Noguera NOG 019_Cubells

Card image cap
Espai Natural Protegit de l'Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa. Serra Carbonera. Saborell

Cubells — Cabana del Fatxenda — Alòs de Balaguer — Rubió de Baix — Montsonis — Foradada — Cubells
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Secrets del Segre Mitjà: castell d?Alòs, despoblat de Rubió de Baix i el Monestir de Salgar

La proposta ens passa de la fèrtil plana als peus del nucli de Cubells travessant els darrers contraforts del Prepirineu per caure de ple al Segre Mitjà al curs del Segre Mitjà entre els espectaculars congostos de Mu i Salgar, tram que acull interessants descobertes com el castell d?Alòs, el despoblat de Rubió de Baix i el monestir del Salgar.

Iniciem la ruta al punt més...
Secrets del Segre Mitjà: castell d’Alòs, despoblat de Rubió de Baix i el Monestir de Salgar

La proposta ens passa de la fèrtil plana als peus del nucli de Cubells travessant els darrers contraforts del Prepirineu per caure de ple al Segre Mitjà al curs del Segre Mitjà entre els espectaculars congostos de Mu i Salgar, tram que acull interessants descobertes com el castell d’Alòs, el despoblat de Rubió de Baix i el monestir del Salgar.

Iniciem la ruta al punt més alt de la vila, on hi havia antigament el castell dins d’un recinte murallat del qual formava part l’únic edifici conservat actualment, l’església de Santa Maria del Castell de magnífica portalada. Som en un excel·lent mirador sobre la Ribera de Sió i el Pla d'Urgell. Cap al sud la gran depressió sembla no tenir fi i el paisatge es perd en l’horitzó. Un paisatge ample i seré que omple la retina de bones sensacions. Al nord el paisatge és concreta i queda ben definit pel darrers contraforts del Pirineu abans de morir a la plana.

Deixem l’atalaia. Travessem la carretera. Anem a buscar els modestos relleus, aparentment, que es despleguen davant nostre. Naveguem per una pista que es desenvolupa harmoniosament entre grans extensions de cultius i que comença a guanyar alçada sense presses fins una collada on s’ubica la Cabana del Fatxenda. Al nostre darrera la silueta de l’atalaia de Cubells es va difuminant en el paisatge. La moderació inicial de les serres transmuta en abruptes relleus. La serra Carbonera o el Mont-roig en son un clar exemple.

A partir del coll la pista es perd i l’antic camí carreter que recorria les vessants dels relleus del Saborell és ara un corriol. El primer tram de baixada, força pedregós, ens deixa en un punt d’inflexió on cal decidir el recorregut a seguir. La opció fàcil i que es pot fer totalment damunt la bici, es continuar baixant pel camí de Carbonera que en pocs metres et deixa en una bona pista que ràpidament et porta al fons de la vall. L’opció més complicada implica salvar poc més de cent metres de desnivell repartits en dos trams empenyent la bici. Això si, la baixada fins al Segre és encantadora, d’aquelles que agraden als amants de les trialeres. Trieu el que més us convingui.

Som a la cua del pantà que l’angost Congost de Mu engoleix entre les parets de la Serra Carbonera i els darrers contraforts de Sant Mamet, espadats verticals que cauen a plom sobre l’aigua mansa. Arribem a Alós de Balaguer, a l’altra banda del riu. Continuem per la carretera que marxa pel marge esquerra del Segre. Les vistes del poble coronat per les restes del conjunt fortificat del que era el seu castell d’època islàmica amb la muntanya de Sant Mamet de fons, completen una bella estampa.

Deixem la carretera en un revolt tancat prenent una pista que, travessat un petit coll, ens baixa al despoblat de Rubió de Baix. Sobre un penyal hi ha l’antiga torre del castell termenat que controlava el curs del Segre Mitjà. L’edificació sembla fer equilibris dalt del rocam. Als seus peus es despleguen les cases rònecs i l’església de Sant Miquel de Rubió de Baix.

A mesura que deixem enrere el despoblat la imatge de la verticalitat de les parets del penyal coronat pel castell commou per la bellesa feréstega que desprèn. Passat un ample i fèrtil meandre del riu, aquest torna a entrar en un engorjat de verticals parets ple de coves i balmes, un paradís de gran bellesa que ens depara una interessant descoberta. Amagat entre les balmes que la força de l’aigua ha excavat a les parets del marge dret sobtadament descobrim el Santuari de Santa Maria del Salgar. De fet, el nom Salgar procedeix de l’àrab algar, que significa cova, una clara referència a aquest indret ple de coves. Hi ha constància arqueològica de l’ocupació d’aquesta zona en època ibèrica. En el mateix congost, a l’altra banda del riu, s’aixecava el castell de Malagastre, lloc que fou conquerit a l’islam en una expedició (1015-1016) del comte Ramon Borrell de Barcelona.

Deixem aquesta meravella i iniciem l’ascens al poble de Montsonís per una pista que trobem al terreny d’acampada del Salgar. Coronant el poble hi ha l’ermita romànica de Sant Urbà de Montsonís. Des del poble es gaudeix d’una bonica panoràmica de la plana on s’assenta Artesa de Segre i el singular turó de Montmagastre i relleus del Prepirineu com la Serra d’Aubenç, Port del Comte i fins i tot treu el cap en la llunyania la Serra del Cadí.

Continuem fins el nucli de Foradada, cap del municipi que englova els pobles que fins ara hem trobat pel camí i que deu el nom a la seva ubicació a recer d’una roca foradada. Ens deixem caure a la fèrtil plana que envolta el poble aturonat de Cubells enllaçant diversos camins per finalitzar la ruta

Març de 2019


CENTRES D’INTERÈS
Castell de Rubió de Baix. Sant Miquel de Rubió de Baix. Santa Maria de Salgars. Sant Urbà de Montsonís. Castell d’Alòs de Balaguer.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.pallarsjussa.net

CARTOGRAFIA
Mapes Comarcals de Catalunya. Pallars Jussà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).