Baix Empordà BEM 021_Vullpellac

Card image cap
Espai Natural Protegit de les Gavarres. Serra dels Perduts.

Vullpellac — Fonteta —Santa Coloma de Fitor — Coll de la Creu d’Olivaret — Coll de la Ganga — Coll de can Mirameu — La Bisbal d’Empordà
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
http://srv.icgc.cat/vissir3/

Fitor, boscos i dòlmens.

Una ruta per gaudir del massís de les Gavarres. El trajecte es mou en bona part pel terme municipal de Fitor, un terme de poblament dispers vertebrat per l?església parroquial de Santa Coloma que s?ha acabat abandonant a causa de l?escassa rendibilitat de l?explotació del bosc. A banda dels seus esplendorosos boscos a Fitor hi trobem el nucli dolmènic més dens de la zona de les Gavarres, i un dels principals de Catalunya.

Iniciem la ruta...
Fitor, boscos i dòlmens.

Una ruta per gaudir del massís de les Gavarres. El trajecte es mou en bona part pel terme municipal de Fitor, un terme de poblament dispers vertebrat per l’església parroquial de Santa Coloma que s’ha acabat abandonant a causa de l’escassa rendibilitat de l’explotació del bosc. A banda dels seus esplendorosos boscos a Fitor hi trobem el nucli dolmènic més dens de la zona de les Gavarres, i un dels principals de Catalunya.

Iniciem la ruta a Vullpellac, petit nucli medieval de gran interès arquitectònic, que s'estructura al voltant del conjunt que formen el castell-palau i l'església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa, lloc on comencem a pedalar. Marxem fins al poble veí de Fonteta, situat a peu del massís de les Gavarres. El nucli urbà forma un conjunt compacte de carrers estrets a l'entorn de l'església parroquial de Santa Maria. Des de la plaça de l’edifici religiós prenem el carrer que travessa el nucli i segueix l'antic camí Ral que unia la Bisbal amb la costa, passant per l'antic veïnat de Fitor. Aquest històric vial ens endinsa de ple a la muntanya, l’estreta vall de la riera de Jonquet ens engoleix i captiva amb una vegetació densa i humida. Durant el trajecte per la clotada l’empremta humana més recent es fa present amb el bonic Forn Gran de Fonteta, un forn de calç recuperat per tal de poder tornar a realitzar-hi cuites de calç, activitat econòmica molt important al primer terç del segle XX a Fonteta.

Quan la vall deixa d’absorbir-nos ens trobem en una esplanada on un plafó ens informa de la proximitat de tres dòlmens: el dels Tres Peus, el dels Tres Caires i el de la Serra de Cals, fet per res inusual ja que Fitor acull una de les concentracions de dòlmens mes importants de Catalunya. Pel seu emplaçament i el tipus de roques del terreny, va ser un territori on va proliferar aquest tipus de construccions funeràries del neolític, la majoria son del tipus de galeries catalanes, un tipus de sepulcre que consta d’una cambra funerària, precedida d’un corredor d’accés.

Marxem cap a Can Plaja, una de les masies notables del municipi de Fitor i porta d’entrada a l’element més emblemàtic i simbòlic de Fitor, a banda dels seus boscos, camins i rieres, l’església de Santa Coloma, on hi arribem per un sender en pujada, tant intens com divertit. És un edifici romànic de gran interès, el campanar-cloquer és un dels seus principals atractius, situat al cor neuràlgic i sentimental del terme, en mig d’una esplanada que s’obre dalt d’un turó ben abrigat per la resta d’elevacions, es va consagrar el 29 de gener de l’any 948.

Deixem Santa Coloma de Fitor iniciant el trajecte que ens portarà fins a Coll de la Ganga pedalejant per senders i pistes de sauló que es mouen entre una densa vegetació, bàsicament de pins i sureres. A la collada travessem la carretera comarcal de la Bisbal a Calonge, en el seu temps un camí romà, continuant per la pista ample i rodadora que duu a Sant Cebrià de Lledó i que ens regala amb panoràmiques excel·lents més enllà del massís de les Gavarres: els relleus propers de les Guilleries més orientals, el Pirineu gironí, amb el Canigó de fons, des el Puigmal al Cap de Creus i l’Abadia de Roses, encerclant la gran plana empordanesa. També és destacable les vistes des de la banda sud de la muntanya amb un bosc net de vegetació sobrera i on només hi viuen les alzines sureres, fet que ens permet gaudir d’un postal d’un mar platejat per l’efecte de la llum al voltant de la badia de Palamós i Calonge.

Davant de tantes seductores imatges que ens regala cada pedalada en direcció a Sant Cebrià es fàcil passar-se de llarg el trencant que hi ha en una ampla collada que per l’esquerra de la vall de la Rovira ens baixa de nou a la carretera que travessem. A l’altra banda de la carretera prenem una pista que en forta pujada ens deixa al coll on hi ha el mas abandonat de Can Mirameu. Continuem per un bonic sender que recorre la carena de la Serra dels Perduts i ens retorna a la plana. Encadenem diversos camins per arribar de nou a Vulpellac, passant per la sempre bonica i imprescindible capital de la comarca del Baix Empordà, la Bisbal d'Empordà, coneguda per la seva ceràmica i pels dolços de les seves pastisseries

Desembre de 2023

CENTRES D’INTERÈS
Santa Maria de Fonteta. Forn de calç gran de Fonteta. Santa Coloma de Fitor.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://www.visitperatallada.cat/