Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Penedès
ALP_004_Sant Martí Sarroca
Capçaleres del Foix.
Sant Martí Sarroca_Torrelles de Foix_Coll de la Creu Sapera_Pontons_Castell de Pontons_Les Llambardes_Coll de la Barraca_Font-Rubí_Sant Martí Sarroca
Mapes Comarcals de Catalunya. Penedès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 39 Km
Desnivell: 1030 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ALP 001_Vilafranca del Penedès
ALP 002_Vilafranca del Penedès
ALP 005_Pontons
ANO 014_La Llacuna
ALP 006_Sant Joan de Mediona
ACA 005_El Pla de Manlleu
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Pedalant per la capçalera del riu Foix

Ruta que des de Sant Martí Sarroca ens puja als petits altiplans embellits de pinedes i conreus de vinya encerclats de muntanyes que formen la capçalera del Foix. Una passejada per racons amagats i solitaris allunyats de qualsevol ruta turística, redescobrint aquest territori de la serralada Prelitoral fronterer entre la conca d’Òdena i la plana del Penedès.

Seguint la carretera que puja al castell de Sant Martí trobem a la dreta de la riera el camí que duu a Sant Joan de Lledó, una ermita d’origen romànic ubicada als afores de Sant Martí Sarroca i envoltada de terres de vinyes, ametllers i oliveres. Des de l’ermita veiem clarament entre els conreus la silueta del campanar de l’església de Torrelles de Foix.

Moltes cases del nucli urbà d’aquest municipi formen part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta de cases urbanes entre mitgeres i fent cantonada o aïllades amb jardí al costat o al voltant, interessants per la composició de la seva façana i pels elements decoratius i ornamentals noucentistes que inclouen coronaments, balustrades, tribunes, balcons, reixes, cartel·les i esgrafiats.

Travessem el poble i per carretera arribem a la Font de les Dous, l'indret natural més emblemàtic de l’entorn de Torrelles, a la mateixa riba de la riera de Pontons. La font està formada per un llarg muret decorat amb ceràmica vidriada, del qual ragen trenta-cinc brocs d'aigua ben fresca. Al costat de les fonts, la riera s'engorja i forma un salt d'aigua, conformant un espai natural de gran bellesa.

Iniciem l’ascensió cap al cim del Puig de les Àligues, límit de tres comarques i quatre municipis: Torrelles de Foix i Pontons, de l'Alt Penedès; la Joncosa, del Baix Penedès; i el Pla de Manlleu, de l'Alt Camp. La pujada té trams exigents i costeruts, però a mesura que guanyem alçada gaudim d’una estupenda panoràmica de la plana del Penedès i els relleus que l’envolten, destacant el massís de Montserrat i la serra d’Ordal.

Passat un petit coll, perdem alçada vers el lloc conegut com a plana de les Bruixes, sota mateix del cim, i per una pista secundaria baixem fins al coll de la Creu de Sapera. Veiem en el descens la plana del Pla de Manlleu, un bon exemple del que anirem trobant en aquesta part de la ruta: petits altiplans encerclats de muntanyes amb els típics conreus de vinya.

Des del coll tenim un fort pendent, afortunadament encimentat, que ens permet pujar al pla de Dalt de Sapera. Seguint un tram de PR i enllaçant amb un corriol baixem al petit nucli de Pontons, el poble més elevat de l'Alt Penedès, a 632 metres d'altitud. Amb els seus cingles i penya-segats, trenca una mica amb l'estampa de les vinyes propi dels pobles de la comarca i s'acosta més a la imatge d'un racó de muntanya.

Pel camí de Santa Magdalena s’arriba directament al Mas Vell de Pontons, una mansió senyorial fortificada reformada en els segles XVII o XVIII a sobre del mateix Castell Vell de Pontons, per on hem de passar. Allarguem la ruta, però, enfilant-nos cap al vessant sud de la serra d’Ancosa, que ens separa de la comarca de l’Anoia, per gaudir d’una panoràmica general de l’entorn del municipi de Pontons i de les capçaleres del Foix.

L’episodi històric més important i dissortat que ha viscut el Mas Vell de Pontons va succeir durant la Guerra dels Set Anys o Primera Guerra Carlina (1833-1840). A causa al seu caràcter fortificat, al Mas s’hi va ubicar un hospital de sang. Una cinquantena de membres de l’exèrcit liberal provinents de Valls volia sorprendre la Junta Carlista reunida a Fontrubí; en el seu pas es van trobar el Mas Vell de Pontons, que en aquell 19 de maig de 1838 albergava a vint-i-nou soldats carlins ferits. Els liberals van assassinar brutalment tots els ferits.

Ciclem sota mateix de la serra d’Ancosa, on neix el Foix, per dirigir-nos a la plana Pelada, última de les capçaleres que aboquen les aigües al riu i partió d’aigües amb el riu Anoia. Passem pel llogaret de les Llambardes travessant la plana en direcció est i al final trobem la pista que puja al coll de la Barraca, el pas natural que ens permetrà tornar a la plana del Penedès.

Baixem fins al petit nucli Sant Pere i Sant Feliu, a recer de l’antic castell Font-Rubi, mirador excepcional de la plana del Penedès i en un ràpid descens ens plantem a la barriada de les Cases Noves. Continuem perdent alçada per anar a buscar el llom del serrat de la Serrania i caure definitivament a la plana per la vall del torrent de l’Albareda. Des de can Cruset travessem les planes de la Mussarà passant a tocar de la capella de Sant Sadurní de cal Miret i des d’aquí, pel camí de la Parellada, passem per la Baronia de Foix, casal d'origen medieval situat a la riba dreta del riu, amb capella dedicada a Sant Llorenç, i arribem a Sant Martí Sarroca .

Novembre de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Sant Joan de Lledó. Font de les Dous. Santa Magdalena de Pontons. Mas Vell de Pontons. Baronia de Foix

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://santmartisarroca.cat/4_turisme/Interes-Turistic.aspx