Vallès Occidental VOC 010_Sant Llorenç Savall

Card image cap
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. El Montcau

Sant Llorenç Savall — Coll Roig — Can Cadafalc — Coll de Palomeres — el Marquet de les Roques — Sant Llorenç Savall
Mapes Comarcals de Catalunya. Valles Occidental 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:27 km
Desnivell:540 m
Temps:2 h 25 min
Dificultat:mitjana

Cadafal i el Marquet de les Roques

La ruta destaca per les boniques envistes que tenim dels relleus orientals del massís de Sant Llorenç del Munt des del històrica i per la coneguda masia de Cadafal, habitada ininterrompudament per la mateixa família durant set-cents anys. I als peus de les cingleres del Montcau, en un lloc privilegiat,descobrim un edifici modernista amb una història peculiar, el Marquet de les Roques

Deixem el poble pel carrer que segueix el ca...
Cadafal i el Marquet de les Roques

La ruta destaca per les boniques envistes que tenim dels relleus orientals del massís de Sant Llorenç del Munt des del històrica i per la coneguda masia de Cadafal, habitada ininterrompudament per la mateixa família durant set-cents anys. I als peus de les cingleres del Montcau, en un lloc privilegiat,descobrim un edifici modernista amb una història peculiar, el Marquet de les Roques

Deixem el poble pel carrer que segueix el camí del Ripoll pel marge esquerra del riu. A tocar de la depuradora prenem el camí que s’endinsa a la vall del torrent Mascarell. El travessem i enfilem cap a la carena de la Serra Alta per alguns trams de fort pendent, sempre envoltats de boscos ufanosos de pi mediterrani i alzinars el verd dels quals contrasta amb els materials rogencs dels subsol d’aquest territori. La densa vegetació amaga murs de pedra seca d’antics bancals.

Assolim el Coll Roig i naveguem per una bona pista en direcció al mas Cadafal voltant per dalt la capçalera del torrent de Castelló. Un camí d’alzines centenàries condueix al casal que és conegut popularment per Cadafau o Catafau. A la finca s’han trobat restes d’època neolítica, així com enterraments medievals. És una masia de grans proporcions, situada en un indret privilegiat i altiu, a 760 metres d’altitud, des d’on es divisa un extens territori. És creu que la primitiva casa s’edificà al segle XI. Vers el 1308 apareixen els Cadafalc. Adossada a la casa hi ha una capella construïda al segle XIX, on es venera sant Antoni de Pàdua.

Aquesta masia ha estat habitada ininterrompudament durant set-cents anys per la mateixa família. La mare de l’arquitecte, historiador i arqueòleg Puig i Cadafalch n’era filla. Per aquestes terres passava el freqüentat camí ramader que venia de Castellterçol. Per això la casa era molt coneguda pels pastors que feien la ruta a peu, baixant dels Pirineus al pla de Barcelona. Aquí hi passaven la nit amb els ramats. De fet hi ha encara una infinitat de coberts per al bestiar.

Just passat el mas iniciem el descens cap al fons de la vall. Mentre perdem alçada seguint les traces del torrent de Castelló gaudim del llit de roca conglomerada del riu amb petits tolls de diferents mides, petites piscines naturals, que conformen una bonica imatge.

Remuntem seguint el GR pel mateix llit del riu Sec que fa honor al seu nom. El terra és prou compactat per pedalar amb comoditat. Sortim de la llera i enfilem cap a Coll de Palomeres per un bonic bosc de sotabosc acabat de netejar que li dona una patina amable.

A l’altra banda del coll, uns centenars de metres avall i a les envistes de la urbanització de les Marines ens desviem a l’esquerra seguint el GR que ens baixa a la bonica vall d’Horta, als peus de les cinglera de conglomerat de singulars i variades formes de Sant Llorenç del Munt. Ens desviem a l’esquerra per endinsar-nos als potents conglomerats del Montcau, parets imponents als peus de les quals es troba l’espectacular edificació del Marquet de les Roques

El Marquet de les Roques és un casal d'estil historicista neoromànic, situat al fons de la vall d'Horta, a Sant Llorenç Savall, envoltat dels cims d’el Montcau, Rocamur, els Emprius i les Fogueroses. La reforma de l’antiga masia (d’inicis del segle XIII) anà a càrrec de l'arquitecte Batllevell al final del segle XIX. Va ser casa d’estiueig de la família Oliver. El poeta Joan Oliver, Pere Quart (Sabadell, 1899 - Barcelona, 1986) hi feu llargues estades i hi desenvolupà activitats diverses amb figures cabdals del món cultural del moment com trobades literàries i la fundació del segell editorial sabadellenc Edicions La Mirada.

Desfem el camí i ens dirigim cap a la Muntada on continuem per una pista que s’endinsa per la vall del torrent de les Acàcies. Passat el coll perdem alçada ràpidament, continuem pel camí que duu al mas el Genesca i que connecta amb una nova pista que ens baixa a la carretera. Un centenar de metres mes avall ens desviem per la pista de Vilaterçana i una mica més enllà del pont connectem amb el Camí del Ripoll, un bonic sender que ens porta al punt de sortida (al paquet de tracks trobaràs una variant més llarga seguint el senderó des de més amunt).

Maig de 2023

CENTRES D’INTERÈS
Can Cadafalc. El Marquet de les Roques

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://www.savall.cat/