Cercar
Espanya França Grècia Itàlia Letonia Romania Escòcia Eslovènia Suïssa
Espanya
La Ruta del Císter
Etapa 1
Etapa 2
La Plana de l`Empordà
La gran plana de Ponent
Camins d’Aigua: el Canal d’Urgell i el Congost del Mu
Volta al Montsant
Transcatalunya
Trancantàbrica
Pedals de Lava.
Volta a la Serra de Boumort
Ripoll_Barcelona
Ronda del Moianès
Volta a la Plana d’Urgell. També en familia
Volta a la Serra del Cadí
Bagà_Delta de l`Ebre
Depresión Central Catalana
Pedalant pel cor del Parc Natural d'els Ports
Camins de contrabandistes
Territoris Serens
Olot_Ripoll_Vic_Olot
Vic_Berga_Manresa_Vic
Manresa_Solsona_Berga
Granollers_Manresa_Vic
Bagà_Bellver_Bagà
Pedals de Foc
Teruel_Albarracín_Teruel
La Ruta del Císter
Forés_Montblanc
Serra de Comvaverd. Serra Morena. Riu Gaià-Albareda de Santes Creus. Tossal Gros de Miramar.
Forès_Rocafort de Queralt_Montbrió de la Marca_Coll de Maldà_Coll de Valls_Pont d’Armentera_Santes Creus_El Pla de Santa Maria_Figuerola del Camp_Coll de Coloma_Prenafeta_Montblanc
Mapes Comarcals de Catalunya. Conca de Barberà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Camp. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).


Resum
Distància: 56 Km
Desnivell: 1175 m
Temps: 5 H 0 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Paisatges prelitorals i el Monestir de Santes Creus
De la depressió de la comarca de la Conca de Barberà la ruta salta per la feréstega i solitària serra de Comaverd al Pla del Camp de Tarragona per visitar el monestir de Santes Creus i salta de nou a la conca per la serra de Carbonaria.

Forés és un bon punt de partida per començar la travessa. Des de la seva estratègica i privilegiada ubicació és domina una extensa panoràmica de bona part de la comarca de la Conca de Barberà. Una bella imatge que omple de bones vibracions la sortida. Marxem en direcció a Conesa. Girant la mirada enrere la visió del nucli antic coronant el turó amb les cases arrapades a la seves vessants té molta força, impacta. De fet, Forés es també conegut com el mirador de la Conca i durant el nostre viatge el podrem veure des de molts angles diferents esdevenint com un far-guia per no perdre la orientació.

Una pista pedregosa ens baixa ràpidament a Rocafort de Queralt. Arribem al nucli per l’antic rentador públic. Al poble hi ha diverses cases construïdes pels rocafortins que van anar a Cuba, "cubanos", com cal Claret d'estil purament colonial. Destaca també el bonic edifici modernista de la cooperativa situada al Celler de la Societat Agrícola, un dels més bells exponents dels cellers de Catalunya.

Pedalant entre vinyes arribem a Montbrió de la Marca, nomenclatura que fa referència a la frontera en temps de la reconquesta. Deixem el nucli de cases arrapades al petit coster coronat per les restes de l’antic castell i pedalem seguint el GR 175 o ruta del Cister en direcció a Santes Creus. La pista que enfila cap a la carena de la Serra de Comaverd presenta alguns trams exigents degut a l’abundant pedra solta que fa relliscar els pneumàtics allà on el pendent s’accentua.

A Coll de Maldà el panorama canvia radicalment i l’amplitud del paisatge, que ens acompanyarà durant tota la travessa de la carena, convida a un moment de pausa per recuperar forces i gaudir del territori que ens envolta. Pràcticament d’una ullada abastem tota la comarca de la Conca de Barberà i, si el temps ho permet, podem veure també el blau de la Mediterrània.

Naveguem per la carena que es despenja del Puig Comaverd. Un trajecte impregnat de bellesa que queda ancorat per sempre més a la retina. El paisatge nu deixa al descobert els conglomerats de la Depressió Central. La manca de vegetació arbòria ens deixa gaudir plenament de les serralades del sistema prelitoral central que un coneixedor del territori identificarà sense problemes: Montclar, serres de Queralt, Miralles, Ancosa o Montagut. La baixada cap a Coll de Valls és desigual i presenta trams de fort pendent on cal anar amb compte amb els còdols que cobreixen la pista.

A Coll de Valls la ruta continua perdent alçada encaixada entre els agrestes relleus del Cogulló i la Serra Morena. Un territori despoblat i solitari d’encant singular. Sortim d’aquest aïllament pel marge dret del torrent de Rupit, les aigües del qual han treballat de valent per obrir-se pas en direcció a la plana del Camp de Tarragona, creant un profund barranc de parets aèries, sobre tot al lloc conegut com l’estret de Palatí. Un cop al pla llisquem amb fluïdesa vers el Pont d’Armentera, ubicat als peus dels relleus d’El Montmell, al marge dret del riu Gaià.

Una pista que es desenvolupa pel marge esquerra del riu ens porta entre grans extensions de vinyes fins al primer dels monestirs cistercencs, Santes Creus. Una porta majestuosa dona accés a un recinte clos que conforma el conjunt monàstic actual. Les parets dels edificis traspuen història. Una sensació de serenitat envaeix l’ànima del viatger. Tot convida a la contemplació. Santes Creus és un bon lloc per fer una parada i reposar forces.

Continuem la ruta a l’altra banda del Gaià. Tornem a pujar al pla i marxem en direcció a Pla de Santa Maria. Naveguem entre vinyes, ametllers i oliveres. Durant el trajecte la pedra és la protagonista: murs de pedra seca de gran bellesa que delimiten finques o tracen camins o autèntiques obres arquitectòniques que proporcionen recer i aixopluc com la Cabana de l’Auge o el Cossiol, estructura construida per aprofitar l’aigua. Edificacions sense plànols ni ciment que desafien el pas del temps que testimonien una època passada.

Dos carrers per a vianants marquen l’urbanisme del Pla de Santa Maria. El poble del Pla va néixer a partir d’un agrupament de cases al voltant del carrer de la Vila (actualment carrer Major), tancat per diversos portals que feien de portes a la muralla formada per les mateixes cases. És obligada la visita a l’església de Sant Ramon, un temple romànic construït a finals del s. XII, declarat Monument Històric Artístic Nacional. És de destacar la portalada, de gran riquesa escultòrica, la rosassa que dóna llum a l’interior i l’escala de cargol que permet accedir a la part superior. En el seu interior es troba també un interessant orgue d’origen belga datat del 1876.

Iniciem el darrer tram de la ruta que des de Figuerola del Camp ens portarà a Montblanc. Des de Figuerola la ruta del Cister s’enfila cap el Coll de Coloma, pas obligat per travessar els relleus que separen les comarques de la Conca de Barberà i l’Alt Camp. L’acumulació de quilòmetres es deixa sentir durant la pujada. El paisatge que s’albira mitiga la duresa. A l’altra banda, enllacem pistes de ferm variat per arribar a Prenafeta. El tram final fins a Montblanc és realment bonic. Sempre seguint la senyalització del GR alternem pistes i corriols en direcció a la ciutat murallada ubicada als peus de les Muntanyes de Prades. Accedim a Montblanc travessant el Francolí pel Pont Vell, una bella mostra de pont romànic de quatre ulls, i per una de les quatre entrades al recinte emmurallat més ben conservat de Catalunya, el Portal de Sant Antoni. Una arribada triomfant amb tots els honors sobradament merescuda.

Octubre de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Sant Miquel de Forès. Celler de la Societat Agrícola de Rocafort de Queralt. Monestir de Santes Creus. Cabana de l’Auge. El Cossiol. Sant Ramon del Pla de Santa Maria

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Fonda dels Àngels de Montblanc.
https://www.larutadelcister.info/