Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Penedès
ALP 006_Sant Joan de Mediona
Espai natural protegit de les Capçaleres del Foix. Muntanya del Marquès. Serra del Bolet.
Sant Joan de Mediona_Coll de la Barraca_Les Llambardes_Collet de la Serra_Puig Castellar_Coll de la Creu Plana_Coll de la Llebre_Rofes_Sant Joan de Mediona
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Penedès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 37 Km
Desnivell: 1020 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
ALP_004_Sant Martí Sarroca
ALP 005_Pontons
ANO 012_Sant Martí de Tous
ANO 013_La Llacuna
ANO 014_La Llacuna
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta a la Serra d’Ancosa.

Ambient típicament mediterrani pedalant entre vinyes i boniques pinedes assentades entre l’Alt Penedès i l’Anoia per pistes, en general pedregoses, que permeten encadenar tres espais naturals protegits del Sistema Prelitoral Central.

El recorregut ens regala bones panoràmiques del territori més proper i també de les serres prepirinenques de la província de Barcelona, sense oblidar el sempre present massís de Montserrat.

Des de Sant Joan de Mediona guanyem alçada ràpidament amb un esforç considerable degut als forts pendents i al ferm pedregós per on pedalem. Exigència física important només iniciar la ruta. En el tram cap a la carena ens acompanya la bonica vista del massís de Montserrat. Assolida la carena les panoràmiques és multipliquen: cap al nord veiem nevades les serres prepirinenques barcelonines, des de Port del Compte al Puigmal, passant per les serres del Cadí, Ensija, Rasos de Peguera i encara que costa d’identificar per la magnitud d’aquestes, entreveiem també el sempre imponent Pedraforca.

Avancem plàcidament per la carena des del Pla del Bolet fins al Coll de la Barraca. Distingim clarament el nostre objectiu, el Puig Castellar, fàcilment identificable per les dues antenes que el coronen. Les serres per las quals pedalem fins al coll de les Llambardes formen part Espai natural protegit de les Capçaleres del Foix.

A coll de la Barraca destaca el Pi de la Planxa, un exemplar de mes de cent anys. Continuem per un sender de baixada que duu directament a les Llambardes on continuem per la tranquil·la carretera fins trobar el trencant de Can Ventanell a on ens dirigim. El camí ens durà fins al Collet de la Serra on tornem a coincidir amb la carretera. Continuem per una pista seguint el GR, però el deixem quan la pista enfila en direcció a Puig Castellar.

Deixem la pista quan trobem un sender a l’esquerra que ens baixa fins al mas de Cal Manyo des d’on pugem al cim de Puig Castellar. Sinó és vol fer el cim, opció només recomanable en dies poc clars o boirosos, passem de llarg el sender continuant per la pista, ja que aquesta enllaça amb la que baixa de Puig Castellar.

Les vistes des de Puig Castellar. A les que ja em descrit durant el trajecte cal afegir cap al sud la bonica panoràmica del territori de l’Alt Penedès, tant de la coneguda plana vitivinícola com de les muntanyes que l’envolten. La bonica plana d’Ancosa descansa sota els nostres peus, tancada per el cim de Montagut o més enllà per la Serra de Montclar, sempre vistosa. Cap al nord tenim una bonica postal del poble de la Llacuna descansant serenament en una allargassada plana tancada per les serres d’Ancosa i de Fontfregona, aquesta última el nostre proper objectiu.

El camí que recorre la carena de la Serra de Fontfregona, un espai natural protegit, surt des de Coll de la Plana de la Creu. El camí inicial des de Puig Castellar fins al coll és molt pedregós i fa feixuc el descens, Quan trobem la pista que hem deixar abans de fer el cim, el terreny millora considerablement i ens permet avançar més còmodament.

Assolim la carena de la serra, no sense esforç, al lloc conegut com la Plana de l’Apotecari. Planegem agradablement per la part alta acompanyats d’imatges fugisseres de les siluetes arquejades de les muntanyes i rocalla que formen la Serra de Miralles, que fa frontera amb la Conca d’Òdena. A coll de la Llebre perdem alçada sobtadament fins al nucli de Rofes.

Una pista que ens permet guanya alçada fins al Pla de Llorà ens permet iniciar el descens final, encaixats entre els relleus que ha soscavat sense pausa el Torrent de Freixes, cap a la carretera que ens porta de nous al punt de sortida.

Febrer de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Pi de la Planxa

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
Les 3 Pedres. Tel. 938 98 52 41
Restaurante El Caliu . 938 98 52 72