Solsonès SOL 014_Navès

Card image cap
Espai Natural Protegit de les Serres de Busa-els Bastets-Lord

Navès — Santa Llúcia Navès — Santa Llúcia — Sant Andreu de Linyà — Molí del Pont — Sociats — Capella de Sant Jaume — Mirador de la creu de Busa — Sant Martí de les Serres — Sant Miquel del Soler de Gramoneda — Santa Maria d'Ossea — Navès
Mapes Comarcals de Catalunya. Solsonès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum

Distància:51 km
Desnivell:1300 m
Temps:4 h 45 min
Dificultat:mitjana-difícil

El Mirador del Pla de Busa

Ruta que explora el territori format pels relleus que baixen del Pla de Busa emmarcats entre el Cardener i el Vall d?Ora. Un mirador d?excepció i un territori soliu malgrat la gran quantitat de camins que el recorren. GPS imprescindible!

Iniciem la ruta des de l?ajuntament, aïllat del poble, pel camí que duu a l?església de Santa Margarida de Navès on continuem per carretera fins la Casa i ermita de Santa Llúcia, un conjunt monumental ...
El Mirador del Pla de Busa

Ruta que explora el territori format pels relleus que baixen del Pla de Busa emmarcats entre el Cardener i el Vall d’Ora. Un mirador d’excepció i un territori soliu malgrat la gran quantitat de camins que el recorren. GPS imprescindible!

Iniciem la ruta des de l’ajuntament, aïllat del poble, pel camí que duu a l’església de Santa Margarida de Navès on continuem per carretera fins la Casa i ermita de Santa Llúcia, un conjunt monumental de masia i capella inventariat pel patrimoni arquitectònic de Catalunya.

Cap el nord veiem les cingleres del perímetre que encercla el Pla de Busa, objectiu de la ruta, i els contraforts que des de la part alta moren al Cardener i que formen part del territori per on pedalarem. En direcció al pantà de Sant Ponç passem per la Sala de Linyà, masia que donà grans personalitats entre d'elles un virrei de les Índies o Ignasi Sala (1686), enginyer de les tropes franco-espanyoles que sostenien la causa de Felip V.

Naveguem a la vora del pantà, sortim a la carretera que deixem al Molí del Pont des d’on iniciem la llarga pujada cap al Pla de Busa. Ens endinsem completament al cor de la serralada. Si vistos des del pla els relleus semblaven de poca importància a mesura que guanyem alçada la serra guanya en entitat. Descobrim un territori soliu enquadrat entre el Cardener i la Vall d’Ora caracteritzat per profundes fondalades emmarcades per relleus cada vegada més prominents que convergeixen al Pla de Busa.

Un llarg trajecte des del Pont del Molí, gairebé quinze quilòmetres, ens deixa a Coll d’Arques, punt des d’on ataquem per un camí asfaltat l’altiplà de Busa, aparentment inexpugnable donat que altes cingleres el tallen per tots costats. Afortunadament la carretera aprofita una escletxa de la fortalesa pètria, el Grau de la Creu, una de les poques vies d’accès. El Pla de Busa es una raconada de gran bellesa on senyoreja el silenci convertint aquesta illa natural sobre els penyals de la serra en un autèntic oasi de pau i tranquil·litat.

Aprofitem per arribar al mirador de la Creu, situat sobre la cinglera del mateix nom, de vistes espectaculars. Un temps de repòs per gaudir de l’ampli paisatge que des d’aquest punt es domina.

Desfem el camí fins al Grau de la Creu i continuem per camí asfaltat fins a Coll d’Ordigures, punt on prenem una pista que baixa a l’ermita de Sant Martí de les Serres enllaçant amb una pista que ens passa a la Serra de Vilaseca, un contrafort del Pla de Busa que ens baixa, sempre carenant, al fons de la Vall d’Ora. Un trajecte amb una sorpresa, petita i majúscula alhora, la bonica i amagada ermita romànica de Sant Miquel, prop de la masia que li dona nom, el Soler de Gramoneda, actualment deshabitada. Antigament, junt amb la masia de Grifè, havia format part de la quadra de Soler i Grifè. Un apunt: el trajecte per la carena a partir d’aquest mas fins la vall d’Ora es fa per un camí més tècnic que el fa menys còmode que la pista principal.

Al fons de la vall remuntem un tram per la Rasa del Pujol Melós fins trobar una pista a l’esquerra, a l’inici molt dolenta però que millora als pocs metres de començar, que ens porta fins a Santa Maria d’Ossea, construïda sobre una antiga capella romànica, la imatge de la qual està actualment al museu Episcopal de Vic. Travessem uns camps per una pista que s’endinsa al bosc i que continua en forta pujada abans d’arribar de nou al punt de partida.

Juliol de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Santa Margarida de Navès. Casa i ermita de Santa Llúcia. Sant Andreu de Linyà. Sant Martí de les Serres. Sant Miquel del Soler de Gramoneda. Santa Maria d’Ossea

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
Restaurant Santa Llúcia. Carretera Sant Ponç, 27, 25286 Navès, Lleida. Tl. 973486038
https://restaurantsantallucia.cat/