Baix Empordà BEM 019_Calella de Palafrugell

Card image cap
Espai natural protegit del Castell-Cap Roig. Espai Natural Protegit de les Gavarres. Puig d’Arques.

Calella de Palafrugell — Palamós — Sant Antoni de Calonge — Calonge — Puig d’Arques — Sant Cebrià dels Alls — La Bisbal d’Empordà — Castell d’Empordà — Canapost — Peratallada — Sant Feliu de Boada — Palafrugell — Calella de Palafrugell
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Puig d?Arques

Ascensió a Puig d?Arques des de Calella de Palafrugell passant per Palamós i tornada per la plana del Baix Empordà passant per la Bisbal. Del mar a la muntanya recorrent paisatges humanitzats per grans urbanitzacions i boscos que conformen el paisatge arbori típic de les Gavarres i des del seu cim a la plana visitant pobles de clar flaire medieval. Un compendi del Baix Empordà en una sola ruta. Llarga i calorosa a l?estiu (millor en qualsevol altra època de l?any)...
Puig d’Arques

Ascensió a Puig d’Arques des de Calella de Palafrugell passant per Palamós i tornada per la plana del Baix Empordà passant per la Bisbal. Del mar a la muntanya recorrent paisatges humanitzats per grans urbanitzacions i boscos que conformen el paisatge arbori típic de les Gavarres i des del seu cim a la plana visitant pobles de clar flaire medieval. Un compendi del Baix Empordà en una sola ruta. Llarga i calorosa a l’estiu (millor en qualsevol altra època de l’any).

Comencem a pedalar a un dels pàrquings gratuïts ubicats a la part alta del nucli. Baixem cap a les platges de Calella, força plenes ja a primera hora del matí en un dia anunciat de fortes temperatures. Deixem la línia costanera remuntant cap a la muntanya fugint dels paisatges urbanístics dels clàssics apartaments de costa.

El paisatge canvia totalment quan recorrem per pistes i corriols el territori delimitat com a Espai natural protegit del Castell-Cap Roig. És en una àrea de la Costa Brava d’excepcional bellesa que no ha sofert agressions urbanístiques importants i un dels pocs de la costa catalana que han resistit l’embat turístic i urbanístic; no és el cas del trajecte que connecta Palamós i els primers contraforts del massís, especialment a partir de Calonge, nucli al qual arribem per un bonic camí que travessa el Pla de Calonge, ja que connectem tres urbanitzacions seguides, Sant Nazari, Mas Sant Pere i Río de Oro, abans d’endinsar-nos pròpiament als boscos del massís de les Gavarres; urbanitzacions catalèptiques entre setmana amb habitatges que segueixen un patró comú on predomina una petita torre rodona de pedra per aparentar, falsament, certa reialesa.

Un cop al bosc el paisatge és deshumanitza i es fa més amable. Durant l’ascensió a Puig d’Arques pedalem per una densa massa forestal on conviuen, entre d’altres, alzines, sureres y pinedes, boscos típicament mediterranis que ens acompanyaran durant pràcticament tot el viatge per les raconades del massís. Arribem a la Collada de la Creu d’en Sabater, als peus del Puig d’Arques, clarament identificable per la singular cúpula esfèrica del radar meteorològic que el corona.

Enfilem cap el mirador de Puig d’Arques construït al costat del radar. Les vistes són espectaculars cap a totes bandes. El massís del Garraf, la plana empordanesa amb els seus pobles i viles i la característica silueta del Massís del Montgrí amb el castell que el corona i, al seu recer, la badia de Pals; les Muntanyes de Begur, la badia de Palamós i el massís de Cadiretes; i relleus més llunyans com el Montseny, Collsacabra, Guilleries, Puigmal, Canigó, les Salines, les Alberes i Cap de Creus; un festival paisatgístic. Abans de deixar el sostre del massís visitem el monument megalític de la cista de Puig d’Arques, un dels més importants de les Gavarres. Amb tota probabilitat es tracti d’un sepulcre d’inhumació primària individual o de parella, no reutilitzable, construït probablement vers l’any 3.500 i el 3.000 aC.

Desfem el camí fins la Collada de la Creu d’en Sabater. Prenem la pista que baixa ràpidament a Sant Cebrià dels Alls, un dels molts poblets del massís de les Gavarres que a partir de mitjans del segle XX ha sofert un total despoblament. La parròquia és de masies disperses per les rodalies del Puig d'Arques, el punt més elevat de la serra. Avui està pràcticament deshabitada. Vora l'església hi ha l'edifici dit "el castell" i la rectoria, datada el 1680 segons la llinda d'una finestra.

Continuem per una antiga pista en desús, gairebé un corriol, senyalitzada com a GR que transcorre per l’obaga de la muntanya entre una frondosa vegetació y que de vegades sembla engolir-la. A l’inici el ferm es bo encara que més endavant la forta erosió provocada per l’aigua dificulta en alguns trams la progressió damunt la bici, tot i anar de baixada. Connectem amb una pista més bona que ens porta a la carretera on, opcionalment, es pot seguir fins a la Bisbal. La ruta però, remunta per fortes pujades fins la carena de la Serra dels Perduts, punt on hi ha Can Mirameu, mas en estat ruïnós situat estratègicament al collet que comunica la Ganga amb Sant Llúcia. Baixem fins a Santa Llúcia de l'Arboç, abans Sant Nazari de la Ganga, edifici pertanyent a la Bisbal d’Empordà, on hi arribem connectant diverses pistes que naveguen per la plana i un bon lloc per descansar i fer un mos a l’ombra d’alguna de les seves placetes.

Deixem l’antiga vila medieval pel marge esquerra del Daró amb el destí posat en el trajecte que tancarà la llarga ruta. L’itinerari, de poc més de 25 quilòmetres planers, recorre la plana central del Baix Empordà emmarcada entre el contraforts del massís de les Gavarres i l’inconfusible silueta del Montgrí. Un trajecte que ens enllaça diversos pobles amb flaire medieval dels quals destaca, sense cap mena de dubte, Peratallada, un dels nuclis medievals més bonics del Baix Empordà. Els seus carrers empedrats, les seves diverses torres, les places closes o l'edifici amb el castell gòtic són elements excepcionals. També es remarcable la imatge propera que tenim de la vila de Pals encimbellada dalt d’un turó d’on sobresurt, majestuosa, la torre mestra de l'antic castell, coneguda com la Torre de les Hores pel campanar construït en el segle xv.

Març de 2023

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Calonge. Dolmen de Puig d’Arques. Sant Cebrià dels Alls. Santa Llúcia de l'Arboç. Castell Palau de la Bisbal d’Empordà. Sant Martí de Llaneres. Castell de Peratallada.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
https://visitpalafrugell.cat/