Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Sofia
Sofia
Sofia
Ruta 1
Sofia
SOF 001_Pravest
Parc Nacional del BalKan Central. Stara Planina. Rudinata
Pravets_Botevgrad_Rudinata Pass_Pravets


Resum
Distància: 43 Km
Desnivell: 1160 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Per les muntanyes de Pravets al Parc Nacional del BalKan Central

Pravets és una ciutat de la provincia de Sofia a uns 60 km de la capital voltada de muntanyes i amb un petit llac als afores. Una ciutat amb dos importants escoles secundàries que s’ompla d’estudiants de diferents parts del país. Una petita ciutat a on es van fabricar els primers ordenadors de Bulgaria, els Pravets-82, amb un curiós teclat de colors groc i negre.

La ruta surt de la ciutat pel llac i continua per l’altra banda de la carretera enllaçant pistes entre camps ubicats al peu del serrat que tenca la plana pel nord. Durant el trajecte passem per un cementiri amb una petita caseta amb les parets folrades literalment d’esqueles de difunts, un tret característic de Bulgaria ja que en trobes continuament per tot arreu, recordant i fent saber el traspàs a la resta de mortals.

Entrem a Botevgrad seguint corriols dels descampats del afores de la ciutat on s’aboquen runes de tot tipus i que dona pas a una altra realitat encara no resolta a Bulgaria: els gitanos. Les primeres imatges de la ciutat les conformen barraques que acullen grups de gitanos, vivint en condicions molt desfavorables, seguides de blocs de pisos voltats de solars bruts. A mesura que ens endinsem en direcció al centre les vivendes del barri gitano també milloren, i alhora serveixen de frontera amb la resta de ciutadants, majoritariament d’orígen eslau.

Deixem la plana de Botevgrad i penetrem per una carretera de muntanya a les serres que la tenquen al sud-est. La petita carretera porta a un complexe hivernal des d’on continuem per una pista que continua pujant cap a la part alta de la muntanya. Un bonic trajecte per una fageda on de ben segur trobareu treballadors que viuen de la fusta del bosc amb els seus matxos, una de les activitats ecònomiques reservades als mes desfavorits. L’últim tram de pujada fins al coll del Rudinata es fa per rampes impossibles.

Al coll trobem una familia que aprofita un descans per fer un mos mentre recull gerds que amablament ens ofereixen mentre compartim taula, vianda i experiències.

La segona part de la ruta transcorre ciclant prop de la carena per la banda sud de la serra que ens separa de la plana de Pravets a suficient alçada i proximitat per gaudir de les serres dels Balcans Centrals, la cordillera o espina dorsal de Bulgaria que divideix el país en dos.

Enllacem pistes fins trobar la que ens permet canviar de vall i baixar fins a Pravets.

Agost de 2013

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Complex Praveshki Hanove. Tel +359 88 777 15 51
Riu Pravets Golf & Spa Resort. Tel: (+359) 2 9024100