Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Pla d`Urgell
PLU 005_Linyola
Plana d’Urgell.
Linyola_Vallfogona de Balaguer_Tèrmens_LinyolaLinyola_Vallfogona de Balaguer_Tèrmens_Linyola
Mapes Comarcals de Catalunya. Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 76 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PLU 001_Ivars d’Urgell
PLU 002_Linyola
NOG 021_Bellcaire d’Urgell
NOG 022_Penelles
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Navegant entre terra i aigua

Volta tranquila pel Pla d’Urgell, un paisatge horitzontal que converteix la ruta en un plaent passeig, navegant entre grans extensions de cultius, vestits d’un verd intens a la primavera, i seguint el camí que dibuixen els diferents canals que els irriguen.

Linyola, d’orígen íber i anomenada Mascança en temps musulmans, és gràcies al seu nucli històric medieval, un dels municipis més destacables del Pla. Deixem aquest poble singular ubicat al bell mig de la plana pel camí de Balaguer, un camí ample i rodador que enllaça els dos nuclis. Al poc ens desviem a la dreta per anar a buscar el Canal Auxiliar d’Urgell que trobem just quan s’aiguabarreja amb la Sèquia Segona.

El lloc està presidit per una de les Casilla del Canal. Aquests edificis es troben al llarg de tot el canal i eren on vivien tots els canalers que s’encarregaven del manteniment del canal i les seves banquetes. A partir dels anys 60 es van anar tancant i abandonant, perdent així una manera molt singular de viure.

Al nord de la plana podem veure propers els relleus, orientats de ponent a llevant, que la tanquen. En primer terme es desplega una serra sinuosa de petits turons que semblen replicats, coronat un d’ells pel nucli de Bellmunt d’Urgell, que des de la seva posició sembla guaitar la plana de possibles perills. Darrera seu, imponents, les serres prepirinenques es fan presents: Mont-Roig, Carbonera, Montsec i Sant Mamet formen una muralla natural que sembla infranquejable. Pedalejar còmodament a tocar del canal amb aquest impressionant paisatge de fons que contrasta vivament amb l’horitzontal del territori que ens envolta, és un plaer mot agradable que omple cada pedalada de màgia inusitada.

Deixem el canal a tocar de Can Sant Diumenge pel camí que volta el mas per l’esquerra i que ens porta directament a Vallfogona de Balaguer, del llatí “Valle fecunda” o vall fèrtil, un municipi de la comarca de la Noguera situada al marge esquerre del riu Segre.

Travessem el poble, la carretera i la via del conegut tren dels Llacs, que des de Lleida porta a la Pobla de Segur. Un històric trajecte que actualment funciona també com a tren turístic amb locomotores dièsel, arrossegant 4 vagons d'època, que retornen al viatger la nostàlgia, les sensacions i les perspectives de temps llunyans, mentre gaudeix d'un trajecte inoblidable i uns paisatges esplèndids.

Trobem el Canal del Segre que seguim per la dreta del mateix fins a Tèrmens. Al poble prenem el camí de Linyola, un camí planer i còmode que ens permet avançar amb fluïdesa fins al final de la ruta. Pel camí passem pel pantà de Linyola, construït per emmagatzemar aigua per regar les terres de les partides del Camí de la Font, Barranc i Barret-Picat i substituir els cultius d’ametllers, oliveres i vinyes per cereals, un petit oasi entre tants conreus.

Maig de 2019-05-19

CENTRES D’INTERÈS
Tren dels Llacs

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Bar l’Ateneu. Tel. 973734341