Conca de Barberà CBA 008_Montbrió de la Marca

Card image cap
Serra del Tallat. Sant Miquel de Montclar

Montbrió de la Marca – Sarral – Forès – Conesa – Les Piles – Biure de Gaià – Vallverd – Montbrió de la Marca
Mapes Comarcals de Catalunya. Conca de Barberà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Fores i Conesa: dos imprescindibles amb reminiscències medievals

Ruta que explora els paisatges arrelats a la capçalera del riu Vallverd: cellers modernistes, tradició vitivinícola i dealabastre i dos nuclis singulars d?origen medieval: Forés, el mirador de la conca que fou vila reial, i Conesa, vila medieval totalment emmurallada.

Montbrió de la Marca, punt d?inici de la ruta, és una pedania de Sarral, poble al qual ens dirigim. Naveguem entre vinyes en època d?...
Fores i Conesa: dos imprescindibles amb reminiscències medievals

Ruta que explora els paisatges arrelats a la capçalera del riu Vallverd: cellers modernistes, tradició vitivinícola i dealabastre i dos nuclis singulars d’origen medieval: Forés, el mirador de la conca que fou vila reial, i Conesa, vila medieval totalment emmurallada.

Montbrió de la Marca, punt d’inici de la ruta, és una pedania de Sarral, poble al qual ens dirigim. Naveguem entre vinyes en època d’esporgada, feina que permet limitar-ne el creixement natural per tal de millorar el rendiment i la qualitat del raïm. Una activitat agrícola arrelada profundament a la comarca com demostren els cellers cooperatius modernistes, alguns d’ells autèntiques catedrals del vi, escampats pel territori. Un exemple és el Celler del Sindicat de Vinicultors de Sarral, una obra de l’arquitecte Josep Domènech i Roura.

Enfilem entre grans extensions de camps de cultiu i vinyes arrecerats al peu de les prolongacions de la Serra del Tallat cap a l’objectiu de la ruta, el poble de Forès, nucli que fou vila reial com consta al seu escut i que va tenir representació a les Corts Catalanes. Vist des de la conca el nucli esdevé com un far per la comarca ja que, ubicat dalt d’un turó, es visible des de molts indrets. Els ametllers que creixen vora els camins s’ensumen la primavera i vesteixen el camí de colors vius que contrasten amb el somort paisatge hivernal. Passem a tocar del mas de Sanaüja, una casa torre probablement d’origen medieval. El darrer tram de pujada a Forés es fa per una pista de bon ferm però costeruda.

Forés és un mirador natural sobre la conca i fou per la seva ubicació un lloc estratègic en la coneguda Ruta del Cister. Les panoràmiques des del poble sobre la Conca de Barberà i les muntanyes que la delimiten son magnífiques i demana una aturada per identificar tant els relleus com el nuclis que s’hi assenten, entre ells la capital Montblanc. No és pot marxar del poble sense visitar el nucli antic, a la part alta, encara que això demani un esforç addicional, sobradament compensat pels seus carrerons i racons, com el castell, l'església romànica i gòtica de Sant Miquel (s. XI i s. XII) i els seu dos portals (un per a homes i un altre per a les dones), o el cementiri d'origen medieval. En dies clar podreu veure fins i tot, relleus tant llunyans com el Montseny.

Naveguem per la zona d’Els Plans entre molins de Vents del Parc Eòlic de Conesa que ens acompanyen en el trajecte cap a aquest nucli medieval. El poble de Conesa ve definit per un clos, delimitat perfectament per una muralla defensiva. Les úniques obertures són dos portals que facilitaven el control per part del senyor. El petit nucli murallat és una autèntica bellesa de l’edat mitjana amb la seva plaça de forma irregular, amb raconades, porxos i arcades de pedra, un forn de pa del segle XIV, un call jueu estret i sense sortida, amb cases que encara conserven els noms dels oficis artesans dels que hi vivien. Fora muralla hi ha les restes de l’ermita-hospital de Sant Antoni, inicialment aixecat com a església es creu que podria haver-se utilitzat com a hospital en èpoques de pestes i malalties contagioses.

Naveguem pels Plans de Conesa, un trajecte plàcid voltat de grans extensions de conreus perfectament amollats als relleus suaus que ens envolten. Quan el pla s’acaba, entrem en un paisatge més accidentat drenat per nombrosos torrents i barrancs que formen part de la conca del Gaià, emmarcada per les serres que tanquen la seva capçalera com Miralles, Queralt, Brufaganya o el Montclar, relleus que recondueixen les seves aigües cap al congost de Pontils.

El primer que destaca arribant a Les Piles és el seu castell, actualment amb molts afegits i reformes. A la part baixa del poble anem a buscar el camí senyalitzat que, des de l’Ermita de Santa Eugènia de les Piles, un edifici religiós del s XIX, duu a Biure. Aquesta pedania de les Piles esta presidida pel castell que fou bastit, com gairebé tots els edificis defensius de la vall del Gaià al segle XI, en època del repoblament encara que actualment presenta l’aspecte de castell-palau residencial amb torres emmerletades d'estil medievalista.

Abans d’arribar al poble prenem un camí que surt des de la granja de can Marimón. EL trajecte per l’ample vall del torrent de Biure sota la influencia del Montclar ens retorna a l’ampla capçalera de la riera de Vallverd. Enllacem diversos camins que, passant pel petit nucli de Vallverd, nascut a redós del castell documentat amb el nom de Bufalla, i travessant algunes rases ens porten novament a Montbrió de la Marca

Maig de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Santa Maria de Sarral. Sindicat Agrícola de Sarral. Celler modernista del Sindicat de Vinicultors de Sarral. Sant Miquel de Fores. Vila emmurallada de Conesa. Santa Maria de Conesa. Hospital de Sant Antoni. Castell de Les Piles. Santa Eugènia de les Piles

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.stacqueralt.altanet.org/turisme