Cercar
Espanya França Grècia Itàlia Romania Escòcia Eslovènia Suïssa
Espanya
La Ruta del Císter
La Plana de l`Empordà
La gran plana de Ponent
Camins d’Aigua: el Canal d’Urgell i el Congost del Mu
Volta al Montsant
Transcatalunya
Trancantàbrica
Etapa 1
Etapa 2
Etapa 3
Etapa 4
Etapa 5
Etapa 6
Etapa 7
Etapa 8
Etapa 9
Etapa 10
Etapa 11
Etapa 12
Etapa 13
Pedals de Lava.
Volta a la Serra de Boumort
Ripoll_Barcelona
Ronda del Moianès
Volta a la Plana d’Urgell. També en familia
Volta a la Serra del Cadí
Bagà_Delta de l`Ebre
Depresión Central Catalana
Pedalant pel cor del Parc Natural d'els Ports
Camins de contrabandistes
Territoris Serens
Olot_Ripoll_Vic_Olot
Vic_Berga_Manresa_Vic
Manresa_Solsona_Berga
Granollers_Manresa_Vic
Bagà_Bellver_Bagà
Pedals de Foc
Teruel_Albarracín_Teruel
Trancantàbrica
Cuérigo_Cofiñal
Parque Regional de Picos de Europa. Sierra de la Cuerna
Cuérigo_Llamas_Casomera_La Paraya_Rio Aller_Carbayalín_Puerto de Vegarada_Redipuertas_Cerulleda_Villaverde de la Cuerna_Puerto de Pando de Valporquero_Las Colladinas_Puebla de Lillo_Cofiñal
Mapa Topográfico Nacional de España. 1:50.000. Pola de Lena Nº78
Mapa Topográfico Nacional de España. 1:50.000. Puebla de Lillo Nº79


Resum
Distància: 47 Km
Desnivell: 1670 m
Temps: 4 H 45 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Una etapa tranqui·la que ens passa d’Astúries a León i ens acosta al massís de Mampodre entrant definitivament al Parque Regional de Picos de Europa. Durant el trajecte gaudirem de l’arquitectura dels típics pobles de muntanya on encara hi ha ben vives les activitats dedicades al bestiar i la pastura

De Cuérigo anem per carretera fins a Casomera. Passat el poble ens desviem per la carretera que porta a Rio Aller. La vall de Rio Aller és fantàstica: muntanyes arreu, boscos, prats de muntanya i rius que modelen constantment el paisatge. Un exemple clar de modelatge és el tram que fem pel conegut congost de Foces del Aller, passada l’aldea de La Paraya. Travessat el congost apareixen les cases del rústic poble de Río Aller, el darrer de la vall abans d’enfilar cap als alts cims i assolir les pastures del Puerto de Vegarada.

A la part alta del poble comença la costeruda pista que travessa la riera, canviant de vessant, i puja al paratge de Carbayalín. A partir d’aquí la pista es suavitza, passa per la pleta de la Vega de Abajo, travessa la riera i després d’una dura rampa arribem a l’ermita de Brañuela. Continuem pujant, passem de llarg una desviació a l’esquerra en una corba tancada i arribem sense problemes al Puerto de Vegarada també conegut com Majada de la Reina, una ampla collada amb cavalls i vaques pasturant.

Al coll deixem Astúries i entrem a la província de León. Quan comencem a perdre alçada, deixem una desviació a l’esquerra que puja a l’estació d’esquí de San Isidro. Aviat la pista es converteix en carretera de muntanya que perd alçada ràpidament per una bonica vall ramadera vers Redipuertas i Cerulleda. Passat Cerulleda trobem una desviació a l’esquerra de la carretera que porta a Villaverde de la Cuerna.

La ruta continua per la pista de muntanya que remunta la vall del riu Villaverde i assoleix el Puerto de Pando de Valporquero. Durant l’ascensió les penyes de la serra de la Cuerna apareixen enormes i hom te la sensació que la vall no té sortida. Afortunadament desprès d’un revolt tancat veiem el pas que es preveu exigent en el darrer tram per assolir-lo.

A l’altra banda prenem la pista de baixada cap a la vall de Iyarga, entrant al Parque Regional de Picos de Europa. Connectem amb una pista que porta a una mina de talc a cel obert que pinta de blanc el paisatge proper i iniciem el descens a tota velocitat. Atenció: al lloc conegut com las Colladinas, on trobem un pal senyalitzador amb la indicació de Puebla de Lillo, deixem una pista secundària a la dreta, però 100 metres més endavant hem d’agafar-ne una de petita a la dreta que puja cap a una petita caseta, on només cal seguir la senyalització d’un sender local per arribar als afores de Puebla de Lillo.

No cal arribar-hi, ja que ens desviem a l’esquerra quan trobem un pont que travessa la riera i que ens porta a la carretera que seguim en direcció al Puerto de San Isidro. Al trencant de la gasolinera hi ha la carretera que puja al destí de l’etapa: Cofiñal.

Agost de 2010

CENTRES D’INTERÈS
Ermita de Brañuela

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Hostal la Picota. Tel. 987 73 13 04. http://www.casalapicota.com/