Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Segrià
SGR 003_Sarroca de Lleida
Secans del Segrià i Utxesa.
Sarroca de Lleida_Utxesa_Sarroca de Lleida
Mapes Comarcals de Catalunya. Segrià. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 20 Km
Desnivell: 180 m
Temps: 1 H 45 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
SGR 001_Aitona
SGR 002_Alfés
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
En família pel pantà d’Utxesa i els camps de presseguers

Grans extensions de camps de presseguers, majoritàriament, vesteixen el territori al voltant de l’oasi del pantà d’Utxesa d’un mar de flors rosades inundant el cervell d’intenses sensacions visuals. Un espectacle únic que dura pocs dies. Cultius que el canal de Seròs alimenta amb les aigües segrestades al Segre des de la mateixa ciutat de Lleida.

Sarroca té l'origen en el castell que encara domina la caseria, del qual resta la base i una torre arruïnada. La base és de construcció àrab, potser aprofitant carreus més antics d'una possible fortalesa bastida durant el Baix Imperi als límits de la Ilerda romana.

Deixem el poble per la vall que desguassa les seves aigües al panta d’Utxesa. Pedalem còmodament en un ambient típicament de secà per una petita vall flanquejada per petits turons de vessants despullades de vegetació a banda i banda. Un terreny àrid que canvia radicalment quan arribem al pantà d’Utxesa.

Aquest pantà és únic a Catalunya, ja que no es troba a cap riu sinó al mig del traçat del Canal Industrial de Seròs, encara que es considera dintre de la conca del riu Segre. Pedalar prop l’aigua en un territori de secà és un autèntic recés de pau, una experiència contemplativa molt relaxant. Travessem pel pont que separa les dues parts que defineixen l’embassament. Una part està formada per la inundació de les valls del Secà i de la Valleta, és la part de l'embassament coneguda com la del Secà i la part coneguda pròpiament com d'Utxesa que és la part inundada de la vall d'Utxesa.

És important destacar que aquest embassament s'ha convertit en una important zona humida que és utilitzada com a hàbitat per moltes espècies aquàtiques i aus migratòries. Arribem a Àrea recreativa de la Fonteta on hi ha l’interessant Centre d’Informació de visita obligada per entendre de primera mà l’entorn dels aiguamolls.

Ens endinsem ara de ple en una zona d’arbres fruiters en plena floració. L’espectacle és total. Grans extensions de camps de presseguers, majoritàriament, vesteixen el territori d’un mar de flors rosades inundant el cervell d’intenses sensacions visuals. Un espectacle únic que dura pocs dies. La uniformitat dels arbres arrenglerats com un exercit desfilant componen una imatge lineal que seguint les ondulacions del terrenys semblen les onades d’un mar rosaci en moviment des de la llunyania.

En direcció a Sarroca de Lleida deixem la zona d’influència del canal de Seròs i tornem al paisatge original de secà i els fruiters deixen pas a les oliveres. Una ràpida baixada ens deixa als afores del poble just on hi ha un antic forn de calç, un material molt apreciat en altres èpoques ja que tant servia per desinfectar les granges com per pintar les cases o material de construcció.

Març de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Pantà d’Utxesa. “La Fusteria”, Punt d’informació i Centre d’interpretació d’Utxesa. Esglèsia de l’Assumpció de la Mare de Déu (Torres de Segre)

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://fruiturisme.info/informacio-reserves/