Cercar
Espanya França Grècia Itàlia Romania Escòcia Eslovènia Suïssa
Espanya
La Ruta del Císter
La Plana de l`Empordà
Etapa 1
Etapa 2
La gran plana de Ponent
Camins d’Aigua: el Canal d’Urgell i el Congost del Mu
Volta al Montsant
Transcatalunya
Trancantàbrica
Pedals de Lava.
Volta a la Serra de Boumort
Ripoll_Barcelona
Ronda del Moianès
Volta a la Plana d’Urgell. També en familia
Volta a la Serra del Cadí
Bagà_Delta de l`Ebre
Depresión Central Catalana
Pedalant pel cor del Parc Natural d'els Ports
Camins de contrabandistes
Territoris Serens
Olot_Ripoll_Vic_Olot
Vic_Berga_Manresa_Vic
Manresa_Solsona_Berga
Granollers_Manresa_Vic
Bagà_Bellver_Bagà
Pedals de Foc
Teruel_Albarracín_Teruel
La Plana de l`Empordà
Espolla_L’Escala
Massís de l’Albera. Serra d’Altrera. Garriga d’Empordà. Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
Espolla_Mollet de Peralada_Masarac_Vilarnadal_Pont de Molins_Llers_Avinyonet de Puigventós_Borrassà_Creixell_Garrigàs_Sant Miquel de Fluvià_Ventalló_Viladamat_Cinc Claus_L’Escala
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 56 Km
Desnivell: 470 m
Temps: 4 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
El recorregut entre Espolla i l’Escala busca intencionadament els contraforts dels relleus propers de Les Salines, el Bassegoda o el Mont que moren a la Plana Empordanesa per conèixer de primera ma els pobles que s’hi assenten, evitar la ciutat de Figueres i entrar de nou a la plana a partir d’Avinyonet de Puigventós.

Sortim d’Espolla per la carretera que duu a Mollet de Peralada. Enrere la silueta de l’esvelt campanar d’Espolla i els cims punxeguts dels Castellars, el Petit i el Gran, ens fan de far de referència mentre ens allunyem, i la seva imatge ens acompanyarà, cada vegada més llunyana, durant bona part del trajecte. Al poble continuem per camí rural asfaltat envoltats de les vinyes que formen part de l’interessant celler de “La Vinyeta”.

Passem pel veïnat del Priorat, on destaca l’església d’origen romànic de la Mare de Déu de l’Om, únic vestigi de l’antic priorat agustinià del mateix nom fundat l’any 1139. A Masarac, on hi ha l’interessant església preromànica dels segles VIII-IX de Sant Martí, fem una curta però intensa pujada per assolir la Serra d’Altrera. Recorrem la serra per un camí de gran bellesa tenyit de vermell i amb unes vistes fantàstiques dels relleus que tanquen la plana per ponent: com Les Salines, el Bassegoda o el Mont.

De Vilarnadal a Pont de Molins hem de travessar el riu Llobregat de l’Empordà per la mateixa llera, descalçant-nos si fa falta, i l’autopista per un pas elevat. A Pont de Molins la ruta fa una marrada pel marge dret de La Muga fins trobar el camí que ens puja, amb algun tram costerut, al poble de Llers. El nucli de Llers és una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El centre històric de la vila de Llers, de carrers costeruts i estrets i de recorregut sinuós, està situat al bell mig de l'entramat urbà de la població actual, al voltant del castell.

Ens dirigim cap a Avinyonet de Puigventós per una carretera tranquil·la i plaent envoltada de notable bellesa que travessa la “Garriga d’Empordà”, un espai natural de paisatge típicament mediterrani. La “Garriga d'Empordà”, límit entre la plana i la muntanya, està situada sobre una geologia calcària de pendents suaus. La morfologia del relleu és molt interessant, ja que la seva fisonomia s'ha vist modificada per la mà de l’home, construint marges de pedra seca que s'enfilen pels vessants vestint el paisatge d’un entramat de murs perimetrals ben definits.

A Avinyonet, nom que pren del castell que dona origen a la població, es interessant fer una volta pel seu bonic casc antic medieval abans d’iniciar el trajecte pròpiament per la plana empordanesa. Naveguem pel territori que s’estén al sud del riu Manol enllaçant pobles un darrera l’altra, com Borrassa, Creixell, Garrigàs (un bon lloc per fer un mos al seu Centre Cívic) i Sant Miquel de Fluvià on hi ha l’interessant monestir del mateix nom, situat a la part antiga del poble.

Continuem ara per la plana que es desplega al marge dret del Fluvià, petits nuclis com Ventalló, Viladamat i el bonic indret de Cinc Claus, molt a prop d’Empúries i per on passava la Via Heraklea, antic camí d’Empúries a França, amb un important conjunt arquitectònic bastit sobre un lloc de poblament romà. Està format per una església del s. XI, les restes d’un castell del s. XIV, un pont medieval i cinc masies de finals dels s.XVII. Arribem al destí final pels afores de la impressionant muralla d’Empúries connectant amb el sender que vora el mar ens porta a l’Escala.

Juny de 2018

CENTRE D’INTERÈS
Sant Cebrià de Mollet de Perellada. Mare de Déu de l’Om. Sant Martí de Masarac. Església de Sant Pere de Vilarnadal. Castell de Llers. Sant Esteve d’Avinyonet de Puigventós. Santa Eugènia d'Avinyonet. Santa Reparada de Cinc Claus.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.cansalasespolla.com/es
https://www.visitlescala.com/