Segarra SEG 007_Biosca

Card image cap
Espai Natural Protegit de la Vall de Llobregós. Serrat del Balaguer. Serra de les Valls

Biosca – Puig-arner – Ribelles – Falconera – Sanaüja – La Melgosa – Biosca
Mapes Comarcals de Catalunya. Segarra. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:33 km
Desnivell:620 m
Temps:3 h 0 min
Dificultat:mitjana

L?Alta Segarra. La vall del Llobregós

La ruta ens mostra un paisatge marcadament rural que aplega un conjunt de petits pobles i masies en un entorn on predominen les terres de cultiu característiques d?aquestes contrades al límit del Pla de la Segarra. Paisatges humanitzats que sobreviuen a l?acusat règim tèrmic d?hiverns freds i humits, sovint emboirats, i estius secs i calorosos.

La primera part de la ruta ens descobreix la bonica vall del Llobregós entre Bios...
L’Alta Segarra. La vall del Llobregós

La ruta ens mostra un paisatge marcadament rural que aplega un conjunt de petits pobles i masies en un entorn on predominen les terres de cultiu característiques d’aquestes contrades al límit del Pla de la Segarra. Paisatges humanitzats que sobreviuen a l’acusat règim tèrmic d’hiverns freds i humits, sovint emboirats, i estius secs i calorosos.

La primera part de la ruta ens descobreix la bonica vall del Llobregós entre Biosca i Ribelles i torna al punt de sortida pels contraforts dels relleus prepirinencs quan aquests entren en contacte amb la Depressió Central. A mig camí de tornada la ruta visita Sanaüja, una vila que malgrat no ser gaire turística, està carregada d'elements històrics, com el castell, que data del segle XI, el pont medieval, que trobem a l'entrada de la vila o els antics portals situats al centre del nucli vell.

Sortim de Biosca, un nom d’etimologia iberovasca com molts dels existents en la toponímia catalana, en direcció al pla per la pista que transita entre camps de conreu que s’assenten en les suaus ondulacions dels turons que tanquen la vall per on viatja el Llobregós, on hi accedim per un petit congost. La Vall del Llobregós, únic espai protegit de la comarca de la Segarra, és estreta, allargada i ocupada totalment per terres de cultius per on serpenteja juganer el riu, tancada per una banda pel relleu precís i uniforme del límit nord de l’altiplà segarrenc i, a la riba dreta, per petits turons solcats per rieres de curt recorregut que traspuen guixos per tota la seva superfície. Aquesta singularitat ha motivat la seva declaració com espai protegit, ja que es tracta d’una de les zones guixenques naturals més ben conservades amb algunes espècies vegetals úniques a Europa, espècies com el ruac i la tricola, que s’adapten perfectament en aquest tipus de sòl.

Recórrer la vall en bicicleta entre Biosca i Ribelles és un autèntic plaer. Una bona pista en suau descens fa molt còmode tot el trajecte i ens permet gaudir de l’entorn plàcidament. Accedim a Ribelles per l’ermita de la Mare de Déu dels Esclopets. A la part alta del nucli hi ha el castell de Ribelles que formava part de la línia de fortificacions que s'estenia al llarg de la riba dreta del riu Llobregós. Actualment forma un curiós conjunt amb l'església i el cementiri, on hi ha una singular capella i un gran panteó per als seus barons. Fou pràcticament refet a l'inici del segle XX però el seu estat actual és ruïnós.

Continuem per una pista ampla i rodadora fins a La Falconera i a partir del mas cap pedalem entre camps perfectament delimitats per murs de pedra seca de grans carreus, bancals que han perdurat en el temps com a record de l’antic cultiu de la vinya i l’olivera. Baixem veloçment pel Clot dels Noguers cap a Sanaüja. Arribem al poble per la part alta on hi ha les restes del seu castell, un interessant monument que sorprèn gratament. Malgrat les poques ruïnes conserva alguns vestigis antics medievals i altres de reconstrucció fetes al segle XVII pel bisbe d’Urgell, per adaptar-lo a residència, que utilitzà molt poc.

El poble encara conserva restes de l’antic emmurallat i portals interiors que obren pas a estrets carrerons d’aire medieval o a la bonica plaça porticada. Sortim per un dels carrerons de la plaça pedalant inicialment en direcció a Lloberola i cap a la Font de l’Alber després. Anem guanyant alçada per la vall del Torrent de Fara i abans d’arribar a la Melgosa, ens desviem a l’esquerra per fer-hi una ullada a la petita capella de Santa Susanna. La Melgosa és un interessant edifici que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya construït entre els segles XVI-XVII, amb una petita capella adossada a la masia dedicada a sant Francesc d'Assís. Arribem a Biosca per la part alta i hi accedim per un antic camí i el portal que dona accès a la plaça.

Desembre de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Ermita de la Mare de Déu dels Esclopets. Castell de Ribelles. Castell de Sanaüja. Ermita de Santa Sussana. Ermita de Sant Francesc de la Melgosa

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.turismellobregos.cat/