Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Segrià
SGR 001_Aitona
Espai d’Interès Natural Aiguabarreig Segre-Cinca. Ribes del Segre. Secans del Segrià i Utxesa
Aitona_Pantà d’Utxesa_Pantà del Secà_Torres de Segre_Soses_Aitona
Mapes Comarcals de Catalunya. Segrià. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 24 Km
Desnivell: 65 m
Temps: 2 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
SGR 002_Alfés
SGR 003_Sarroca de Lleida
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Pantà d’Utxasa. Un oasi en mig del secà

Fruiters, aigua i secans. El plaer de passejar envoltats de llum i colors que van des del intensos rosats dels presseguers en flor fins als ocres o terrossos del Segrià o el blau intens del pantà d’Utxasa. Una experiència única molt relaxant.

El despertar de la primavera és el moment ideal per fer aquesta ruta. La bellesa de la intensitat de colors que vesteixen el paisatge del Segrià durant l’època de floració de l’arbre de la fruita dolça és inigualable. Grans extensions de camps de presseguers, majoritàriament, vesteixen el territori d’un mar de flors rosades inundant el cervell d’intenses sensacions visuals. Un espectacle únic que dura pocs dies. Cultius que el canal de Seròs alimenta amb les aigües segrestades al Segre des de la mateixa ciutat de Lleida.

A pocs quilòmetres al sud-est d’Aitona trobem el canal de Serós que seguim aigües amunt. Passem al costat dels pantans de Simó i de Bel, avantsala del pantà d’Utxesa, tots alimentats pel canal. Pedalar prop de l’aigua en un territori de secà és un autèntic recés de pau, una experiència contemplativa molt relaxant.

És un pantà únic a Catalunya, ja que no es troba a cap riu sinó al mig del traçat del Canal Industrial de Seròs, encara que es considera dintre de la conca del riu Segre. Aquest embassament es podria dir que està format per dues parts. La formada per la inundació de les valls del Secà i de la Valleta, que formen la part de l'embassament coneguda com la del Secà i la part coneguda com d'Utxesa que és la part inundada de la vall d'Utxesa.

Es construí en un temps rècord i va entrar en funcionament l'any 1914 És important destacar que aquest embassament s'ha convertit en una important zona humida que és utilitzada com a hàbitat per moltes espècies aquàtiques i aus migratòries, fet pel qual la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya el declarà el 1990 Reserva Natural de Fauna Salvatge degut a la gran diversitat d’espècies que acull. Un lloc ideal per a les espècies migratòries.

Pedalem vora l’embassament des de l’Àrea recreativa de la Fonteta on hi ha l’interessant Centre d’Informació de visita obligada per entendre de primera mà l’entorn dels aiguamolls. Durant el trajecte fins a Torres de Segre es plaent enfilar-se a algun dels observatoris que trobem pel camí per contemplar espècies tan cridaneres com bernats pescaires, cabussots, esplugabous, ànecs de collverd o camallongues que es mouen entre un paisatge de canyissos i joncs, espècies botàniques pròpies d’aquest tipus d’ambients.

Deixem el pantà i el canal per baixar cap al poble de Torres de Segre on hi ha la monumental església parroquial de Torres de Segre coronada per diversos nius de cigonya. Just travessat el Segre ens desviem a l’esquerra i ens acostem fins al nucli de Soses, una població d'origen islàmic i, segons sembla, les ruïnes i les restes de muralla que dominen el nucli antic de Soses corresponen a l'antiga fortalesa àrab.

Tornem cap a la llera del Segre per un paisatge dominat pels cultius que s’estenen per la fèrtil zona al·luvial del riu i la plana del Segrià, regada per la séquia d’Aitona. Arribem de nou a Aitona pedalant vora el riu on domina la vegetació de ribera formada per pollancres, àlbers i verns i on és fàcil veure diverses aus que es remullen en les seves aigües o nius de cigonya coronant la capçada d’alguns pollancres.

Març de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Pantà d’Utxesa. “La Fusteria”, Punt d’informació i Centre d’interpretació d’Utxesa. Esglèsia de l’Assumpció de la Mare de Déu (Torres de Segre)

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://fruiturisme.info/informacio-reserves/