Cercar
Espanya França Grècia Itàlia Romania Escòcia Eslovènia Suïssa
Espanya
La Ruta del Císter
La Plana de l`Empordà
La gran plana de Ponent
Camins d’Aigua: el Canal d’Urgell i el Congost del Mu
Etapa 1
Etapa 2
Volta al Montsant
Transcatalunya
Trancantàbrica
Pedals de Lava.
Volta a la Serra de Boumort
Ripoll_Barcelona
Ronda del Moianès
Volta a la Plana d’Urgell. També en familia
Volta a la Serra del Cadí
Bagà_Delta de l`Ebre
Depresión Central Catalana
Pedalant pel cor del Parc Natural d'els Ports
Camins de contrabandistes
Territoris Serens
Olot_Ripoll_Vic_Olot
Vic_Berga_Manresa_Vic
Manresa_Solsona_Berga
Granollers_Manresa_Vic
Bagà_Bellver_Bagà
Pedals de Foc
Teruel_Albarracín_Teruel
Camins d’Aigua: el Canal d’Urgell i el Congost del Mu
Artesa de Segre_Balaguer
Espai Natural Protegit Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa. Congost del Mu. Valls del Sió-Llobregòs
Artesa de Segre_Baldomar_Alòs de Balaguer_Sant Llorenç de Montgai_Balaguer
Mapa digital Catalunya. 1:50.000. Noguera. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 37 Km
Desnivell: 215 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Camins d’Aigua: el Congost del Mu

La segona etapa és més exigent però te tots els al·licients per gaudir del viatge en bicicleta, sobre tot al seu pas pel Congost del Mu, probablement el paratge més impressionant del curs del Segre. El trajecte entre el Barranc del Mu i l’aiguabarreig amb el riu Noguera Pallaresa, prop de Camarassa, és realment emocionant i no deixa indiferent a ningú. Una meravella d’etapa que cal viure al menys un cop a la vida.

Inicem l’etapa per la carretera de Vernet. Just travessat el Segre ens desviem per marxar en paral·lel al riu; tenim com a referencia el Castell de Montmagastre que, com un far, ens guia en el nostre trajecte. Comencem a intuir el traçat del Segre quan aquest deixa la Depressió Central i comença a introduir-se, en les serralades exteriors dels Pirineus a través de l’estret i profund congost de Mu.

Alòs de Balaguer està ubicat en un paisatge geològic molt ric, marcat pel pas del riu Segre. Pedalarem per un dels trams menys coneguts del seu curs i, probablement, el més impressionant. El riu transcorre encaixonat entre els contraforts de la cara sud del Montsec i la cara nord de la serra Carbonera. Ens espera un recorregut farcit d’atractius i alhora assequible.

Al llarg del trajecte es van succeint els espadats, els racons i les elevacions del camí que ens ofereixen unes vistes espectaculars. A l’inici de l’estret, quan la pista s’acaba, el camí es poc ciclable, sobretot degut al fet que cal guanyar alçada per poder travessar el congost. Un cop situats per sobre de les verticals parets, el sender es totalment ciclable. Un trajecte tant espectacular, emocionant i inesborrable que difícilment el cervell guardarà en la zona de records efímers.

Arribats al barranc de Palomar iniciem la forta baixada en ziga-zaga fins arribar a un pont penjant i, poc després, superem la represa de la central d’Alòs per una passarel·la metàl·lica ancorada a la paret. Som al punt de confluència del Segre i el Noguera Pallaresa, un entorn tancat per les verticals parets del Mont-roig i la Serra Carbonera. Com a curiositat esmentem que, per l’altra banda, hi passen les truites tot remuntant els esglaons adaptats que els permeten ascendir.

Tornem a les complicitats que han definit el grau de dificultat del primer tram del trajecte entre Balaguer i Alòs de Balaguer. Sortim del Congost per camí asfaltat, travessem novament el Segre, fem un curt tram de trialera que motiva a fer-se damunt la bicicleta i finalment ens dirigim per còmodes pistes a Sant Llorenç de Montgai. Espadats i el poble de Camarasa ens acompanyen des de l’altra banda del Segre.

Les parets verticals que volten el pantà de Sant Llorenç de Montgai, d’un vermell intens, atreuen a un gran nombre d’escaladors. Les vistes del pantà des de la presa són un instant màgic amb el sol de ponent. Un entorn encisador que emociona. Al pantà comença la Sèquia del Canal d’Urgell, per on hem iniciat la ruta. La seguim un tram enllaçant amb diferents pistes a tocar del Segre per tornar de nou a Balaguer.

Octubre de 2016

CARTOGRAFIA
Mapa digital Catalunya. 1:50.000. La Noguera. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

CENTRÈS D’INTERÈS
Congost de Mu

ALLOTJAMENTS I RESTAURANTS
http://www.balaguer.cat/turisme/