Cercar
Espanya França Grècia Itàlia Romania Escòcia Eslovènia Suïssa
Espanya
La Ruta del Císter
La Plana de l`Empordà
La gran plana de Ponent
Camins d’Aigua: el Canal d’Urgell i el Congost del Mu
Volta al Montsant
Etapa 1
Etapa 2
Transcatalunya
Trancantàbrica
Pedals de Lava.
Volta a la Serra de Boumort
Ripoll_Barcelona
Ronda del Moianès
Volta a la Plana d’Urgell. També en familia
Volta a la Serra del Cadí
Bagà_Delta de l`Ebre
Depresión Central Catalana
Pedalant pel cor del Parc Natural d'els Ports
Camins de contrabandistes
Territoris Serens
Olot_Ripoll_Vic_Olot
Vic_Berga_Manresa_Vic
Manresa_Solsona_Berga
Granollers_Manresa_Vic
Bagà_Bellver_Bagà
Pedals de Foc
Teruel_Albarracín_Teruel
Volta al Montsant
Cornudella_La Bisbal de Falset
Parc Natural de la Serra de Montsant. Serra de les Espadelles
Cornudella_Sant Joan de Codolar_Albarca_Santa Magdalena_Ulldemolins_Margalef_La Bisbal de Falset
Serra de Montsant 1:20.000. Editorial Piolet
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Priorat. Institut Cartogràfic de Catalunya


Resum
Distància: 42 Km
Desnivell: 720 m
Temps: 4 H 30 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La primera etapa presenta dos trams realment espectaculars: el primer, el sender que enllaça el fascinant llogaret de Sant Joan del Codolar amb Albarca, el poble més petit del Priorat; i el segon, el trajecte carenant pel serrat de les Espadelles, pedalant entre balmes i gaudint de les vistes del congost de Fraguerau, abrupte i salvatge, un dels més espectaculars de Catalunya.

Sortim de l’església de Santa Maria de Cornudella, l’única de tot el Priorat que té dues torres, pel carrer Major travessem el casc antic i en direcció al cementiri, on continuem per la pista que ens portarà a l’ermita de Sant Joan del Codolar. El camí puja cada cop amb més pendent i més vistes espectaculars dels grans cingles de Sant Joan fins a arribar a l’ermita, un indret que convida al recés, la tranquil·litat i l’espiritualitat.

Darrere de l’edifici, que està habitat, surt el GR 174 que ens portarà a Albarca. Aquest és, sens dubte, un dels trams per gaudir de la BTT i dels més bonics de tots el senders que farem, ja que és molt aeri, transita per damunt de cingleres, amb bones vistes de l’entorn i tècnicament no presenta pràcticament dificultats.

Abans d’arribar a Albarca, passareu pels Hostalets, antic punt de parada i fonda de camí a Lleida, avui en runes. Podeu visitar el poble més petit del Priorat, Albarca, ara ja deshabitat, que pertany al municipi de Cornudella. Tornem per on hem vingut i prenem la direcció de Santa Magdalena - Ulldemolins. Es tracta d’una pista molt divertida que transcorre inicialment per un paisatge àrid i rocós mancat de vegetació i des del qual dominem tota la plana on s’assenta el poble d’Ulldemolins.

Aquest preludi de paisatge desèrtic dóna pas a boscos de pinedes de pinassa situats al peu de les cingleres que coronen el massís i que tenen una gran importància biològica.

Arribem a l’ermita de Santa Magdalena, també coneguda com la “Catedral de Montsant” donades les seves grans dimensions tenint en compte les habituals de les ermites; al seu entorn hi ha una àrea de lleure amb barbacoes, una font d’aigua abundosa i també un alberg. Continuem per un sender (GR 65.5, camí de Sant Jaume) força planer i ràpid, fins a arribar a la pista forestal on podrem visitar una altra de les ermites de la població d’Ulldemolins: Sant Antoni i Santa Bàrbara.

Deixem la pista forestal que va seguint el GR al coll del Prat quan aquesta baixa al congost de Fraguerau i ens desviem a la dreta en direcció al molí de l’Espasa per una pista que de mica en mica esdevé un divertit corriol.

Arribem al riuet del Teix, el creuem i el remuntem cap a la dreta. Anem seguint la pista principal fins a arribar a Ulldemolins. Ens dirigim a la plaça on hi ha l’església renaixentista de Sant Jaume Apòstol i continuem per una antiga carrerada que baixava al riu de Prades, que quan conflueix amb el riuet del Teix es converteix en el riu Montsant. Creuarem el riu de Prades i per carretera guanyem alçada progressivament cap a la part alta de la serra de la Llena; poc abans d’assolir la carena hi ha un mirador des d’on es dominen magnífiques vistes de la vall i del congost de Fraguerau i els Ventadors.

Anem uns 5 kilòmetres seguint la carena fins trobar el camí del serrall de les Espadelles. Durant el trajecte, que fem bàsicament per asfalt, encara que hi ha petits trams que ho fem per pistes i algun corriol, passem per la Venta de la Llena, un antic hostal del camí ral. Quant prenem la pista del serrall de les Espadelles tornem a gaudir de camins de terra, anem planejant entre balmes i anirem descobrint unes vistes del congost de Fraguerau, abrupte i salvatge, un dels més espectaculars de Catalunya.

Sobtadament, la pista, ara pavimentada, cau de cop al fons del barranc. En finalitzar el descens, arribem a la carretera, on decidim no fer la marrada que porta al pantà de Margalef i anem directament cap al poble. A Margalef és molt recomanable visitar el carrer de les Covetes i l’església de Sant Miquel.

Des de Margalef, creuem el riu Montsant pel pont i agafem la pista que voreja el riu avall. Anem de pla còmodament pel marge dret fins que el travessem. Posteriorment creuem la carretera, arribem al camp de futbol, d’on surt un corriol marcat amb franges grogues de la xarxa de camins del Priorat que ens porta a la Bisbal de Falset.

Març de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Sant Joan de Codolar. Sant Vicenç d’Albarca. Santa Magdalena. Les Covetes de Margalef. Sant Miquel de Margalef

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.turismepriorat.org/