Cercar
Espanya França Grècia Itàlia Romania Escòcia Eslovènia Suïssa
Espanya
La Ruta del Císter
La Plana de l`Empordà
La gran plana de Ponent
Camins d’Aigua: el Canal d’Urgell i el Congost del Mu
Volta al Montsant
Transcatalunya
Trancantàbrica
Pedals de Lava.
Volta a la Serra de Boumort
Ripoll_Barcelona
Ronda del Moianès
Etapa 1
Etapa 2
Volta a la Plana d’Urgell. També en familia
Volta a la Serra del Cadí
Bagà_Delta de l`Ebre
Depresión Central Catalana
Pedalant pel cor del Parc Natural d'els Ports
Camins de contrabandistes
Territoris Serens
Olot_Ripoll_Vic_Olot
Vic_Berga_Manresa_Vic
Manresa_Solsona_Berga
Granollers_Manresa_Vic
Bagà_Bellver_Bagà
Pedals de Foc
Teruel_Albarracín_Teruel
Ronda del Moianès
Castellterçol_Moià
Moianès. Serra de Santa Coloma. Puig Rodó. Serrat de l’Horabona. Puig de la Caritat. Serra de l’Esta
Castellterçol_Bauma d’Esplugues_Castellcir_Santa Coloma Sasserra_Collsuspina_L’Estany_Sant Vicenç de Vilarassau_Castell de Clarà_Moià
El Moianès. 1:30.000. Editorial Piolet

Resum
Distància: 48 Km
Desnivell: 920 m
Temps: 4 H 45 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Pel nord del Moinès

La ruta recorre el nord de la comarca del Moianès per bons camins i ens permet assolir els seus cims de més alçada alhora que ens permet descobrir masies singulars com la d’Esplugues o l’Espina. Es tracta de boniques ermites romàniques i nuclis singulars ancorats en el temps com Collsupina o l’Estany amb l’impressionant Monestir de Santa Maria declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Des de Castellterçol anem a buscar, a l’altra banda del polígon, la pista que recorre la Riera de Fontscalents per arribar a l’impressionant masia d’Esplugues construïda sota una bauma que li fa de teulada i que data de l’època troglodítica. L’edifici consta de planta baixa i dues plantes més. Va ser habitada fins a finals de l’any 2002. Completa el conjunt el cobert i el pont romànic del s. XI.

Deixem aquest encisador paratge pujant per bonics boscos de pi roig i roure fins a Castellcir des d’on arrenca una pista ampla i plana que segueix el camí del nord a través de la carena, fins a Santa Coloma Sasserra, petit nucli rural, el centre del qual el conforma l’ermita romànica del mateix nom. Situada en un paratge singular al costat de la masia i del Roure monumental del Giol, fou realçada al segle XVIII però conserva el campanar del segle XI i l’absis del segle XII.
Continuem per la bona pista fins trobar la bifurcació que porta a Collsuspina. Pel camí, passem per l’impressionant mas de l’Espina que dóna nom al poble pel fet que es formà en el Coll de l’Espina (Coll s’Espina, en català antic). L’edifici és un gran casal amb annexos que revelen construccions dels segles XVI al XIX i disposa d’una gran galeria i alguns elements esculpits del segle XVI.

Sortim de Collsuspina en direcció nord per assolir els cims més alts del Moianès. Deixem a l'esquerra el cim del Grony de l' Oller, de més de mil metres d'altura. Més endavant, a l'alçada del Mas Naolard, es deixa a la dreta el turó de Bellver, també de més de mil metres i on es troba l'església romànica de Sant Cugat de Gavadons, de visita obligada tant per l’ermita, un edifici romànic totalment restaurat del segle XII, com pel seu mirador, des d’on es pot contemplar la Plana de Vic, el Montseny i els Pirineus orientals.

Continuem en direcció a l’Estany resseguint les carenes que separen les aigües de la Riera Gavarresa a l’altiplà del Lluçanes i les de la Riera de Calders a l’altiplà del Moianès, ambdues afluents del Llobregat. Durant el trajecte, el camí puja i travessa diversos ports, com el de Bolederes, el de Herbaprima, el Collet de Mas Güell i el Collet de la Caseta Alta. Precisament en el trajecte que ens queda fins a l’Estany seguint la carena del Serrat de l’Horabona passem pel dolmen de Puig Rodó, de visita obligada i que rep el nom d’aquest cim, el més alt del Moianès.

Sense cap dubte a l'Estany hi ha dos centres d’interès rellevants: el pla a l'extrem del qual hi ha el poble, i que fins al segle XVI havia estat un aiguamoll manat dessecar per l'abat Carles de Cardona, i el monestir romànic de Santa Maria de L’Estany, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Va ser fundat l'any 1080 i és una de les joies del romànic català. El claustre, ubicat a la part meridional del monestir, n’és l'element més interessant.

Deixem enrere el poble i enfilem cap el Collet de Sant Pere on hi ha les restes de la capella de Sant Pere del Coll de la Crossa als peus del Puig de la Caritat. Continuem per la pista que marxa pel vessant sud del puig i recorre tota la carena de la Serra de l’Estany desembocant a la carretera que baixa a Santa Maria d’Oló. La seguim uns metres per enllaçar amb la pista que duu a la masia de Rojans. En aquest punt, comencen dues de les tres variants del GR-177, la que porta a Sant Joan d’Oló i, uns centenars de metres mes enllà, la que enllaça directament amb Calders sense passar per Moià, ideal si algú ha començat la travessa en aquest municipi.

La Ronda del Moianès però, continua en direcció a la masia gòtica de Vilarassau i la seva ermita de Sant Vicenç, de pur estil romànic del segle XI que centrà l’activitat parroquial d’aquestes contrades. Des d’aquí el GR baixa de cop a la profunda vall de Riu Sec des d’on remunta fins al Molí Perer travessant la riera diverses vegades. Des del molí, ens queda encara un fort tram de pujada per assolir el Pla de Maria des d’on podem pujar al Castell de Clarà, anomenat també de San. Andreu, que conserva dempeus un part de la torre d'homenatge i restes de diferents dependències. Un lloc ideal per tancar la travessa ja que es troba situat dalt d'un turó a ponent de Moià des d’on podem gaudir de bona part del Moianès. Per baixar a Moià, passem per Can Coromines i la Caseta d’en Fermí.

Desembre de 2013

CENTRES D’INTERÈS

Esplugues. Dolmen de Puig Rodó. Monestir de Santa María de l’Estany. Sant Pere del Coll de la Crossa. Sant Viçenc de Vilarassau. Castell de Clarà

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.consorcidelmoianes.cat/
http://www.consorcidelmoianes.cat/ca/turisme/serveis-turistics

CARTOGRAFIA
El Moianès. 1:30.000. Editorial Piolet