Garrotxa GAR 030_Santa Pau

Card image cap
Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Serra de Finestres. Puigsallança

Santa Pau – Volcà de Santa Margarida – Collada de Fontpobra – Coll de Can Barranc – Collet de Sant Jordi – Collada del Grau – Poblat Ibèric de la Palomera – Mieres – El Torn – El Sallent – Mascou – Santa Pau
Mapes Comarcals de Catalunya. Garrotxa. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Perduts per la serra de Finestres

Passant pel volcà de Santa Margarida, la ruta s?endinsa a la serra de Finestres i recorre íntegrament la part alta entapissada de boniques i impressionants fagedes. El camí de tornada a Santa Pau passa pel nucli de Mieres, volta les serres que separen les dues valls i remunta des del Torn per la vall de la riera de Sant Miquel.
Volcans, l?abrupta serra de Finestres, boniques pistes i corriols envoltats d?exuberants fagedes són al·licie...
Perduts per la serra de Finestres

Passant pel volcà de Santa Margarida, la ruta s’endinsa a la serra de Finestres i recorre íntegrament la part alta entapissada de boniques i impressionants fagedes. El camí de tornada a Santa Pau passa pel nucli de Mieres, volta les serres que separen les dues valls i remunta des del Torn per la vall de la riera de Sant Miquel.
Volcans, l’abrupta serra de Finestres, boniques pistes i corriols envoltats d’exuberants fagedes són al·licients suficients per deixar-se perdre per aquests paratges garrotxins.

El petit poble de Santa Pau és conegut tant per la esplèndida fesomia típicament medieval del nucli antic (amb muralles, carrers irregulars i raconades evocadores) com pel seu producte estrella, el fesol.

Sortim pel passatge que hi ha sota l’antic Hospital de de Sant Roc i Sant Sebastià ubicat a la Vila Nova i seguint pel marge del riu Ser. L’erosió de l’aigua deixa al descobert la roca volcànica on s’assenta el municipi, una característica que ens acompanyarà en bona part del viatge pel parc natural. La ruta continua per la pista que porta al volcà de Bocanegra, que voltem per la dreta passant per una gredera que deixa al descobert el material volcànic. Per pujar al volcà de Santa Margarida ens desviem per una pista que porta al mas Caselles des d’on iniciem per un camí ciclable però en fort pendent l’ascensió a la parta alta. Un cop a dalt voltem per la dreta de l’antic cràter, ara un bonic prat al bell mig del qual hi ha l’ermita de Santa Margarida que dona nom al volcà.

Baixem per un ample sender fins al Collet de Bassols des d’on iniciem l’ascensió a la collada de Fontopobra, punt de connexió entre les serres del Corb i Finestres. Malgrat algun tram de fort pendent, l’ascensió és especialment bonica per la vegetació i les sensacions de pedalar per una zona volcànica.

Continuem pujant fins guanyar la carena de la serra de Finestres, des d’on val la pena acostar-se a peu fins a un mirador natural que ens deixa veure un extens paisatge de les serres que tanquen la plana garrotxina.

Envoltats d’una exuberant fageda, amb alguns exemplars monumentals, arribem a la Collada Gran. Continuem per un sender preciós, entretingut i de vegades força tècnic, que marxa pel vessant nord del Puigsallança i que ens connecta amb la pista que uneix Sant Aniol i Mieres.

Per una petita carretera que travessa bucòlics paisatges arribem al Torn, des d’on iniciem el camí de retorn a Santa Pau per una tranquil·la vall. Pel camí cal destacar algun tram de trialera totalment ciclable entre el Pont de Sant Martí, a tocar del nucli del Sallent, i el salt d’aigua del mateix nom. A partir del salt de Sant Martí cal fer un tram exigent de pujada per un camí empedrat que posarà a prova les habilitats de cadascú sobre la BTT.

Febrer de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Ermita de Santa Margarida. Poblat Ibèric de la Palomera. Sant Andreu del Torn. Sant Vicenç del Sallent. Salt de Sant Martí. Sant Martí Vell

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.santapau.com/patronat/