Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Urgell
URG 005_Vallbona de les Monges
Plans de Sant Roc. Serra del Tallat. Serrat de les Monges
Vallbona de les Monges_Collet de l’Olla_Belltalll_Santuari del Tallat_Montblanquet_ Vallbona de les Monges
Mapes Comarcals de Catalunya. Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 29 Km
Desnivell: 550 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
GRR 002_Arbeca
URG 004_Guimerà
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
El Santuari del Tallat, un mirador superb

Exceptuant el tram que perfila la serra del Tallat per la vessant sud, un tram des del qual es gaudeix de magnífiques panoràmiques de la Conca de Barberà, la ruta recorre pistes i camins de la Ruta del Cister. Paisatges d’oliveres, ametllers i cereals que prosperen en terreny continguts per extraordinaris murs de pedra seca . Història viva per paisatges ancestrals.

La sortida comença fort. El GR puja en direcció al Coll d’Olla per un sender que exigeix un esforç físic inicial però on no cal excessiva tècnica. Aquest tram és pot evitar per la pista que puja en direcció nord cap a uns dipòsits d’aigua del poble i que te continuat fins al coll. A partir del coll continuem per una sendera amb bonics trams entre pins i blocs de roca que la fan entretinguda encara que no presenta dificultats. Sortim a una bona pista que ens porta directament al poble de Belltall. Opcionalment seguint la ruta del Cister es pot baixar a Rocallaura passant pel conegut balneari.

El paisatge d’aquest primer tram es el característic de la zona. Bancals amb cultius d’oliveres, vinyes i ametllers que s’aixequen sobre la vall combinats amb terrenys de sinuoses ondulacions ocupats per cultius de cereals i paisatges atalussats per increïbles murs de pedra seca que són autèntiques joies arquitectòniques rurals, un fet que és repeteix en tot el territori pel qual pedalem.

Una pista des del nucli de Belltall ens porta sense esforços al límit de l’altiplà pel qual hem anat guanyant alçada. El terreny cau sobtadament cap a la plana que defineix la Conca de Barberà. Continuem la ruta perfilant per dalt la Serra del Tallat, seguint la clara línia que dibuixen els molins de vent, ubicats al límit de les comarques de l'Urgell i la Conca de Barberà. Un parc eòlic que s’estén més enllà d’on abasta la mirada. Un vertiginós trajecte que combina trams de pista i de sender, un camí que conforta al viatger amb la presència constant de l’imponent paisatge que es desplega als nostres peus de la plana ocupada per grans extensions de cultius, esquitxada de petits nuclis de la conca tancada per relleus que no ens deixen veure la propera mediterrània. Un tram intens i tonificant.

Arribem al santuari del Tallat, antic priorat i actual santuari marià del municipi de Vallbona de les Monges. És un edifici rectangular d'estil gòtic amb una porta d'accés de mig punt dovellat que conserva la seva estructura original formada per diverses estances a les seves quatre bandes i amb un pati interior on s’ha recuperat la cisterna original. La silueta de pedra blanca del santuari és visible des de molts llocs de les comarques properes, i el lloc constitueix un impressionant mirador de l'Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà, tant per la seva altitud com per la situació.

Per tornar a Vallfogona de les Monges només resta seguir la senyalització del GR o Ruta del Cister. Un bonic trajecte que repeteix els paisatges de cultius, extremadament bonics a la primavera degut al contrast de colors i amb una arribada triomfal per l’antic camí ral per sobre la superba silueta del conjunt monàstic cistercenc de Vallbona de les Monges.

Març de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Santuari del Tallat. Sant Andreu de Montblanquet

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://vallbona.ddl.net/