Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Baix Empordà
BEM 004_Monells
Plana Empordanesa
Monells_Castell d’Empordà_Sant Martí de Llaneres. Ullastret_Serra de Daró_Sant Iscle d’Empordà_Parlavà_Rupià_Corçà_Monells
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 26 Km
Desnivell: 240 m
Temps: 2 H 15 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BEM 003_La Bisbal d'Empordà
BEM 006_Corçà
BEM 007_Torroella de Montgrí
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Poblats ibers i medievals del Baix Empordà

Ruta sense cap dificultat, apta per a tothom, que es desenvolupa per terreny pla i pistes rodadores, ideal per passejar en bicicleta i alhora descobrir pobles i llocs amb encant i de gran interès cultural.

Monells, vist des de lluny sembla un poble més. Res fa sospitar la meravella arquitectònica que trobem un cop ens endinsem pels seus carrerons. És una bombolla històrica en el temps que conserva moltes reminiscències medievals característiques, amb els seus arcs, els seus pòrtics i la seva magnífica plaça central porxada.

Sortim de la plaça porxada per una de les entrades de l’antiga vila closa. Pedalem pel marge esquerre del Rissec, el qual travessem per la mateixa llera, ja que no hi ha cap passarel·la (depenent del cabal potser ens haurem de descalçar). Navegant entre grans extensions de cultius i petits turonets, la silueta del nucli de Castell d’Empordà, abans anomenat Llaneres, es fa fàcilment visible des de lluny. L’actual nom del poble es deu al castell, el qual es va bastir el 1300 pel comte Ponç Hug IV d'Empúries, ara un gran casal amb antiga torre mestra quadrada i la resta feta els segles XVII i XVIII.

Aviat arribem a Ullastret, un poble de gran encant i interès que, com Monells, manté una estructura clarament medieval. Unes muralles molt ben conservades encerclen un petit nucli de carrers estrets i costeruts que desemboquen en una esplanada on es creu que hi havia el recinte sobirà d'un castell actualment desaparegut.

A tocar del nucli, ubicat al turó de Sant Andreu, hi ha la joia de la ruta: el poblat ibèric d’Ullastret, un dels jaciments arqueològics d'aquesta època que més bé es conserven a Catalunya. És el poblat ibèric més gran de Catalunya, i actualment és considerat una autèntica ciutat. Un lloc amb molta màgia, de visita obligada, que us farà rastrejar i entendre les formes de vida dels ibers, aquesta antiga cultura que va ocupar la costa oriental de la Península Ibèrica durant la segona meitat del primer mil·lenni aC.

Sempre pedalant per paisatges ja viscuts, enllacem els nuclis de Serra de Daró, Sant Iscle d’Empordà, Parlavà, Rupià i Corçà per acabar de nou a Monells. Durant el trajecte, el viatger àvid de coneixement gaudirà de cadascun dels pobles per on passa la ruta, i especialment amb els vestigis del castell i muralles de l’antiga fortificació de Sant Iscle, amb l’encant del nucli antic i el castell de Rupià i amb l’església romànica de Santa Cristina de Corçà, prop de Monells, una bonica capella l’interior de la qual estava decorat amb un retaule, una pintura al tremp sobre fusta que actualment es conserva al Museu d’Art de Girona.

Febrer de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Ullastret. Poblat Ibèric d’Ullastret. Torre de Sant Iscle d’Empordà. Castell de Rupià. Santa Cristina de Corça

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.cmss.cat/