La Garriga d'Empordà

monogràfics

La Garriga d'Empordà ocupa un espai central a la plana de l’Empordà i del que en sobresurt en un conglomerat de turons calcaris de baixa alçada; un territori de paisatge típicament mediterrani, poc conegut on la plana de l'Empordà es comença a fer muntanya. El seu relleu és suau, ondulat i de poc pendent, l'alçada màxima del qual supera lleugerament els 200 metres.

 

La seva superfície aproximada és de 1.245 ha i es troba repartit entre els termes municipals de Llers, Figueres, Vilafant, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Biure i Pont de Molins.
 
Aquest paratge d’aspecte aspre i inhòspit atresora un excepcional patrimoni d'arquitectura de pedra seca que la vegetació de garric ha anat engolint per la manca d’activitat. A vol d’ocell però, la vegetació encara no és capaç d’amagar un paisatge reticulat i ordenat format per murs de pedra seca que definien les antigues parcel·les cultivables. No fa tant de temps que l'home havia dominat  amb paciència i habilitat de milers de mans el pedregós terreny calcari a còpia de construir marges, clapers, camins, parets, passeres, recs i barraques amb les pedres que treien de les parcel·les per poder-hi conrear vinyes, oliveres i fruiters de secà. Una vertadera xarxa d’infraestructures, en diríem avui, que va transformar zones ermes en llocs productius. Com deia Josep Pla, “una arquitectura de l’enginy i de la necessitat”.

Des del petit altiplà calcari es gaudeixen panoràmiques generoses dels relleus que tanquen l’Alt Empordà, la Garrotxa de l’Empordà, com en diuen per aquest varals, un arc visual que abasta des de la muntanya del Mont al cap de Creus, passant pel Bassegoda, les Salines i les Alberes, sempre amb el permís del simbòlic i icònic Canigó.
 
Us convidem a visitar-lo. No us decebrà.

AEM 039_Figueres
AEM 042_Llers
AEM 044_Navata
AEM 045_Avinyonet de Puigventós