Alt Urgell AUR 020_Molí de Fórnols

Card image cap
Parc Natural del Cadí-Moixeró. Cadinell. Vall de la Vansa

Molí de Fórnols – Tuixent – Josa de Cadí – Coll de Jovell – Cornellana – Fórnols – Sant Jaume de Montargull – Molí de Fórnols
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:34 km
Desnivell:1060 m
Temps:3 h 15 min
Dificultat:mitjana

Volta al Cadinell. Paisatges de trementinaires

L?antic ofici de trementinaire fa referència a les dones de la vall de la Vansa que en moments difícils van saber sobreviure extraient d?aquesta terra aspra, plantes medicinals i remeis per guarir malalts arreu de Catalunya. La ruta recorre poblets d?alta muntanya on el temps avança encalmat a recer de la imponent Serra del Cadí. Pobles que a l?hivern desperten tard i que els únics símptomes de vida son els sons secs de la destra...
Volta al Cadinell. Paisatges de trementinaires

L’antic ofici de trementinaire fa referència a les dones de la vall de la Vansa que en moments difícils van saber sobreviure extraient d’aquesta terra aspra, plantes medicinals i remeis per guarir malalts arreu de Catalunya. La ruta recorre poblets d’alta muntanya on el temps avança encalmat a recer de la imponent Serra del Cadí. Pobles que a l’hivern desperten tard i que els únics símptomes de vida son els sons secs de la destral estellant la llenya que alimenta les fumaroles de les xemeneies o de converses que viatgen aïllades per la vall. Una pau indescriptible que alimenta l’ànima i omple d’energia tot el cos.

Sortim del Molí de Fórnols per la pista que marxa pel marge esquerra del riu La Vansa. Un trajecte emboscat seguint el GR que ens porta al bonic poble de Tuixent, poble que acull el Museu de les Trementinaires.

L'ofici de trementinaire se situa en el moment en que la pressió demogràfica de mitjans del segle XIX va provocar l'èxode estacional de molts homes i dones d'aquestes valls cap a zones més riques. El seu gran coneixement de les plantes, les seves virtuts medicinals i els processos d'elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral, varen ésser, entre altres, els factors que les varen motivar a exercir aquest nou ofici. El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar. Aquest ofici va absorbir a la major part de la població femenina de la vall durant més de cent anys, les quals tot caminant i carregades d'herbes i olis, anirien "guarint i curant tots els mals" arreu de Catalunya. L'últim viatge el va fer la Sofia d'Ossera, l'any 1982. Marxaven un o dos cops l'any i podien ser fora des de tant sols uns dies fins a quatre mesos.

Al poble prenem l’antic camí de Josa que ens baixa de nou a la vall. En el trajecte cap a Josa, seguint per la solitària carretera, trobem la capella de Sant Jaume de Tuixent, ermita estretament lligada al mas en runes de cal Rot, els darrers pobladors de la qual tenien dret a ser-hi enterrats.

En un revolt tancat, sortint d’un estret congost, se’ns apareix de sobte la magnifica silueta del poble de Josa de Cadí, encimbellat damunt d’un turó piramidal coronat per la seva església parroquial de Santa Maria i Sant Bernabé. Una imatge de postal emmarcada per la feréstega vessant de la Serra del Cadí.
Al fossar del poble, al peu del Cadinell, s’alça l’antiga església parroquial de Santa Maria, avui reduïda a capella. Continuem per la pista generosa que s’estira fent molt còmode la pujada a Coll de Jovell. Des del coll abracem amb la mirada la bucòlica vall de Josa, tancada pel Cadí i el Pedraforca, dos relleus poderosos que s’agafen de la ma al coll d’El Collell.

Baixem per un bosc ombrívol, gèlid a l’hivern, que creix a les vessant nord dels cims del Cadinell i Puig Galliner. Quan la vall s’obre entrem en un ambient totalment diferent on el sol escalfa tot l’any. La pista ens deixa al nucli de Cornellana, petit poble de cases que creixen esglaonades als vessants de la Serra del Cadí. Continuem fins a Fórnols per l’antic camí ral que els enllaçava. La construcció de la carretera va malmetre part del trajecte però s’ha recuperat bona part del mateix. L’itinerari, amb algun tram no ciclable, ens permet gaudir d’una perspectiva diferent de Cornellana i agradarà als que gaudeixen d’aquests tipus de camins.

A Fórnols continuem per la pista que baixa als fons de la vall gaudint d’una bona perspectiva del muntanyam que tanca la vall de la Vansa. Entre d’altres, podem identificar clarament el Pedró dels Quatre Batlles, el cim que corona la Serra de Port de Compte. Pedalem entre camps de conreu que semblen abandonats per arribar a la isolada i bonica ermita, força desatesa, de Sant Jaume de Montargull, coneguda també com a Sant Marc, o la Mare de Déu de Sant Jaume.

Acabem de baixar al fons de la vall des d’on tornem per asfalt fins al punt de sortida.