Ripollès RIP 048_Mogrony (Gombrèn)

Card image cap
Serra de Mogrony

Mogrony – Castell de Mataplana – Coll del Pla de l’Espluga – Castellar de N’Hug – Sant Joan de Cornudell – Mogrony
Mapes Comarcals de Catalunya. Ripollès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

La Serra de Montgrony a l?abast

Itinerari fàcil pedalant per alta muntanya que connecta el Santuari de Montgrony, un indret pletòric d?història i llegendes i Castellar de n?Hug, conegut tant per les Fonts del Llobregat com per ser un dels pobles més bonics de Catalunya pel seu tipisme i conservació. La ruta ens permet descobrir també el castell medieval de Mataplana o la petita església de Sant Joan de Cornudell.

El lloc proposat per iniciar la ruta es troba en u...
La Serra de Montgrony a l’abast

Itinerari fàcil pedalant per alta muntanya que connecta el Santuari de Montgrony, un indret pletòric d’història i llegendes i Castellar de n’Hug, conegut tant per les Fonts del Llobregat com per ser un dels pobles més bonics de Catalunya pel seu tipisme i conservació. La ruta ens permet descobrir també el castell medieval de Mataplana o la petita església de Sant Joan de Cornudell.

El lloc proposat per iniciar la ruta es troba en un marc incomparable. Enfilat al mig d’unes roques imponents, molt conegut pels escaladors, es troba el Santuari de Montgrony, on s’hi venera des del segle IX una imatge romànica d’una Mare de Déu trobada, també anomenada “de la llet” perquè es creia que feia revenir la llet mancada de les mares que crien.

La primera notícia escrita que es té del santuari data del 1400, quan ja hi havia una petita construcció dedicada a la Mare de Déu, excavada a la pedra, al capdamunt de les escales que, segons explica la llegenda va manar fer el Comte Arnau, condueixen al Santuari i a l’església romànica de Sant Pere de Montgrony. Al seu voltant s’hi va construir, al segle XVIII, l’edifici de l’hostatgeria, en un primer intent de convertir Montgrony en un gran Santuari. La tradició parla de la seva troballa l’any 804 després que fos amagada durant la invasió sarraïna.
La ruta recorre la capçalera del riu Arija, afluent del Llobregat, al vessant sud de la Serra de Montgrony. Tot el tram fins a Castellar de N’Hug és molt còmode perquè es fa per camí rural asfaltat. Després d’una bonica i reconfortant baixada inicial comencem a pujar cap el Coll del Pla de l’Espluga.

A mig camí trobem el Castell de Mataplana i la que n’era la seva capella, l’ermita de Sant Joan. El castell medieval, documentat ja al segle XI, havia estat l’antiga llar dels senyors de Mataplana, entre els quals destaca la figura del Comte Arnau, protagonista d’una de les llegendes més emblemàtiques de Catalunya. Aquest castell va fer funcions de vigilància i posteriorment palau residència dels Mataplana fins al 1428, quan, a causa d’un terratrèmol, va ser destruït. Actualment les seves restes estan consolidades i és possible la seva visita guiada.

Des del coll continuem pujant passant per un tram espectacular format per l’aèria cresta de les Roques de l’Espluga que cau en picat cap al fons de la vall de l’Arija i que travessem per un petit túnel. Perdem alçada sobtadament per tornar a remuntar, ara sí, cap a Castellar de N’Hug. Arribant al poble sobte el canvi de color de la roca calcària del tradicional gris fosc als colors vermellosos provocat per la presència d'òxid fèrric que contrasta vivament amb els verds intensos que ens envolten. Aquest vermell intens en acompanyarà pràcticament fins al final de la ruta.

Arribem a Castellar de N’Hug, situat sobre un replà, al peu dels cingles calcaris dels Balços a uns 1390 m d'altitud. El poble ha sabut conservar intacte la típica arquitectura popular de muntanya amb pedra, fusta i teules, ha generat un dels pobles més bonics de Catalunya.

Sortim del poble pel camí que duu a l’antic camp de futbol. A mesura que pugem la perspectiva que tenim del poble i del seu entorn corrobora la bellesa d’aquest indret. El paisatge prepirinenc que ens envolta és magnífic.

Enllacem després d’un curt tram de carretera amb la pista que duu a Sant Joan de Cornudell. La petita església s’ubica damunt d'un espadat de roques rogenques. La rusticitat de l'església dona a aquest paratge una bellesa singular. Al seu voltant es respira silenci.

la pista s’acaba passat el mas de Can Roca. Continuem per un agraït i bonic sender per fer-lo amb bicicleta, travessant la llera dels primers passos del riu Arija i ens connecta amb el mas de Meians des d’on per pista es torna a Montgrony.

Juliol de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Matamala. Sant Joan de Matamala. Santa Maria de Castellar de n’Hug. Sant Joan de Cornudell.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Hostatgeria Restaurant Santuari de Montgrony. 972 19 80 22http://www.elripolles.com/santuaridemontgrony/