Cercar
Espanya França Grècia Itàlia Letonia Romania Escòcia Eslovènia Suïssa
Espanya
La Ruta del Císter
Etapa 1
Etapa 2
La Plana de l`Empordà
La gran plana de Ponent
Camins d’Aigua: el Canal d’Urgell i el Congost del Mu
Volta al Montsant
Transcatalunya
Trancantàbrica
Pedals de Lava.
Volta a la Serra de Boumort
Ripoll_Barcelona
Ronda del Moianès
Volta a la Plana d’Urgell. També en familia
Volta a la Serra del Cadí
Bagà_Delta de l`Ebre
Depresión Central Catalana
Pedalant pel cor del Parc Natural d'els Ports
Camins de contrabandistes
Territoris Serens
Olot_Ripoll_Vic_Olot
Vic_Berga_Manresa_Vic
Manresa_Solsona_Berga
Granollers_Manresa_Vic
Bagà_Bellver_Bagà
Pedals de Foc
Teruel_Albarracín_Teruel
La Ruta del Císter
Montblanc_Forès
Muntanyes de Prades. La Vall del Monestir de Poblet. Serra de Tallat. Serra de Forés
Montblanc_L’Espluga de Francolí_Les Masies_Monestir de Poblet_L’Espluga de Francolí_Santuari del Tallat_Vallbona de les Monges_Belltall_Forès
Mapes Comarcals de Catalunya. Conca de Barberà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Camp. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).


Resum
Distància: 55 Km
Desnivell: 1250 m
Temps: 5 H 0 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
De la Conca de Barbera als límits de l’altiplà Urgellenc. Monestirs de Poblet i Vallbona de les Monges
Deixem el recinte emmurallat de Montblanc pel portal de ponent. Seguim pel camí de la Tossa que passa per sota l’aqüeducte de les Arcades. Ens enfilem moderadament cap a la base del massís de les Muntanyes de Prades vorejant-lo pel nord. Sense entrar pròpiament a L’Espluga de Francolí remuntem entre camps d’oliveres fins Les Masies, una zona residencial i hotelera pròxima al monestir de Poblet, creada a la fi del segle XIX al voltant de les fonts ferruginoses del Ferro i la Magnèsia.

La vista del conjunt monàstic de Poblet es sense cap mena de dubte molt atraient i espectacular. Poblet constitueix un impressionant conjunt arquitectònic i es pot comptar entre els conjunts monàstics més importants d'Europa, essent de fet, el conjunt monàstic habitat més gran del continent europeu. Des de l'edat mitjana és un important referent simbòlic dels països de l'antiga Corona d'Aragó ja que fou el panteó reial dels seus sobirans a partir del regnat de Pere el Cerimoniós i durant els segles XIV i XV. El 1991 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Continuem el nostre viatge per terres del Cister cap a l’Espluga de Francolí. Al poble ens sorprèn gratament l’església vella de Sant Miquel construïda entre 1297 i 1324 sobre l’antic temple romànic. Ens enlairem per carrerons costeruts fins les minses restes de l’antic castell. Ubicat a la part alta la fortalesa tenia sis torres quadrades que defensaven un gran pati d'armes envoltat per les estances del castell. De tot el conjunt només resten visibles les restes de dues torres i dos llenços de muralla que donaven al riu. També es pot veure una porta adovellada mig tapada per un tros de mur, destinat a reforçar la construcció, i a l'interior d'algunes cases del carrer Castell es troben fragments de panys de mur.

Continuem la ruta en direcció nord seguint el GR-175 que es mou entre la plana que s’estén per la vessant sud de la Serra del Tallat, punt on l’altiplà urgellenc trenca cap a la depressió de la Conca de Barberà. Naveguem per la plana guanyant alçada entre bancals carregats de vinya fins que arribem a Cap del Coll. A la collada prenem una pista que es desenvolupa al límit de les comarques de l'Urgell i la Conca de Barber i ens porta al Santuari del Tallat, un antic priorat i actual santuari marià del municipi de Vallbona de les Monges, situat al cim d'un turó des d’on es domina un ampla panoràmica del territori cap al sud.

El GR continua fins al petit nucli de Montblanquet, on destaca l’església de Sant Andreu, i Vallbona de les Monges, darrer monestir vertebrador de la Ruta del Cister. L'església data del segle XIII i és d'estil cistercenc, que va del romànic al gòtic. El Monestir de Vallbona de les Moges, fundat la primera meitat del segle XII, és el monestir cistercenc femení més important de Catalunya. S'emplaça al centre de la població, formada a redós del conjunt monàstic al segle XV.

Per al darrer tram de la travessa, de Vallbona a Forés, continuem amb el GR-175 que canvia de direcció i transita per la carena que separa les valls del Corb de la de Malldanell. Un bonic tram que ens deixa gaudir de bones panoràmiques cap a l’altiplà compartit per les comarques de la Segarra i l’Urgell, tancades al fons per les unitats de relleu del Prepirineu lleidatà. Un bonic espectacle acolorit per la llum provinent de l’ocàs solar. Pel camí passem pel nucli de Belltall, petit nucli des d’on enfilem cap el molins de vent i des d’on assolim el punt més alt de l’altiplà que envolta la depressió de la conca de Barberà i punt des del que un sender ens baixa al final de la travessa, Forés, convenientment il·luminat per l’intens vermell de la posta de sol que magnifica el poble antic que s’alça damunt d’un turó.

Octubre de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Monestir de Poblet. Sant Miquel l'Espluga de Francolí. Celler Cooperatiu de l'Espluga de Francolí. Santuari del Tallat. Sant Andreu de Montblanquet. Monestir de Santa Maria de Vallbona.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Restaurante Vallbona Cafè. Tel. 973 33 06 14
https://www.larutadelcister.info/