Trans Terra Alta E2_Batea — Corbera d’Ebre

Card image cap
Punta Redona. Turó de Valljordà

Batea — La Pobla de Massaluca — Villalba dels Arcs — La Fatarella — Corbera d’Ebre
Mapa digital Comarcal. Terra Alta. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC). 

Resum

Distància:51 km
Desnivell:1150 m
Temps:5 h 0 min
Dificultat:mitjana-difícil


Paisatges trencats

La segona etapa de la Trans Terra Alta transita per paisatges d’acusada orografia amb marcat relleu solcat pels nombrosos barrancs i les seves valls. Per contra des de les parts altes es gaudeix d’extenses panoràmiques que abasten pràcticament tota la comarca.

Deixem Batea pels carrerons del casc antic, ben conservat i reflex de l’antiga ciutat medieval, baixant a la Font de Llavar o de la Vall, que conserva un abeurador i safarejos monumentals originaris del segle XVI, que es va construir per tal de proveir el poble d’un altre punt d’abastiment d’aigua provinent d’una deu que es forma a la Vall Major.

A l’altra banda de la riera continuem per una pista que puja cap a muntanya amb bones perspectives del poble de Batea. Pedalem a bona alçada de pla i amb vistes generoses de bona part de la comarca de la Terra Alta, constituïda per un conjunt de terres enlairades situades al marge dret de l'Ebre, que intuïm cap al nord, i tancada pels Ports al sud.

Mentre naveguem en direcció a la Pobla de Massaluca és fàcil constatar la gran cultura del vi que caracteritza aquesta comarca, fortament arrelada i indiscutible motor econòmic i social. Les vinyes s’estenen per tot arreu ocupant planes i fondalades d’un paisatge trencat arreu per torrenteres que ens obligarà a fer continues pujades i baixades, amb al cansament de cames que això suposo, durant tota aquesta etapa.

Arribem a la Pobla de Massaluca per carretera. Canviem de direcció i baixem sobtadament al barranc de Barball, que com la majoria de cursos son intermitents i només porten aigua en períodes de pluges importants. Pedalem un tram entre els camps d’oliveres que omplen el barranc i comencem a pujar de nou. Un cop a la part alta passem per l’interessant lloc de Les Trinxeres dels Barrancs.

La partida dels Barrancs, al terme municipal de Vilalba dels Arcs, és un dels espais de la Batalla de l'Ebre habilitats per la visita. S'hi conserven restes de la trinxera que les forces republicanes van construir l'any 1938 entre aquesta població i la de la Pobla de Massaluca. Es tracta de prop de 700 metres de rasa d'entre 150 i 180 centímetres de profunditat amb diferents elements: pous de tirador, refugis i línies d'evacuació. S'han restaurat els trams de parapet de pedra i s'ha recreat l'ambient de l'època amb sacs de terra que s'utilitzaven per tal de protegir els combatents i permetre disparar des d'una posició dominant. També es poden observar els pous de tirador, on els soldats amb armes automàtiques i granades de mà, cobrien el front i dificultaven l'atac.

Arribem carenant entre ametllers i molins de vent a Vilalba dels Arcs. Aquesta vila fou un dels punts on s'estabilitzà el front republicà en la duríssima batalla de l'Ebre a l'indret conegut pels Quatre Camins, fet que comportà la destrucció d'una bona part de la vila. És coneguda arreu la representació de La Passió de Vilalba dels Arcs durant la Setmana Santa. Lo Dijous Sant i el Dissabte Sant la població es converteix en lo Jerusalem del segle I on los carrers medievals i les façanes de les cases fan de teló de fons d'esta singular obra de teatre a l'aire lliure.

Des de Villalba dels Arcs baixem als Rentadors de la Font, situats a les afores de la vila a la vall de la Coma dels Horts. Són una construcció renaixentista del segle XVI que es va construir damunt d'una font més antiga coneguda com la Font d'en Cirera. Singularment el sistema de canalització de l'aigua és l'original del Renaixement.

Iniciem el trajecte que ens portarà a la Fatarella, un recorregut d’acusada orografia amb marcat relleu solcat per nombrosos barrancs i les seves valls. Des dels punts alts de la serra es tenen unes magnífiques panoràmiques de les planes que l'envolten, del riu Ebre, de les serres de Cavalls i Pàndols, dels Ports o fins i tot, en dies especialment clars, dels Pirineus.

La Fatarella destaca per l'encant del seu conjunt arquitectònic rural. Una passejada pels carrers irregulars i sinuosos del nucli antic remunta al visitant a l'època medieval, que mentre travessa els perxes, trams de carrer coberts mitjançant embigats, pot intuir la muralla que es formà aprofitant les parets de les mateixes cases o creua els portals d'accés a la vila.

Iniciem el darrer tram que ens portarà a tancar el cercle de la travessa. Naveguem en direcció sud per un territori on la interacció de l'activitat humana amb el medi natural original ha anat configurant al llarg dels segles una diversitat de paisatges rurals força harmoniosos. Així, l'aprofitament agrícola queda palès amb camps de conreu de secà d'avellaners, oliveres, ametllers i vinya . Aquest excel·lent paisatge en forma de mosaic, barreja a més una gran quantitat de construccions de pedra seca i algunes taques de vegetació natural entre els camps de conreus.

Passat el Parc Eòlic les Comes comencem a davallar suaument cap a la conca del Riu Sec amb bones perspectives dels relleus de les serres de Cavalls i Pàndols, senyal inequívoca que ens acostem al punt final de la travessa, Corbera d’Ebre, posant fi a dos dies de viatge i descoberta de la comarca i, sobre tot, amb bona companyia.

Juny de 2022

CENTRES D’INTERÈS
Les Trinxeres dels Barrancs

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://www.terra-alta.org/