Selva SEL 028_Hostalrich

Card image cap
Parc del Montnegre i el Corredor. Riu i Estanys de la Tordera

Hostalric — Fogars de la Selva — Tordera— Monestir de Santa Maria de Roca Rossa — Coll de la Mina d’Or — Santuari de la Mare de Déu de la Serra — Hostalric
Mapa digital Comarcal. La Selva. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC). 

Resum

Distància:43 km
Desnivell:850 m
Temps:3 h 45 min
Dificultat:mitjana

Monestir de Roca Rossa.

Ruta amb dos centres d?interès pràcticament desconeguts com el Monestir de Roca Rossa i el Santuari de la Mare de Deu de la Serra. Paisatgísticament el trajecte recorre part del Camí natural de la Tordera i els fantàstics boscos que forment part del Parc del Montnegre i el Corredor

Sortim des del pati d?armes del castell medieval dels Cabrera ubicat a la part alta d?Hostalric. Entrem al poble murallat pel Portal de Barcelona, una de les q...
Monestir de Roca Rossa.

Ruta amb dos centres d’interès pràcticament desconeguts com el Monestir de Roca Rossa i el Santuari de la Mare de Deu de la Serra. Paisatgísticament el trajecte recorre part del Camí natural de la Tordera i els fantàstics boscos que forment part del Parc del Montnegre i el Corredor

Sortim des del pati d’armes del castell medieval dels Cabrera ubicat a la part alta d’Hostalric. Entrem al poble murallat pel Portal de Barcelona, una de les quatre entrades al recinte emmurallat i una de les imatges icòniques de la vila. Com el seu nom indica donava pas al camí que venia de Barcelona i just pel seu costat, hi passava l’antic camí Ral. A principis dels segle XX va desaparèixer l’arcada original i al cap d’uns anys, el 1969, es va refer el portal una mica més endarrere d’on era originàriament. A l’igual que les muralles, també està construït amb pedra basàltica.

Travessem el poble pel carrer principal, fet que ens permet gaudir dels edificis principals, com la imponent torre del convent. Als afores del poble seguim a l’altra banda la Tordera per un camí que marxa en paral·lel al riu. Pedalem per una fèrtil plana que acull grans extensions d’esvelts pollancres alineats com un exercit, les ombres allargassades dels quals son projectades sobre la superfície creant una bonica postal paisatgística.

Arribem a Sant Cebrià, església parroquial de Fogars de la Selva, edifici construït el 1590 que substituïa una església romànica datada des de l’any 974. Al costat hi ha la rectoria, el cementiri i un comunidor. Des de la seva ubicació tenim una bona imatge de la silueta inconfusible del Turó de l’Home. Continuem endavant i enfilem pel Turó de can Simó envoltats de alzines sureres i enllacem camins i corriols de bella factura que ens connecten amb el camí rural asfaltat de Fogars a Tordera. Travessem el bonic Pla de la Julia i el polígon del mateix nom abans d’arribar a Tordera, municipi envoltat de planes, camps i prats, senyals d'identitat del poble.

Travessem el poble en direcció sud a la cerca del camí vell de Vallmana, el d’Hortasavinya i, finalment, el que travessa el turó de Sant Tou i cau a la plana regada pel Gorg Negre. Ens endinsem cap a la muntanya seguint el torrent fins que en una clara bifurcació deixem la vall (en aquest punt comença la variant de la ruta per pujar directament al Monestir de Roca-rosa) i enfilem cap a muntanya. Trobem la carretera que puja des de Sant Tou que seguim un tram. Mentre guanyem alçada tenim molt bones vistes de la desembocadura de la Tordera amb el mar al fons i de la frondosa Serra del Llop, just al davant nostre.

Deixem l’asfalt per una pista ample i còmode que puja al Coll del Mallol, punt on continuem a la dreta seguint la carena ocupada per urbanitzacions i que té el seu punt d’inflexió al Puig de l’Estrell des d’on tenim una bona perspectiva dels vessants sud del Montseny, de la vall de la Tordera entre Sant Celoni i Hostalric i, afinant la mirada, fins i tot podem veure la silueta nevada del Canigó darrera els relleus de les Guilleries.

Arribem a on es troben les restes de l’antic monestir benedictí de Santa Maria Roca Rossa, una zona boscosa del massís de Montnegre, actualment poblat per urbanitzacions modernes i al costat d’una pista esportiva. Del conjunt monacal fundat en la primera meitat del s. XII: claustre, refetor, sala capitular, hostatgeria, alberg, etc. en queden restes cobertes sota la vegetació i l'església, que es conserva dempeus gràcies a la qualitat de la seva factura.

Desfem un tram de camí fins trobar una pista, hi ha trams de pendent pronunciat, que ens baixa al Collet de la Mina d’Or i, més enllà, Collet de Can Massó. Continuem perdent alçada, ara més suaument, per la Serra de l’Esquirol. Ens desviem momentàniament per visitar el santuari de la Mare de Deu de la Serra a tocar del mas Serra amb un paller de façana singular. L'edifici eclesiàstic és d'origen romànic encara que ha estat reformat posteriorment, sobretot al segle XIV i també al XVII, data de construcció del magnífic porxo de tres arcades per banda i una gran columna central.

Anem a retrobar novament la pista i acabem de baixar fins al fons de la vall, travessem per sota l’autopista i continuem cap a l’esquerra fins trobar la passera que ens permet creuar la Tordera. Continuem pel polígon i, just travessem la riera d’Arbúcies, prenem una pista a la dreta que ens permet pedalar pel magnífic bosc de ribera que s’estèn als peus d’Hostalric al marge esquerra de la Tordera.

Desembre de 2022

CENTRES D’INTERÈS
Sant Cebrià de Fogars de la Selva. Monestir de Santa Maria de Roca Rossa. Santuari de la Mare de Deu de la Serra. Castell d’Hostalric

ALLOTJAMENT / RESTAURANTS
https://www.turismehostalric.cat