Alt Camp ACA 006_Santes Creus

Card image cap
Espai Natural Protegit Montmell-Marmellar

Santes Creus – L’Albà – Les Torres – Selma – Coll de la Portella – Santa Agnès – Les Pobles – Santes Creus
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Camp. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:30 km
Desnivell:690 m
Temps:3 h 0 min
Dificultat:mitjana

Terra de vinyes. El despoblat de Selma
Un viatge per un paisatge plenament mediterrani que gaudeix d?una extensa tradició vitivinícola ja que des del s. XVIII, la vinya ha estat un dels pilars de l?agricultura de la regió. L?objectiu es visitar les restes de l?antic poble de Selma, al Pla de Manlleu, un despoblat que en altres temps fou un important aglutinador dels nuclis de la zona, ja que havia estat íntimament relacionat amb l'ordre del Temple i posteriorment, amb l'orde de l'Hospi...
Terra de vinyes. El despoblat de Selma
Un viatge per un paisatge plenament mediterrani que gaudeix d’una extensa tradició vitivinícola ja que des del s. XVIII, la vinya ha estat un dels pilars de l’agricultura de la regió. L’objectiu es visitar les restes de l’antic poble de Selma, al Pla de Manlleu, un despoblat que en altres temps fou un important aglutinador dels nuclis de la zona, ja que havia estat íntimament relacionat amb l'ordre del Temple i posteriorment, amb l'orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem.

Sortim des de l'impressionant monestir cistercenc de Santes Creus en direcció a Aiguamurcia seguint per carretera la riba del Gaià. Continuem per la carreta d’Albà, just al costat del Celler del Sindicat Agrícola d'Aiguamúrcia que fou projectat per Cèsar Martinell el 1919 i actualment sense activitat. Tot seguit ens desviem per una pista que s’endinsa en grans extensions de vinyes que recorrem assaborint cada pedalada mentre marxem entre els ceps carregats de raïms esperant la verema en direcció a les muntanyes properes de l’Espai Natural Protegit Montmell-Marmellar. Una pista que transita per un bosc de pi blanc ens porta al nucli d’Albà.

Vinyes i pinedes seran el denominador comú de tota la ruta. Fins i tot, amagades al bell mig de les pinedes anem trobant, en direcció a Selma, espais oberts que s’han netejat i reactivat per plantar ceps novament. En el trajecte a Albà, quan el bosc ho permet, divisem a l’horitzó coronant el cim d'un roquissar, la silueta de Sant Miquel de Montmell i les restes del castell.

Des del petit nucli d’Albà seguim una pista en direcció al Pla de Manlleu que passa vora el cementiri. Srprèn, com dèiem, sortir dels espessos boscos i trobar-te vinyes conreades, terrenys d’antics masos abandonats, un fet habitual en aquesta zona, com el de la Cortada, visible damunt un turonet. Passat el mas la pista s’acaba en una vinya. Continuem per un petit corriol que ens enllaça amb la pista que remunta per l’estreta i solitària vall del Clot del Torrent del Montmell i que ens portarà fins al masos de la Manlleva i Les Torres, masies adaptades per a la pràctica de l’agroturisme que ofereixen diferents productes, principalment raïm, seguint tècniques d’agricultura biodinàmica. Originalment, el mas les Torres eren dues torres robustes, dues talaies que protegien el nucli de Selma, ubicat en terra de pas a l’Alt Camp, de possibles passavolants poc amistosos.
Passat el mas una curta i intensa pujada, molt tècnica degut al mal estat del ferm, ens deixa al coll de Selma. Ja divisem el campanar de Sant Cristòfol de Selma i les restes del castell sobre un roquissar. La visita a les restes del poble i l’església colpeix al viatger i provoca una nostàlgia inaudita saber que aquestes pedres havien abrigat vida al seu interior durant molts anys i que ara la vegetació va engolint implacablement ensorrant poc a poc les parets que encara resten en peus.
Els habitants de l’antic poble van baixar tots cap al Pla de Manlleu. La història de Selma està íntimament relacionada amb l'orde del Temple i posteriorment, amb l'orde de l'Hospital de Sant Joan de Jerusalem. El 1930 el poble ja era abandonat, malgrat que s’havia mantingut com a capital econòmica de les masies de l’entorn fins al començament del segle XX. En causaren la ruïna la fil·loxera i la construcció de la carretera fins al Pla de Manlleu. La melangia que provoca al viatger passejar entre les restes del poble contrasta amb la vitalitat que ofereixen les vinyes recuperades que es despleguen als seus peus.

Anem fins al coll de la Portella on iniciem la tornada al punt de sortida. Una ràpida baixada ens deixa al mas en runes de Santa Agnès Vell des d’on ens deixem caure per la fondalada del Barranc del Mas d’en Prat. La comoditat del trajecte a Les Pobles navegant entre vinyes el fa molt plaent i ens regala boniques panoràmiques de la gran plana de l’Alt Camp amb les serres que la tanquen. La serra de Les Muntanyes de Prades és, probablement, la més rellevant.

Des de les Pobles continuem pedalant per un terreny entapissat de vinyes per tot que ens recorda la tradició vitivinícola d’aquestes contrades que ja des del XVIII, ha estat un dels pilars de l’agricultura de la regió.

Setembre de 2019

CENTRES D’INTERES
Monestir de Santes Creus. Celler del Sindicat Agrícola d'Aiguamúrcia. Santa Maria de l’Albà. Sant Cristòfol de Selma. Santa Maria de les Pobles
RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
www.labadiasantescreus.com
http://www.hostal-grau.com/
http://www.restaurantcatalunya.com/
www.restaurantcalmosso.com