Cercar
Espanya França Grècia Itàlia Romania Escòcia Eslovènia Suïssa
Espanya
La Ruta del Císter
La Plana de l`Empordà
La gran plana de Ponent
Etapa 1
Etapa 2
Etapa 3
Camins d’Aigua: el Canal d’Urgell i el Congost del Mu
Volta al Montsant
Transcatalunya
Trancantàbrica
Pedals de Lava.
Volta a la Serra de Boumort
Ripoll_Barcelona
Ronda del Moianès
Volta a la Plana d’Urgell. També en familia
Volta a la Serra del Cadí
Bagà_Delta de l`Ebre
Depresión Central Catalana
Pedalant pel cor del Parc Natural d'els Ports
Camins de contrabandistes
Territoris Serens
Olot_Ripoll_Vic_Olot
Vic_Berga_Manresa_Vic
Manresa_Solsona_Berga
Granollers_Manresa_Vic
Bagà_Bellver_Bagà
Pedals de Foc
Teruel_Albarracín_Teruel
La gran plana de Ponent
Agramunt_Tàrrega_Cervera
Espai Natural Protegit de Bellmunt-Almenara. Plana d’Urgell. Vall d’Ondara.
Agramunt_Pilar d’Almenara_Santa Maria de Montmagastrell_Claravalls_Altet_Tàrrega_Talladell_Cervera
Mapa digital Catalunya. 1:50.000. Urgell. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Mapa digital Catalunya. 1:50.000. Segarra. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 43 Km
Desnivell: 450 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Horitzons infinits. La Plana d’Urgell.
Una etapa planera, exempta d’esforços, que des d’Agramunt, punt de confluència de l’Urgell, la Segarra i la Noguera, uneix les capitals de les dues primeres comarques, Tàrrega i Cervera, d’una sola tirada. Un paisatge infinit de grans extensions de conreus que les pluges primaverals tenyeixen d’un verd lluminós que contrasta amb el blau pur del cel que es retalla arreu en l’horitzó.

Des d’Agramunt el territori s’aixeca plàcidament cap a la Serra d’Almenara, l’última ondulació del paisatge just abans de començar la plana. Darrera nostre, la ciutat va minvant. Darrera seu, els relleus del Prepirineu que tanquen les terres de la depressió es fan més presents. Les perspectives es multipliquen en assolir la torre de guaita del Pilar d’Almenara, ubicada al punt més alt de la serra.

La mirada cap al sud des de la poca alçada de la Serra d’Almenara es perd en l’ample horitzó que sembla no tenir límits. Davallem còmodament en busca del canal d’Urgell. El seguim fins a la Masia Ramonillo, on deixem el canal, que fa una ampla marrada serpentejant sempre en busca del recorregut més plàcid; continuem pel GR, que ens permet retallar el camí per arribar a Santa Maria de Montmagastrell, un nucli rural que respira tanta quietud que podem sentir el frec de les rodes lliscant pel paviment sense interferències.

Continuem fins a Claravalls, ubicat en una fondalada i coronat per un castell d’imponent presència. El poble conserva també l'antiga estructura de recinte emmurallat, a més a més d'un dels antics portals d'entrada al clos. Pedalar pels seus carrerons transporta el viatger al passat medieval de vila closa que va créixer a recer del castell.

Posem rumb a Altet per una pista acaronada per extensos camps de cereals i ametllers que en aquesta època de l’any mostren la seva fesomia més reeixida, plena de colors, que dóna la floració primaveral. L’estructura urbana del poble fa pensar en l'existència d'un desaparegut clos del període medieval.

Seguim amb les indicacions del GR que als afores del poble enfila cap al Tossal de Mor, visible des de la llunyania i presidint la ciutat de Tàrrega des del nord. Al tossal hi ha un jaciment, ara cobert per preservar-lo, amb un ampli registre cronològic dels materials arqueològics recuperats en la zona, que podrien enquadrar-se des del bronze final a l’època medieval, passant per la ibèrica i la romana. Encara es poden veure restes de murs de pedra. Entrem a la capital de l’Urgell, Tàrrega, pel vessant sud del Tossal de Sant Eloi.

Des de Tàrrega la ruta continua per la carretera de Talladell i, passat el poble, una pista rodadora que recorre l’allargassada vall d’Ondara ens porta fins a Cervera. Durant tot el trajecte veiem perfilada a l’horitzó l’esvelta silueta del seu campanar, que ens guia per la vall, una vall ampla d’aigües robades pel Canal d’Urgell, emmarcada entre relleus sinuosos on s’ubiquen viles closes que desfilen al nostre pas: Fonolleres, Granyena i la Curullada. L’arribada a Cervera per la vall d’Ondara ens regala una magnífica imatge de la ciutat emmurallada. Un espectacular final d’etapa per a una jornada plena de bones vibracions damunt la bicicleta.

Abril de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Torre d’Almenara. Castell de Claravalls. Sant Pere el Gros.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.agramunt.cat/
http://www.tarrega.com/allotjament/
www.turismecervera.cat/