran espai al nord de l’església, en relació amb el tancament de la seva porta septentrional (al voltant dels segles X i XI), moment en què es construeix el poblat.

Els canvis del curs del Ter van provocar la formació d'importants sediments sorrencs (importants d'ençà el segle XII fins a principis del XIV), llavors l'arena començà a cobrir el poblat, convertint tot l’entorn en una duna que obligà els habitants a abandonar Sidillà i traslladar-se a Sant Llorenç de les Arenes. A finals del segle XIX es plantaren pins i matolls per fixar la duna.

Deixem el turó del Puig Margodell pedalant per la duna sorrenca amagada sota la pinassa passant a tocar de les restes de Sant Sebastià, que va tenir, en algun moment per determinar, funcions d’edifici funerari segons confirma la troballa de diverses tombes al seu voltant. Un camí sorrenc que travessa la duna ens porta a Sant Llorenç de les Arenes.

L’església del poble és d'origen romànic del segle XII. Segons alguns autors l'església de Sant Llorenç de les Arenes fou donada als Templers a finals del segle XII, però no n'hi ha notícies segures. El cert és que al s. XII hi fou establerta una comanda d'hospitalers de Sant Joan de Jerusalem.

Continuem per carretera fins el Molí d’en Vinyals, on prenem la carretera que travessa el Ter per una passera. La deixem a Sobrànigues, on prenem el camí de les Moles que duu a Sant Jordi Desvalls. El castell de Sant Jordi fou construït a mitjans del segle XV, a la part més elevada del turó on s'assenta el poble, indret on avui hi ha l'església; el campanar correspon a una de les torres del castell, on també es conserva la base escarpada i la plaça de la Constitució; es pot resseguir en bona part el seu perímetre i observar diversos trams de part inferior de la muralla, atalussada i obrada amb grans carreus. El castell fou enderrocat al segle XVIII.


Continuem cap al nord pedalant entre boscos i algun camp de conreu enllaçant pistes i corriols que ens porten a Gaüses, dividit en dos barris separats: Gaüses de Baix i Gaüses de Dalt, on es troba l'església de Santa Maria. Una forta pujada des de l’església ens deixa al punt d’inflexió de la ruta, moment ideal per gaudir de les vistes i relleus que sobresurten en un territori pla atapeït de boscos de pinedes, com les Gavarres, coronat pel Santuari de la Mare de Déu dels Àngels, o la singular silueta de Rocacorba.

Arribem a Pins i tot seguit a Vilopriu, cap d’un municipi que inclou els pobles de Gaüses, Pins i Valldevià. La tossa, edificada a l’entorn del castell i de l’església amb carrerons curts i estrets i cases dels segles XVI a XVIII, forma un conjunt d’indubtable interès arquitectònic. L’església parroquial de Sant Pere es troba situada dins el recinte del castell palau; aquest castell té els seus orígens al segle XII, tot i que fou modificat a la baixa edat mitjana, al segle XV, i domina encara ara el conjunt del poble.

Prenem la pista de Can Felip, un gran casal del segle XVIII a migdia del poble amb una galeria d'arcades de mig punt a la façana que dóna al pati. La ruta ens porta directament a la part alta del poble de Colomers.

Agost de 2019

CENTRES D’INTERÈS
Sidillà. Sant Llorenç de les Arenes. Sant Pere de Sobrànigues. Castell i església de Sant Jordi Desvalls. Sant Feliu de Diana. Sant Mateu. Santa Maria de Gaüses. Sant Bartomeu de Pins. Castell de Vilopriu. Sant Pere de Vilopriu. Santa Maria de Colomers.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
El Xalet. https://www.restaurantelxalet.cat/ca/