Cercar
Espanya França Grècia Itàlia Romania Escòcia Eslovènia Suïssa
Espanya
La Ruta del Císter
La Plana de l`Empordà
La gran plana de Ponent
Camins d’Aigua: el Canal d’Urgell i el Congost del Mu
Volta al Montsant
Transcatalunya
Trancantàbrica
Pedals de Lava.
Volta a la Serra de Boumort
Ripoll_Barcelona
Ronda del Moianès
Volta a la Plana d’Urgell. També en familia
Volta a la Serra del Cadí
Bagà_Delta de l`Ebre
Depresión Central Catalana
Pedalant pel cor del Parc Natural d'els Ports
Camins de contrabandistes
Etapa 1
Etapa 2
Territoris Serens
Olot_Ripoll_Vic_Olot
Vic_Berga_Manresa_Vic
Manresa_Solsona_Berga
Granollers_Manresa_Vic
Bagà_Bellver_Bagà
Pedals de Foc
Teruel_Albarracín_Teruel
Camins de contrabandistes
Llavorsí_Os de Civís
Parc Natural de l’Alt Pirineu. Vall d’Os de Civís. Vall de Conflent. Serra de la Font Negra. Coma de
Llavorsí_Tírvia_Mare de Déu del Roser_Araós_Ainet de Besan_Alins_Tor_Port de Cabús_Coll de la Botella_Bordes de Setúria_Os de Civís
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Alt Urgell. Institut Cartogràfic de Catalunya
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya


Resum
Distància: 48 Km
Desnivell: 1760 m
Temps: 5 H 0 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La Vall de Tor, un pas natural cap a Andorra

La segona etapa recorre la Vall Ferrera fins a Alins on connecta amb la vall de Tor, un dels paratges més verges i aïllats del Pirineu català, que recorrem sencera fins al Port de Cabús, entrant al país andorrà des d’on enllacem amb la vall de Setúria per tornar a Os de Civís. L’etapa passa pel poble de Tor, tristament famós per la disputa de la muntanya, actualment propietat dels veïns. Ni el millor guionista trobaria arguments més dramàtics, tràgics i recargolats com els fets reals viscuts en aquest petit poble de tretze cases i tres assassinats, fent referència al títol del llibre del periodista Carles Porta que aprofundeix de manera precisa en aquest tema. Un drama on es barregen interessos econòmics molt grans relacionats amb el contraban i complexos d’estacions d’esquí que van enfrontar a dos personatges, el Sansa i el Palanca.

Deixem Llavorsí per la riba esquerra del Noguera de Cardós en direcció al càmping. Aviat trobem una pista i posteriorment un bonic sender que, paral·lel al riu, ens porta a Tírvia. Per salvar el desnivell des de la vall al poble ho fem per pista deixant el sender que puja de dret, travessant la pista diverses vegades.

A Tírvia continuem pel Camí de Vall Ferrera, un ample sender que condueix directament a l’ermita de la Mare de Déu del Roser de les Forques, una capella originalment romànica però sense cap estil arquitectònic clar en l’actualitat. Possiblement es tracta de l'església de l'antic poble de Forques, les restes del qual s'estenen en un pla al nord-oest de la capella.

Continuem la ruta en pujada cap a una petita borda on trobem de nou la senyalització del Camí de Vall Ferrera. Quan la pista s’acaba posem peu a terra continuant pel corriol que marxa en pujada. El tram a peu és relativament curt, i un cop canviem de vessant tot el trajecte es ciclable fins a Araós i realment plaent, tant per la baixa dificultat com pel bonic entorn del bosc de Virós per on transitem.

No entrem a Araós sinó que continuem per l’antic Camí Ral de Vall Ferrera, un bonic trajecte emboscats i en paral·lel al riu que ens porta fins els afores d’Alins. Des d’Alins fins a Tor hi ha tretze quilòmetres de pista forestal asfaltada molt estreta que va vorejant el riu Noguera de Tor per un estret i escarpat congost. Un cop s’acaba el paviment de la “carretera”, continuem per pista uns dos quilòmetres fins al poble. En aquest punt un rètol ja ens avisa que entrem en una propietat privada que es deslliura de qualsevol obligació del que li pugui passar al viatger en tota la resta de la vall fins al Port de Cabús.

Al poble, a l’estiu, hi ha Ca la Sisqueta que ofereix menjars i begudes. Iniciem el tram final fins al Port de Cabús. Un cop sortim del poble podem triar de fer-ho per la pista pertanyent a la família de Can Sansa o bé la de Cal Palanca, els hereus dels quals estaven enfrontats per la propietat de la muntanya de Tor. En Sansa va ser assassinat, encara a dia d’avui es desconeix qui ho va fer, un dia de juliol de 1995, pocs mesos després que el declaressin amo únic de tota la muntanya més disputada del Pirineu.

Escollim la pista principal, encara que ambdues ressegueixen dues precioses valls que conflueixen en una ampla collada, el Pla de Llumeneres, des d’on marxen convertides en un sol camí fins al punt culminant de l’etapa, el Port de Cabús.

A partir d’aquí continuem per terres andorranes per una ampla carretera que volta tota la capçalera de la idíl·lica vall on s’ubiquen les Bordes de Setúria fins al Coll de la Botella on surt la pista que baixa a les bordes. Continuem per un sender que marxa per la dreta d’una de les bordes, a peu i no sempre fàcil amb la bicicleta al costat, que ens permet entrar de nou a Catalunya. El sender enllaça amb una pista que ens porta sense problemes a Os de Civís.

Agost de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Ermita de la Mare de Déu del Roser. Sant Pere de Tor
http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/1329349

ALLOTJAMENT / RESTAURANTS
Os de Civís. http://www.alturgell.cat/valls-de-valira

CARTOGRAFIA
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Alt Urgell. Institut Cartogràfic de Catalunya
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya