Selva SEL 034_Riudarenes

Card image cap
Espai Natural Protegit de l'Estany de Sils. Serra Magra. Riera de Santa Coloma

Riudarenes — Sils — Vallcanera — Santa Coloma de Farners — Riudarenes
Mapes Comarcals de Catalunya. La Selva 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
http://srv.icgc.cat/vissir3/

L?Estany de Sils

Una ruta que ens regala, a banda de gaudir dels paisatges pels quals transita, amb un espai per evadir-se i gaudir de la contemplació: el magnífic i desconegut Estany de Sils, un espai lacustre que poc a poc s?està recuperant per a l?oci.

Per no anar directament cap a Sils fem una marrada per visitar la interessant ermita de la Verge de Montcorb situada a la finca del mateix nom. Per arribar-hi anem a buscar una pista a l?altra banda de la Riera...
L’Estany de Sils

Una ruta que ens regala, a banda de gaudir dels paisatges pels quals transita, amb un espai per evadir-se i gaudir de la contemplació: el magnífic i desconegut Estany de Sils, un espai lacustre que poc a poc s’està recuperant per a l’oci.

Per no anar directament cap a Sils fem una marrada per visitar la interessant ermita de la Verge de Montcorb situada a la finca del mateix nom. Per arribar-hi anem a buscar una pista a l’altra banda de la Riera de Santa Coloma. L’entrada a la finca està presidida per grans plataners que ens marquen el camí d’arribada.

El santuari de la Mare de Deu de Montcorb fou construït l’any 1125. Fou reedificat el 1423 arran de la donació de la imatge de la Mare de Déu per part dels senyors cognomenats Manresa; segons la llegenda, l’escultura fou arrabassada als àrabs pels Manresa, als quals els atorgà drets feudals i el privilegi d’enterrar als seus membres sota la cripta de l’altar.

Deixem aquest oasi de pau i benestar festejat per una bonica roureda i guiem la pedalada per anar a buscar l’Estany de Sils. Per fer-ho necessitem travessar la serreta a ponent de Montcorb per passar a la vall regada per la Riera de l’Esparraguera que seguim aigües avall fins trobar una carretera que seguim un tram a l’esquerra i que deixem, tot just passada la via del tren, per un camí asfaltat que ens connecta amb el camí que marxa en paral·lel a la Sèquia de Sils que seguim. En un moment donat la travessem per una passarel·la de fusta que ens permet entrar de ple a l’Espai Natural Protegit de l'Estany de Sils, un dels espais naturals mes importants de la Catalunya interior, ja que conte una gran varietat d’hàbitats com zones humides, prats inundables i boscos de ribera. Fa 300 anys aquest estany era un dels més importants de Catalunya amb una extensió d’uns 7 quilometres quadrats. En aquella època els espais lacustres es relacionaven amb malalties, com la malària, i llegendes lligades amb l’infern, fet que va portar la població a dessecar-lo fins a la seva pràctica totalitat a mitjans del segle XIX. Per fer-ho, es va construir tot un seguit de canals de drenatge, tots dirigits al canal central, la Sèquia de Sils.

Recorrem l’actual llacuna permanent, la zona lacustre està en vies de recuperació amb noves zones inundables, per un corriol que passa per diversos llocs de guaita o punts d’observació que ens permet gaudir de la flora i la fauna de l’entorn, entre aquests hi ha la llúdriga, en calma i silenci.

Entrem a Sils i travessem les vies del tren pel pas soterrat de la seva estació. La ruta marxa ara cap al veïnat de la Barceloneta, un generós espai obert de camps i masies. Pedalem còmodament gaudint de vistes generoses dels relleus orientals de les Guilleries fins trobar l’autovia A2, a l’alçada del mas Can Carbó i punt on tombem cap a ponent passant pel Museu Claret o Museu de l'Automòbil, una col·lecció privada de caràcter familiar, que inclou 307 peces entre cotxes, material d'aviació, motocicletes, velocípedes i motors estacionaris, a més d'altres objectes relacionats amb la indústria automobilística.

Pedalem cap a ponent fina arribar a l’església Santa Eulàlia de Vallcanera. La capella originària va ser consagrada l'any 969 i era sufragània de la parròquia de Caldes de Malavella. Reconstruïda en època romànica, en resten els absis, ocults per l'edifici de la Rectoria. El 1245 va passar a ser propietat del priorat de Sant Pere Cercada. L'edifici actual, amb un notable campanar vuitavat, data del segle XVIII. A la façana hi ha un rellotge de sol amb la data de 1850.

Continuem la ruta navegant entre boscos generosos. Enfilem cap a la carena de la Serra Llarga entrant a la urbanització de Santa Coloma Residencial. Ens desviem a l’esquerra pel Cami de Can Fàbregas per arribar a Santa Coloma de Farners. Anem a buscar el Parc de Sant Salvador on continuem per una via verda que marxa pel marge dret de la Riera de Santa Coloma, un dels principals afluents de la conca de la Tordera, que baixa mansament sobre un llit sorrenc. Sortim al balneari de Termes d’Orion. Continuem pedalant pel marge dret de la riera fins trobar, tot i que hem de remuntar una curt tram cap a la muntanya, la carretera que porta a L'Esparra o Raval de l'Esparra, un poble del municipi de Riudarenes, i que seguim en dirección al final de la ruta.

Juliol de 2023

CENTRES D’INTERÈS
Mare de Deu de Montcorb. Estanys de Sils. Santa Eulàlia de Vallcanera. Santa Maria de Riudarenes

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://www.laselvaturisme.com/gastronomia/